Google+ Followers

Sunday, November 17, 2013

Country Garden Johor Bahru

Assalammualaikum

Dalam perjalanan pulang ke KL. Happy sangat2 sebab dapat berjumpa family. Hilang rasa rindu. Inilah nasib orang di perantauan. Sentiasa ternanti-nanti masa bertemu. Semoga Allah memberikan rezeki yang baik agar dapatlah saya balik kampung setiap bulan. Amin Ya Rab. Di sekempatan pulang ke kampung halaman kat Johor Bahru, bawa anak-anak buah dengan neneknya sekali pergi siar-siar di Country Garden. Tempat ni terletak bersebelahan Danga Bay. Sebenarnya tempat ni sale gallery and show house, yang menarik tempat ni ialah scenerity tempat ni sendiri. Cantik sangat landsaping dia dah serupa luar negara. Pas tu laut lido yang dulunya tercemar dibersihkan atau beach nourishment, pasir di pump atas shoreline sebab tu pasir situ nampak brrsih dan cantik. Okla layan gambar2 ni ;) ;) ;) ;)    















muka takut nak cross jambatan gantung hehe


 roo cafe
                                                                                 

Wednesday, November 13, 2013

Kuala Terengganu

Assalamualaikum

SubhanAllah hampir setahun dah kahwin rupanya. Rasa macam sebulan ja. hehe. Hari ni nak share destinasi honeymoon saya after selesai Majlis Bertandang di Klang, rumah husband. Kami plan nak pergi Pulau Redang, mood honeymoon sememangnya sesuai untuk bercanda di tepian pantai macam lagu Sheila tu. Hehe.. Tapi kita hanya merancang Allah menentukan. Bulan Disember hingga bulan April, semua pulau di Pantai Timur di tutup kerana musim tengkujuh dan faktor keselamatan pelancong. Akhirnya, kami sampai juga ke Terengganu, tapi hanya ke Kuala Terenganu. 

Makanan yang menarik di Kuala Terengganu adalah celup tepung sebab jarang jumpa di tempat lain. Celup tepung ni ialah makanan laut/sayur yang dicelup dengan tepung dan digoreng hingga garing. Nak makan dia, boleh makan dengan sos yang disediakan atau boleh makan macam tu je. Mostly orang cakap celup tepung ni banyak terdapat di Seberang Takir, bersebelahan air port Kuala Terengganu. Situ ramai orang datang untuk makan celup tepung petang-petang hari. 

Tempat yang menarik yang sempat kami jelajah sepanjang di Kuala Terengganu adalah Taman Tamadun Islam terletak berhampiran Masjid Kristal. Di sini terdapat monumen-monumen masjid yang berskala kecil di seluruh dunia termasuk la Mekah, Masjid An-Ansar, Masjid berdarah di Thailand (alamak, tak ingat nama), Masjid Negara dan sebagainya. Melalui monumen-monumen ni kita boleh lihat seni reka tamadun Islam yang sangat cantik di setiap negara, kerana setiap masjid mempunyai seni reka tersendiri mengikut budaya mereka. 





Tempat untuk bershopping pula, mana lagi kalau tak ke pasar payang kita.. Hmmm... sini tempat perniagaan orang melayu. Kebanyakan menjual pakaian, barang kraftangan, makanan dan emas. Rasanya Pasar Payang ni lebih masyur dengan BATIK. Memang sini banyak kedai yang menjual batik, bermacam-macam corak yang menarik dan terkini. Memang menarik dan tertariklah. :)

Tempat bersejarah pula yang saya lawati ialah   Bukit Puteri yang terletak berhadapan Pasar Payang, Dari jauh dah boleh lihat rumah api yang terdapat di atas Bukit Puteri. Di Bukit Puteri ni, boleh melihat panorama Kuala Terengganu dari puncak bukit. Selain itu, beberapa tinggalan sejarah seperti kubu lama, wakaf tempat mesyuarat raja dahulu kala, kubur-kubur lama dan lonceng besar (genta). Oh ya, menariknya genta ni dahulunya dibunyikan untuk mengejutkan orang-orang Kuala Terengganu bersahur.

Setakat ini sahaja. Lain kali saya update lagi. InshaAllah 

Thursday, November 7, 2013

Cuti-Cuti Malaysia Day Two: Last Weekend was a great weekend.

Assalamualaikum

Bersiaran lagi untuk melengkapkan blog sambungan. Semangat pula nak berblogging. Hehe :) Hari kedua pula, kami lebih banyak berehat di hotel. Sebabnya malam tu, saya kena sakit kaki yang amatlah sakitnya. May be saya ni tak biasa jalan jauh2 @stamina kurang ditambah pula cuaca yang sejuk, jadi mudahlah cramp kaki ni. Bersabar dengan dugaan diberikan. Pukul 2 pagi baru boleh tidor. Sakit tau tak! Uwwwaaa..

Pagi tu, husband sambung tidor after breakfast pagi tu. Saya pula pergi ke SPA yang terletak di bawah block hotel kami. Mahallaa juga, tapi layan je laa sebab kaki dah sakit. Melayanglah RM64 untuk 30 min foot massage. After that, survey souveniour so that nanti husband dah bangun, tak susah2 lagi nak survey, terus beli saja tak da lah buang masa kan. :)






Jam hampir pukul 11.30 tengahari, cepat-cepat saya kejutkan husband. Kami perlu berkemas untuk check out pukul 12.00 tengahari. Sebelum balik, kami pergi ke Animal Park dan akhir sekali House Trails yang sepatutnya kami pergi pagi-pagi tadi. Tula, manusia hanya merancang, Allah menentukan. Just go with the flow. 

Di Animal Park, ada arnab, white spotted deer, rusa sumatera. Semua haiwan ni agak jinak belaka. Yang menghiburkan hati saya, bila ada seekor rusa ni mengekori seorang budak cina ni sebab rusa ni tau dalam bag budak cina tu ada makanan/ carrot. Jinak betul, ikut ja budak tu ke mana-mana. Hehe.. Rasanya animal park ni sesuai untuk kanak-kanak, sebabnya riuh kanak-kanak mengejar arnab-arnab. Kita yang dewasa ni pose2 for the photo je la kerjanya. Hehe.. 







Di Animal Park, kami spent sekejap je. Lepas tu kami pergi ke Horse Trails, aktiviti yang dinantikan. Seronok rupanya naik kuda ni, walaupun pada mulanya agak gementar. Di situ menawarkan RM25 untuk lead ride untuk 10 min. Saya naik kuda bernama Bonny yang berumur 26 tahun. Muda beberapa tahun je dar saya. Selain tu juga, kat situ pun boleh trainning. RM70 untuk setengah jam.







Sekian sahaja our short acation. Sebenarnya destinasi yang kita pilih tidakla penting, tetapi masa yang dapat diluangkan bersama itu lebih penting. Bercuti dengan pasangan adalah cara untuk mengeratkan hubungan dan selain kita dapat mengenal rapat pasangan kita. Opps ni tips untuk orang yang dah halal ye!

Assalamualaikum..

Wednesday, November 6, 2013

Cuti-Cuti Malaysia Day One: Last weekend was a great weekend!

Assalamualaikum

Lama betul x berblogging ni. Rasanya dah bersawang sana-sini. hehe. Hari ni nak blog about our vacation. Setelah sekian lama merancang, barulah dapat pergi even tempat ni tak dalah jauh sangat dari KL. Lebih kurang sejam je perjalanan dari KL. Vacation kali ni pergi Bukit Tinggi. Hmm bolehla kan melarikan diri dari kesibukan kota metropolitan. cehhh :)

Kami stay one night je di Colmar Tropicale. Bertolak dari KL pukul 10 pagi after breakfast. Jalan lengang sangat, padahal dah start cuti sekolah. Alhamdulillah dapat sampai awal dan perjalanan pun dipermudahkanNya. 

Hotel kami dah booked dari Agoda. Senang dan murah. Rate dalam RM300+. Sampai-sampai ja, kami nak check in tapi pihak hotel minta kami check in dalam pukul 3.00m petang sebab bilik tak siap lagi. Then they give us suggestion pergi jalan-jalan dulu ke Japanese Village atau Botanical Park. Ada shutter bus disediakan setiap sejam. Tapi kalau nak pergi sendiri, tempat letak kereta disediakan.

Sementara menunggu shutter bus, kami menikmati keindahan French Village. Di situ terdapat bangunan-bangunan seperti di Colmar, French. Di situ terdapat beberapa cafe, kedai cenderamata dan kedai sayur organik. I really appreciate the architectural of the building. Memang cantik sangat sebijikla macam kat perkampungan perancis, dengan cuaca sejuknya ermmm dah macam bukan di Malaysia. Hehe. 









Sementara nak tunggu pukul 3.00 petang, kami pun pergi ke Japanese Village dengan menaiki shutter bus. Di Japanese Village, kami perlu medaki tangga dan menapak ke bukit yang tinggi. Bersedialah dengan stamina yang baik ye sebelum datang ke sini. Penat memang penat tapi penat ni berbaloi kerana dapat menhirup udara yang segar. Munajat kepada Allah syukur tak terhingga dengan ciptaan Allah, keindahan bukit-bukau dan macam-macam tumbuhan. 

Di Japanese Village, terdapat rumah kecil senireka Jepun. Deruan air terjun dan pokok-pokok tropika mirip seperti perkampungan Jepun (macam dalam cerita Oshin tu). Di situ juga, kita boleh menyewa kimono dengan harga RM20 untuk 10 minit. Sesuai bagi sesiapa yang nak pre/wedding photo-shoot. :) Situ ada restoran makanan Jepun, tapi di sebabkan husband tak makan n tak prefer makan di situ, kenalah tahan perut sikit.








Kemudian kami menikmati kehijauan alam di Botanical Park yang terletak berhampiran Japenese Village. Disebabkan kepenatan, kami tak berjalan sehingga bahagian bawah Botanical Park. Kami melepak di bangku yang disediakan. Tanaman di sini kebanyakan tidak menggunakan bahan kimia, di tanam secara organik/ semulajadi. 












Ok. Sambung lagi nanti ya. My husband dah sampai rumah plak. Till next entry. :)