Google+ Followers

Tuesday, September 13, 2016

Part 2: Aktiviti Di Avani Sepang Gold Coast

Pantai Bagan Lalang ni satu tempat yang agak terpencil di daerah Sepang. Sungguh pun tempat ni berdekatan dengan KL, tetapi alam semulajadinya masih lagi terjaga. Pantai Bagan Lalang ini juga merupakan salah satu lokasi untuk mendapatkan hasil laut yang segar. Saya suka ikan-ikan fresh, sebab rasanya manis berbanding dengan ikan-ikan yang telah diawet untuk kelihatan segar, 

Aktiviti paling utama di Pantai Bagan Lalang ini adalah MAKAN SEAFOOD. Banyak restoran-restoran di sepanjang Pantai Bagan Lalang ni. Harga juga berpatutan dengan kualitinya. But for me, harga yang ditawarkan adalah sangat MURAH! Dengan nilai bawah |RM100, anda mampu menikmati bermacam-macam juadah seafood yang segar. Tak percaya? Datang sendiri, mesti anda akan rasa terkejut dengan harganya masa nak bayar nanti. 

Memandangkan kami datang ke sini dalam bulan Syawal lagi, jadi banyaklah kedai yang masih tutup. Luckily, ada satu restoran ni buka. Restoran ni terletak paling hujung sekali dan berhampiran dengan jeti jual ikan. Pada awalnya, niat nak membeli ikan fresh di situ, tetapi kedai-kedai di jeti tersebut tutup sebab hari raya. Kami yang kebetulan lapar, singgahlah makan di restoran berhampiran jeti tersebut. Memang sedap sangat juadah yang dihidangkan, walaupun masakannya biasa tetapi kesegarannya dapat dirasai. Nikmat sangat!

Sorry tak dapat nak upload gambar banyak dalam ni. Sekadar ada saja,

Anak duk perhati. Dia dah kenyang minum tembikai. 

Gold Coast Resort ni ada menyediakan kawasan private beach kepada pengunjung. Di private beach ni agak bersih berbanding dengan pantai untuk orang awam. Dalam private beach ini, anda boleh bersantai-santai sambil bermain pasir. Selain itu, boleh cuba permainan yang disediakan di situ seperti giant chess, buaian, belon atas air dan giant playground. Seronok bila dapat meluangkan masa bersama anak dan suami.







Di kawasan luar resort pula terdapat track ATV dan go-kart. Bayaran pun masih munasabah lagi. Track ATV tidak terlalu panjang dalam 300meter rasanya, tetapi agak mencabar sedikit sebab kawasan tersebut berbukit-bukau.





Di sini juga ada tempat khas yang disediakan untuk kanak-kanak. Indoor playground. Di sini kanak-kanak boleh luangkan masa dengan aktiviti kraftangan, canting batik, mewarna, bermain, menonton filem Disney dan pelbagai lagi. 





Kami juga mengambil kesempatan yang ada untuk memanah. Gigil juga tangan masa mencuba pada awalnya. But proud to say, i dapat beat score my husband. Memanah ni kena fokus dari hati dan akal bukan setakat mata. Barulah coordination tangan tu tepat pada sasarannya. Aktiviti memanah ni bagus untuk minda bagi fokus. 



Sekian saja. Harapan dapatlah kembali sekali lagi berehat kat gold coast ni sebab tempat ni highly recomended bagi yang nak berehat dan bercuti bersama keluarga.

 Maaflah penulisan agak malas.


Wednesday, July 13, 2016

Part One: Sekitar Avani Sepang Gold Coast

Assalammualaikum semua :)

Dikesempatan ini saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir dan batin! Ada yang dah naik kerja ke? Lemau je rasa nak naik kerja after long holiday kannn. Esok dah naik kerja but mood raya still on lagi ni. Macam mana ek nak buat ni. Ok xpa. xpa.. tak payah pening-pening, sebab saya nak kongsi short vacation di Avani Sepang Gold Coast yang sangat best! Sebabkan mood masih raya lagikan, datang sana pun dengan baju raya. HAHA. ( Actually baru balik dari shoot family potrait).


PICTURE

Avani Sepang Gold Coast ni terletak di Laut Selat Melaka berhampiran dengan Pantai Bagan Lalang yang terkenal dengan makanan laut yang segar-segar. Hotel ni berkonsepkan water chalet iaitu chalet atas laut. Dekorasi dalaman chalet ini pula bercirikan ala bali, siap atap tu import dari bali lagi. Bentuk chalet ini kalau view dari udara, boleh nampak seperti pokok palma. Ada 315 buah bilik ke semuanya. Bilik-bilik yang sediakan pula ada 3 jenis mengikut saiz bilik, paling kecil boleh muat untuk 2 orang dewasa dan 1 kanak-kanak, kadar harganya ialah RM440. Bilik sederhana besar pula bolehlah muat untuk 4-6 orang dewasa, harga dalam RM800 ke atas dan bilik paling besar pula boleh muat dalam 10 orang, yang ni kategori villa harga pun dalam RM 1,000 ke atas, Tak rugi rasanya cuba bercuti di sini walaupun harganya agak mahal sebab chalet ni sangat selesa dan bersih. Kita boleh menikmati suasana rumah atas air sambil-sambil melihat matahari terbenam. Seriously cantik.




Untuk kami, cukuplah bilik traveler yang berharga RM440. Tu pun dah cukup selesa sangat-sangat. Suasana resort ni sangat menenangkan yang boleh membuatkan anda berehat sepuas-puasnya. Bunyi deruan air di bawah chalet tu buat kita rasa nak rehat dalam bilik ja ditambah pula dengan katil dan bantal yang sangat comfy. Memang tak syak lagi, boleh tidor lena malam-malam. Tapikannnn bilik dia guna centralised air-cond, sejuk sangat bila malam-malam buatkan kaki ku cramp. Kalau tak nak air-cond, kena cabut kad power tu, pas tu kena buka pintu bagi angin masuk.










Gambar Atas:
Katil and living room untuk chalet traveller. Ruangannya tak besar sangat tapi setakat 2 orang tak da lah nak bergesel punggong tu bila berjalan. Hihi.

Gambar Bawah:
Shower dia tak da tub, tapi kepala shower dia besar, memang puas hatilah mandi. Confirm segala daki hilang sekali sental pun cukup. Bilik air nampak terurus-urus sebab keadaan yang bersih dan tak berbau. Towel pun tak nampak stain-stain yang tak diingini. Tapii awas! sila tutup tirai bilik mandi kamu kalau tak nak kena intai. Clear view tu kalau tak tutup tirai tu. Hati-hati ye ada yang melihat!





Suasana resort ni macam satu perkampungan atas air. Laluan untuk ke resort dihiasi dengan pokok-pokok bunga yang cantik. Damai terasa macam duduk di kampung. Pulak tu, kenderaan nak pergi ke room masing-masing, hanya menggunakan buggy atau basikal yang disediakan, Basikal free of charge saja, Ada basikal yang disewakan juga, basikal yang ada seat kat belakang. Selain itu ada juga segway disewakan. Harga tak ingat!






Resort ni menyediakan pelbagai aktiviti juga, kebanyakan sukan extreme. Ada juga untuk aktiviti kanak-kanak disediakan. Memang masa free korang kat resort ni akan terisi dengan aktiviti-aktiviti kat sini. Bagi penggemar sukan extreme seperti ATV ride, Buggy ride or go-kart, semuanya ada di sini. Banyak lagi sukan extreme yang tak sempat saya cuba masa datang sini. 








 Untuk kanak-kanak, resort ni ada menyediakan Kid Club. Yang rasa nak pergi buat aktiviti pantai tapi tak nak bawa anak, bolehlah letak your kid kat sini dan buat aktiviti yang disediakan. Playground je free yang lain berbayar. Antaranya painting, sand art, canting batik, main bubble dan bike rider pun boleh. Kalau kanak-kanak bawah umur tu, kenalah awasi oleh parents. Jangan ingat situ day care plak korang,.


Yang macam ada deko telur dah serupa easter day tu, situlah kid club. Sejuk je, Sambil anak-anak bermain, parents boleh lepak-lepak kat situ. Ada kerusi rehat disediakan.


Ok bersambung ke part 2 nanti, kalau nak tahu aktiviti yang menarik di sini.

Stay tune.