Google+ Followers

Saturday, January 22, 2011

Jalan-Jalan Cari Pasal : Mango Sticky Rice

Assalammualaikum dan Selamat Hujung Minggu
'
Baru ja lepas menonton cerita Khurafat. Bagi saya yang penakut ni, saya rasa hantu dalam cerita ini memang agak menyeramkan, x senang duduk dalam cinema sampai penghujung cerita. Credit to Shamsul for his great job. Bagi 3 stars out of 5. Oklaa tukan! Untuk entry ni, bukan nak bagi review cerita Khurafat, better pergilah tengok sendiri ya kawan-kawan. After layan movie, saya dan cik juliana abdullah pergi Jalan Dhoby kat tengah bandar JB, aisha supardi dan mizarina bakrim split dgn kami, utk teruskan hal mereka berdua.

Kenapa pergi Jalan Dhoby? Sbbnya kat situ terletaknya sebuah stall menjual bermacam-macam desert, antaranya:

1. Ondeh2
2. Mango Sticky Rice <--- Sebab paling utama saya ke sini!!!!
3. Steamed Tapioca
4. Thai Spring Roll
5. Pumpkin Custard
6. Seri Muka

Papan Harga Desert Yg Sedap2 

Yang paling depan tu: Ondeh2 dan Seri Muka
Yang tengah tu : Pumpkin custard
Yang belakang tu : steamed tapioca, x sure rasa dia mcm mana, 
tp dalam dia sayur2an, ada lobak, taugeh, tepung dia x digoreng tp dikukus.
Next time, nak try rasanya. 

Nama stall ini ialah THAI DESSERT yang terletak disebelah boutique Juicy.J yang menjual barang2 dan pakaian wanita. Bagi yang minat dress up vintage, anda digalakkan datang ke boutique ini. :)) Desert paling famous kat stall ni ialah Mango Sticky Rice. Pernah x makan Pulut Mangga ni? May be ramai dah cuba sendiri rasa desert ini. Saya agak ketinggalan, sebab baru ja tahun lepas try this desset, la ni saya craving MSR sangat2. Penangan betul!!!! Disebabkan jakun sangat dengan kesedapan Mango Sticky Rice atau Pulut Mangga ni, sampaikan tak leh lupa kesedapannya, tu yang update blog dengan entry pasal desert ni yang dah masuk dalam top list my favourite food.

Ni jiran stall tu: Butik Juicy J

Pemandangan stall tersebut, sangat comel dan simple. :)

Apa rasa sedap tu? Rasa MSR ini lemak-lemak manis santan berkrim disukai ramai. Actually simple ja nak buat desert ni, masak pulut dengan campurkan garam dan santan, untuk kuah dia plak, santan tu dihangatkan dan dicampur dengan garam secukup rasa, then melengkapkan rasa kopek mangga yang fresh lagi sweet tu dan makan bersama pulut dan kuah santannya. Memang shiok bis! Sedap!Sedap!Sedap! (Nampak x saya lompat2 bintang sebab sedap dia memang terangkat!)* :P

ni lah dia Mango Sticky Rice

Tuangkan santan sebelum makan.

Memang sticky. Yummy!

25 comments:

mie said...

ooo..
orang siam slalu buat mende ni
heheeee

Miss Pena Unggu said...

betul tu, ni yg jakun! hahaha

Amiey said...

waah~ sedapnyer mngga tuh! terliuq nih~ arghh!

Miss Pena Unggu said...

hehe... sedap. mmg sedap!

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O
O

pulut mangga mcm menarik

ssh nak jumpa kat kl ni kot

huhu

zirconia said...

nama bukan main lagi. pulut mangga rupanya. memang best :D

Miss Pena Unggu said...

mr fuyooo

susah eh nak dpt? xpa dtg JB leh la rasa. huhu :)

Miss Pena Unggu said...

hi zirconia
tu la pasai, padahal pulut mangga ja. best kan. :)

mizzura said...

eee...dulu aku selalu makan ni kat kedai nasi ulam area bangi..ni rasa nk g sana ni..kecur liur teman..

Al said...

tgk mangga tu pon huihhh da tau sedap
lme dah x mkn mangga ni

Juice said...

kalau kat terengganu suke makan pulut ni ngan durian..sedap jgk...sticky durian...

Rash said...

rash 1st time dgr pulut mangga ni.. nmpk sedap tp rash xmkn pulut ;p huhuhu

Miss Pena Unggu said...

zura: kecor x ? t aku dtg KL aku terjah Bangi la, hehe

AL: seriouly memang sedap. u should try!

Juice: a'ah bubur pulut durian tganu pun memang best. :)

rash: tu la, asra pun last year baru tau, hehe... bg yg rajin test makanan. asra recommend try this dessert. sedap woooo!

ain revival said...

sdapnye mango tuh..
nk try mkn ugak laa~

Miss Pena Unggu said...

ye memang sedap. x caya pergi try sendiri. baru feel :)

Sca Ndx said...

yummy :P

Dairy Liyana said...

Xpernh pn jmpe manggo sticky rice tu.. sedap ke? Nasi putih ke?

Miss Pena Unggu said...

scaNdx: yuMmmMMmY :p finger licking good...

hi liyana, x nah jumpa ye, org siam yg create this dessert. seriously sedap. try la tanya kwn2 yg nah rasa. bukan nasi putih, dia guna pulut. dtgla JB, cari sy. T sy banja. huhu :)

mss fix89 said...

sedap giler mangga tuh....waa nak cikit..:)

Miss Pena Unggu said...

hehe. hr tu nya mangga dah digest. hehe :)

Einaz Shah Rizal Thomas said...

this is my 1st time read your blog .
juat want to say haiy ;)

from :
einaz shah rizal thomas ;')

Anonymous said...

saje nak test beri komen..Cik Asra memang sedap pulut mangga makan dengan santan tuh....

Miss Pena Unggu said...

hi einaz, thanks for visit my blog

hi lina, a'ah sedap t pas dh naik ofis, sy bawak g sana nak x? hehe :))))

Izzati said...

Salam.

Nak tanya, ada lagi ke stall jual MSR ni tahun ni? Kalo ada saya nak pergiiii. Thank youuuu :)

Miss Pena Unggu said...

Izzati rasanya dah tak da. Actually ni dekat ngn Pots cafe. Ari tu pergi dah tak da