Google+ Followers

Monday, December 22, 2014

Pengalaman Seorang Ibu: Baby Massage

Assalammualaikum semua :)

Tahu tak baby massage boleh membantu bayi tidor lebih lena? Yup, telah ada kajian berkaitan baby massage ini bagi membantu bayi tidor lebih lena, ia juga dapat membantu bayi pra matang untuk menambah berat badan dengan cepat. Memang banyak lagi kebaikan baby massage. Ini adalah antara kebaikan baby massage:-
  • Membantu anda dan bayi memahami antara satu sama lain dengan sentuhan kasih sayang
  • Bayi lebih tenang dan dapat mengurangkan menangis
  • Membantu penghadaman bayi, kembung perut dan sembelit
  • Membantu bayi tidor dengan lena dan lama
  • Melegakan kesesakan hidung dan ketidakselesaan tumbuh gigi
  • Membina otot-otot bayi dengan baik
  • Meningkatkan sistem imun
  • Membaiki tekstur kulit bayi
Mula-mula saya nak massage my baby, ada juga rasa takut-takut sebab badan baby masih lembik lagi kan, like seriously boleh ke massage baby yang baru lahir ni. Lepas cuba banyak kali, rasa enjoy pula massage my baby. Lagipun, baby massage is the great way to express your love and care. Baby massage ni part of bonding time with baby. Baby memang sukakan sentuhan kita. Macam kita orang dewasa pun suka kena urut, macam tu juga baby.

Biasanya saya akan massage baby lepas mandi dengan menggunakan massage oil Johson Baby. Produk ni clinically tested, ternyata ianya hypoallergic dan selamat untuk kulit bayi. So far, my baby pakai massage oil ni tak da allergic or rushes. Tapi kalau nak guna products lain pun tak kisah, yang penting gunakan massage oil atau moisturiser.

Selain lepas mandi, boleh juga massage before bedtime, tapi pastikan baby anda tu dalam keadaan selesa, maknanya dah kenyang dan tidak lapar, then jangan lepas susu teruskan urut boleh menyebabkan baby muntah balik. Boleh amalkan urutan ni, kalau baby susah tidor dan perut kembung. So far, my baby boleh tidor malam, bangun pun sebab nak susu. Pas susu tidor balik sampailah ke pagi.


Teknik urutan saya dapat dari you tube di link ini ataupun link ni. Tekniknya mudah saja, sesiapa saja boleh mengurut bayi. Mula-mula tuangkan massage oil kat tangan agak-agaklah ye, then gosok-gosok tapak tangan, biar hangat tangan kita barulah mula massage macam step di bawah ni:-






Cubalah amalkan dan selamat mencuba!

Sunday, December 21, 2014

Pengalaman Seorang Ibu : Bila Bayi Menangis

Assalammualaikum :)

Masa awal-awal jadi ibu, banyak benda pun tak tahu nak uruskan anak, kekok sangat! Bila Al-Fateh menangis, memang menggelabah sangat nak pujuk dia. Sometimes, dah try to comfort him sungguh-sungguh, but still dia menangis. Stress jugalah masa tu, lagi-lagi bila dia menangis waktu tengah malam masa semua orang tidor. Ni baru permulaan, belum lagi nak didik anak sampai besar. Long way to go. 

Tapi bila tengok anak dah membesar dengan sihat, segala penat lelah tu hilang macam tu saja ibarat debu kena tiup angin, lenyap terus. Lagi-lagi dia dah pandai nak senyum dan gelak bila orang agah, siap nak ajak borak lagi. Cuma dia cepat boring bila tiada orang sekeliling, mesti dia menangis. Paling dia suka nak berkepit ja dengan umi dia. Tak pa lah, dia pun masih kecil lagi, manjakan dulu nanti cepat ja besar, tiba-tiba dah nak kahwin dah. Hehe :) 


Biasalahkan masa dia dalam hari tu, memang kuat menangis sampai sekarang pun dia menangis, tapi sekarang dah tahu dah kenal sebab dia menangis, senang sikitlah nak bagi dia berhenti menangis. Menangis tu je la cara baby nak minta sesuatu, kang bersuara ada plak mak-mak yang terkejut, hehe. Tapi dulu Nabi Isa, Allah bagi mukjizat untuk bersuara masih baby untuk protect his mother, Mariam. Kuasa Allah, Subhanallah. :)

Janganlah gelabah macam saya bila baby menangis, ada tu saya paksa baby saya minum susu padahal dia dah kenyang, sampai tersedak dia, kesian anakku, umi minta maaf ye. Sebab itulah penting ambil tahu apa sebenarnya yang dia nak dari cara tangisan baby. Then, dah belajar dari internet dan pengalaman mak dan adik, baru fahamlah kerenah dia. The first thing kalu baby nangis, check their basic needs. Mungkin diapers dia penuh dan dia tak selesa dengan poo-poo dia, mungkin juga dia rasa sejuk atau panas dan mungkin juga dia lapar. Tapi kalau dah tukar diapers, bagi susu sampai kenyang but still menangis juga, maknanya dia perlukan perhatian anda nak kena peluk lah tu. Hehe :)

Bila nak menyusu
Macam Fateh, bila dia nak menyusu, dia menangis bila kita lambat bagi dia susu, biasa baby baru lahir ni, bolehlah feeding dia 2 jam sekali, kalau baby kuat tidor, biasa dia akan bangun lepas 4 jam. Lagi satu cara nak tahu dia menyusu, try main mulut dia cuit-cuit kat tepi mulut dia, if dia kejar cari jari kita maknanya dia lapar nak susulah tu.

Bila nak tidor
Kalau Fateh nak tidor pula, selalu dia akan gosok-gosok mata dan muka dia, nanti sampai merah kening dia. Biasanya dia akan tertidor setelah menyusu. Jangan lupa burp kan baby setelah menyusu walaupun dia dah tidor lena. Macam Fateh, lepas susu masa dia dah tidor, saya tekapkan dia ke dada saya sambil tepuk-tepuk belakang dia sampailah dia sendawa. Sebab dah biasa macam tu, kalau nak tidor mesti nak melekap kat dada ja, mungkin dia selesa macam tu.

Bila nak tukar diapers
Selalunya, melalui observation, saya check diaper dia, kalau dah penuh mesti tukarkan terus tak yah tunggu baby menangis. Masa baby dalam hari, memang kerap tukar, satu hari 6 hingga 8 diapers. Bila baby dah besar sikit, jumlah diapers pun dah berkurangan. Masa awal-awal, cabaran jugalah bila nak tukarkan dia diapers, sebab baby lagikan jadi tak boleh nak sejuk sangat. Masa nak tukar diapers atau pun nak mandikan dia, kena pastikan suhu bilik dulu, slowkan kipas atau tutup air-cond. Kalau sejuk sangat, mesti dia nangis. Masa dia menangis, kita tukar dengan tenang jangan panic dan nak cepat, nanti diapers tak pakai betul boleh terkeluar poo-poo dia nanti. Dulu Fateh, kalau lambat sikit tukar diapers dia bukan setakat nangis, tak sempat nak pakaikan dah dia poo-poo lagi. Menangis pun kejap ja, sekarang bila tukar diapers dah tak nangis pun. Pandai anak umi

Bila dia nak belaian kita
Bila kita dah pastikan semua keperluan baby, tapi still menangis juga dan baby pun tak sakit, sebenarnya dia nak benda paling simple, dia nak perhatian dan belaian kita. Angkat dia di lengan kita, mesti dia akan berasa lebih tenang macam dalam masa dalam perut. Dulu masa Fateh, kalau menangis sampai merah bila peluk ja dia, slowly dia akan berhenti menangis. Baby memang suka dipeluk dan dicium.

Bila dia kembung 
Perkara ni biasa terjadi pada baby baru lahir, ntahlah macam mana boleh kembung, sedangkan minum susu ibu ja kan. Colic ni terjadi bila baby menangis tak berhenti-henti walaupun kita dah try bagi keselesaan untuk dia. Biasanya bila dah kembung, saya sapu minyak angin kat perut dia sambil massage dan telungkupkan perut dia kat peha sambil tepuk-tepuk belakang, nanti dia akan keluarkan angin. Bila dah lega, lama-lama dia tertidor. Pernahlah sekali-dua dia tak tidor sampai ke subuh, nasib baiklah cuti berpantang, boleh sambung tidor lepas subuh tu. Bila dia tak nak tidor tapi tak menangis, layankan je lah sampai dia penat nanti dia tertidor juga.

Ok, thats all. Kalau ada pengalaman kawan-kawan sudilah kiranya share ur link ye :) Next entry saya nak kongsikan untuk kurangkan kembung dengan cara massage pula. Till next entry :)



Friday, December 19, 2014

Pengalaman Sebagai Ibu - Dehydration Newborn

Assalammualaikum semua :)

Alhamdulillah baby Fateh dah pun 2 bulan lebih, 25 Disember nanti genaplah dia 3 bulan. Check up 2 bulan hari tu, berat pun dah bertambah 6.1 kg. Alhamdulillah, syukur sangat. Terimbas kembali awal minggu Baby Fateh lahir, 3 hari pertama belum dapat discharge setelah bersalin disebabkan hemoglobin saya menurun kerana pendarahan banyak semasa bersalin, kemudian baru sehari discharge dapat balik rumah mertua, keesokan harinya baby Fateh kena admitted pula selama 3 hari disebabkan dehydrated. Seminggu jugalah duduk hospital, rutin pantang pun jadi tunggang-langgang tapi yang paling penting kesihatan anak.

Dehydrated ini adalah kurang air dalam badan. Ingatkan orang dewasa ja boleh dehydrated kan. Baby apatah lagi kalau cara penyusuan bayi tidak betul menyebabkan baby dapat minum sedikit. Lama kelamaan cecair dalam badan pun semakin berkurangan. Selain itu juga cecair dalam badan baby boleh berkurangan sekiranya mengalami cirit birit (diarrhea), muntah-muntah dan demam. Namun, dehydration ni boleh dielak sekiranya bayi dapat secukupnya air, teruskan breastfeeding atau susu formula bagi mengekalkan cecair dalam badan bayi bagi bayi bawah 3 bulan. Manakala bayi yang lebih 3 bulan, boleh berikan air masak sebagai tambahan. Haish, manalah kita dapat tahu baby dapat minum secukupnya, lagi-lagi ibu-ibu yang baru nak breastfeed baby. Sebab itulah, ilmu breastfeeding tu perlu digali sebelum kita bersalin lagi. Honestly, saya memang zero tentang breastfeed until this happen to me. Anak kena warded barulah terhegeh-hegeh mencari nformasi breastfeeding. Jadi, bagi ibu-ibu yang berazam nak breastfeeding your baby, dapatkan ilmu penyusuan itu dari A to Z, do it for your baby.

Jadi, hari ini saya nak kongsikan pengalaman anak saya dehydrated. Harap boleh memberi iktibar kepada mereka yang akan bergelar ibu-bapa.

Hari tu, Fateh kurang menyusu dan lebih banyak tidor dari berjaga. Saya ingatkan itu perkara normal. Kalau baby tak aktif dan asyik tidor then kurang nak menyusu, tu salah satu tanda baby ada masalah. Bila ada baby, kena aware banyak benda sebab baby dia tak tahu apa-apa bergantung pada ibu bapa dia. Kena check diapers dia, untuk newborn atleast baby akan wet and poo-poo unless 3 kali sehari, kalau kurang tu tanda dia ada masalah.

Petang tu, dia tak da lah meragam sangat sebab banyak tidor. Tapi perkara yang memeranjatkan saya ialah bila ada tompok pink kat diaper al-Fateh, atau pun pink stain. Saya ingatkan darah, tapi call emak dia kata normal, tu bukan darah. Then saya google untuk pastikan. Yup, memang bukan darah tapi pink stain atau dalam bahasa medic dia brick stain. Ianya merupakan urate crystal yang terhasil dari urate and calcium. Perkara ini normal bagi bayi yang hanya minum susu ibu saja, lagi-lagi bayi yang baru lahir. Namun sebenarnya, spot itu juga adalah tanda yang baby dehydrated.

Ehsan dari Google: Gambar brick stain
Malam tu, Al-Fateh meragam, menangis sampai tertidor berkali-kali. Kami berdua risau sangat kalau terjadi apa-apa pada anak kami. Suami rasa suhu badan Al-Fateh, dia kata macam demam. Pulak tu, tak da termometer kat rumah, suami download application termometer. Then check, suhu badan Fateh 36.7 darjah celcious. Suhu demam baby ialah 37 darjah celcious. Bila baby menangis tak berhenti-henti, kami decide bawa Al-Fateh pergi ke klinik berhampiran rumah, masa dah pukul 2 pagi. Sebenarnya, tak elok bawa baby keluar dalam waktu berembun sebab paru-paru baby belum develop sepenuhnya.

Ya, banyak pengajaran kami pada hari tu bila Al-Fateh sakit.

Sampai di klinik, doktor suruh segera bawa ke hospital, katanya Jaundice, lagilah kami risau nak kena bawa ke hospital terus. Kami pun pergi ke hospital Klang di unit kecemasan, kalau dah bawa ke hospital memang for sure kena admitted. Lama juga tunggu, hampir 2 jam lebih baru dapat masuk wad. Di wad kanak-kanak, doktor yang in charge tu, ambil suhu dan darah bagi sahkan penyakit baby saya. Tegas doktor tu, siap tanya kenapa sanggup hantar baby ke hospital dalam waktu sebegini? Buat rasa bersalah ja soalan doktor tu. Then, dia faham al-Fateh anak pertama, belum ada pengalaman. Sedih juga, bila doktor nak ambil darah, dahlah masa 3 hari lepas lahir, ambil darah untuk pemantauan diabetes 3 hari berturut-turut. Ni nak kena ambil darah lagi! Kesian anakku.

Selepas check, doktor maklum baby ada Jaundice sikit dan dia akan buat phototherapy iaitu jemur bawah lampu malam tu juga. Dia suruh balik dulu sementara untuk tunggu keputusan darah. Tinggallah al-Fateh di hospital, sempat juga nyusukan dia sebelum dia dibaringkan bawah lampu. Sedih dan berat hati nak tinggalkan anak sekecil tu seorang di hospital. Balik rumah, memang tak dapat tidor sebab terbayangkan al-Fateh di hospital.

Keesokan paginya, saya pergi berurut memandangkan telah berjanji dengan mak cik tersebut, tapi sepanjang kena urut fikiran kat anak, tak da feel pun nak mengurut. Pukul 8 pagi, dapat panggilan dari hospital. Sebaik selepas berurut, saya terus pergi ke hospital. Melalui ujian darah tersebut didapati bacaan Renal Impairment tak normal di mana kandungan urea tinggi dari paras normal. Ini berlaku berkemungkinan sebab baby kurang susu atau dehydrated. Doktor advise untuk permantauan di hospital, tiada ubat diberikan hanya susu ibu. Saya setuju untuk stay dengan baby supaya dapat breastfeeding sehingga baby sihat, sebagai ibu saya lakukan apa saja yang terbaik untuknya.

Sepanjang di hospital, saya diajar cara penyusuan yang betul dan cara membuat simpanan EBM. Setiap 2 jam, saya akan susukan al-Fateh. Kemudian, pam susu setiap 3 jam, yang ni ada skip memandangkan awal-awal susu tak da lah banyak mana. Then, baru saya realise selama ni cara penyusuan Fateh tak betul, patutlah dia dapat minum sikit dan nipples saya rasa sakit, rupanya cara dia hisap salah sebab tu nipple luka. Untuk tambahan susu, dia bagi gunakan cup untuk elak nipples confused. Comel sangat tengok al-Fateh menyusu guna cup. Tengok video bawah ni ye. 3 hari juga stay di hospital, saya usaha sungguh-sungguh untuk breastfeeding Fateh sampai ada tu saya tak lalu nak makan dan rasa letih sangat. Alhamdulillah, berkat usaha, bacaan Renal Impairment kembali normal dan dapatlah discharge. Oh ye, renal impairment tu ujian untuk kidney di mana dia tak dapat berfungsi dengan baik.


Sebelum saya akhirkan entry ini, saya nak kongsikan juga tanda-tanda dehydration pada baby sebagai langkah berjaga-jaga;-

  1. Lebih 6 jam, baby anda tidak buang air kecil (no wet diapers)
  2. Urine berwarna pekat dan berbau kuat
  3. Lethargy
  4. Mulut kering (Ni pun memang ada masa Fateh dehydrate)
  5. Tiada air mata semasa menangis (Ni pun sama)
Ini pula tanda-tanda seriosu dehydration:-
  1. Sunken eyes
  2. Kaki dan tangan sejuk
  3. Tidor yang berlebihan
  4. Kepala ada lekuk 
Kalau ada semua tanda di atas, segera ke Child care atau hospital bagi mengelak sebarang kemungkinan. Happy Parenting :) Semoga bayi anda membesar dengan sihat.


Sumber: Baby Centre 

Thursday, December 11, 2014

"Giveaway 2014 Bersama MyStoryMory.com"

Assalammualaikum semua ;)



Hari ni nak cuba nasib dengan mencuba "Giveaway 2014 Bersama MyStoryMory.com". Penulis blog My Story, Mory ni merupakan kawan sekolah rendah. Lama betul tak jumpa beliau dan tak sangka jumpa balik kat laman blogger ni. Hehe.. Tapi ni bukan token untuk menang contest ni walaupun pemenang dipilih secara rawak oleh penganjur, but hopefully ada rezeki untuk saya menang seems saya pun baru first time nak cuba. Doakan saya ya kawan-kawan :) Tarikh tutup sehingga 8 Januari dan pemenang akan diumumkan pada 14 Januari, sempat lagi bagi kawan-kawan nak sertai bersama. Good luck everyone!

Senang ja cara untuk menyertai giveaway ni, saya dah pun buat satu-persatu. Hope layaklah ye nak menang hadiah yang ditawarkan ni;-

Wang tunai RM50 x 1 pemenang
Wang tunai RM20 x 1 pemenang
SuperRich Puteri Vanilla x 1 pemenang
SlymRich BlueBerry Diet Fiber x 1 pemenang
Owl x 1 pemenang
Elegant Tumbler Fuschia Kiss Tupperware 250 ml x 2 pemenang
Scar Solution Body Bar (1 set) x 10 pemenang
Lulur Mandi Sumber Ayu Whitening Bunga x 1 pemenang
1 set of Balinese Body Scrub, Body Lotion & Starter Bubbly Foot Soak  x 2 pemenang
Tambah nilai kredit RM10 x 2 pemenang
Wang tunai RM10 x 2 pemenang
1 pek Reevo Chocolate Malt (15 sachet) x 2 pemenang
1 pek Nasi Arab al-Bayt (Maqluba) x 1 pemenang
1 pek Nasi Arab al-Bayt (Mandy) x 1 pemenang
Charmantshawl (green petronas) x 1 pemenang
Charmantshawl (yellow mustard) x 1 pemenang
1 set Sabun Dobi x 1 pemenang
4 pcs senduk (A, B, C, D) x 4 pemenang

Berikut syarat penyertaan, ha siap-siap tolong copy lagi kot ada yang interested nak sertainya.

1) Buat satu entry bertajuk "Giveaway 2014 Bersama MyStoryMory.com" dan copy banner di atas

2) Follow Blog penganjur : 

3) Follow Blog penaja :

4) Follow Fanpage penaja :

5) Follow Instagram penaja :
@eyzamiel

44 hari amalan berpantang : Sembelit dan Episiotomy

Assalammualaikum semua :)

Lamanya kena berpantang sampai 44 hari, keluhan saya masa awal-awal berpantang. Sebenarnya ikut pengalaman, rasa payah berpantang ini masa 2 minggu pertama ja, then after that we get used of it, sebab dah terbiasa. Macam mana pula ada yang pantang sampai 100 hari, lagi lama kan? Saya cukuplah 44 hari berpantang, itu pun saya tidaklah terikat betul-betul amalan tradisi melayu dalam berpantang, tapi bagi yang sanggup mengikut tanpa melanggar pantang larang amalan melayu, amatlah digalakkan kerana amalan berpantang ini sangat bagus bagi tujuan pemulihan kesihatan tubuh badan wanita selepas bersalin.

Penjagaan Pemakanan

Untuk minggu pertama dan kedua, saya berpantang di rumah mertua. My MIL menyediakan makanan yang kurang minyak atau pun tiada minyak langsung seperti ikan bilis salai, ikan singgang dan sayur rebus. Ikut My MIL petua, air pun kena kurangkan, katanya kalau minum banyak air boleh menyebabkan rahim kita mengembang dan luka lambat baik. Mungkin ada logiknya pertua orang tua dulu-dulu, kemungkinan kurangkan air ni jadi kuranglah buang air kecil dapatlah kurangkan kelembapan di bahagian luka bersalin. Tapi menantu dia ni, ada juga curi-curi minum air sebab dah dahaga sangat lagi-lagi sebab menyusukan baby kan. Sayur pula dia suka masakkan sup lobak putih, sedap juga dan khasiatnya pula dapat memperbanyakkan susu ibu.

Minggu ketiga dan seterusnya, saya balik Johor dan dijaga pula oleh emak saya. Permakanan lebih kurang sama macam my MIL tapi emak saya suka bagi saya makan sup ayam, katanya untuk tenaga. Lagipun ayam banyak mengandungi protein yang baik untuk pulihkan luka bersalin dengan cepat. Tapi bagi yang ada allergic elakkan makan ayam, takut luka tu gatal. Sup ayam tu direbus dengan halia dan bawang putih, khasiat halia dan bawang putih pula dapat buang angin dalam badan. Selain itu juga, emak saya ada juga bagi saya makan buah-buahan seperti pisang, oren dan anggur untuk permakanan seimbang selain sayur-sayur hijau. Sayur paling kerap dia masak, sayur sawi dan lobak.

Sayur sejuk-sejuk macam bayam, kangkung dan kacang panjang perlu dielakkan sebab boleh memberi kesan angin badan dan sakit urat. Tapi semua tu depends on badan masing-masing.  Ikan pun sama, tak semua ikan boleh makan, ikan yang berduri macam ikan duri, parang dll tak boleh makan, ikan yang banyak mercuri macam tuna dan kod pun tak boleh makan. Selain itu, ikan kembong pun tak boleh makan. Ikan yang boleh makan macam ikan merah, selar, siakap dan banyak lagi.

Jamu juga saya ambil masa minggu kedua, jamu manjakani ni saya beli daripada bidan yang urut saya. Jamu ni mengandungi manjakani yang telah diproses dan khasiatnya adalah untuk mpercepatkan luka jahitan sembuh. Nak sapu tak berani, nak makan yang fresh pun tak berani, jadi makan jamu kapsul pun jadilah. Selain itu, saya juga minum pati ikan haruan setiap pagi, kata orang ikan haruan elok untuk sembuhkan luka dalaman. Jadi saya cuba minum pati ikan haruan ni. Untuk supplement pula, saya makan Vita-Lea Shaklee yang mengandungi multi-vitamin yang juga membantu memberi tenaga dan peningkatan hemoglobin.

Selain itu juga, emak saya beri saya minum pati kunyit. Rasanya ya Allah, memang tak tertelan. Dapat minum segelas ja. Ni petua orang dulu-dulu, pati kunyit ni dibancuh macam jamu untuk kesihatan dalaman wanita, minum sekali saja semasa pantang.

SEMBELIT

Masa berpantang nak membuang air besar sungguhlah payah sebabkan sembelit. Sakit tau kalau kena sembelit. Sembelit selepas bersalin memang adalah perkara normal bagi wanita, disebabkan kita kurang bergerak semasa berpantang dan sistem pencernaan juga jadi lambat setelah bersalin disebabkan perubahan hormon. Untuk elak sembelit ni, kena minum cukup air dan bersenam.

Sejak kena sembelit tu, saya minum air secukupnya at least 2 liter sehari dan amalkan makan buah bagi lawas najis. By the way, boleh juga ambil ubat pelawas macam Lactul Solution pada awal hari bersalin. Lactul solution ni dimakan waktu malam sebelum tidor untuk dos yang sesuai. Lebih baik rujuk dengan doktor ye! Memang berkesan. Kalau nak beli kat pharmacy pun ada jual.

Lagi satu, kalau susah nak buang air besar, cuba lakukan senaman ni masa nak buang air besar:- mula-mula tarik perut ke dalam kemudian tekan dengan dua tangan supaya perut tu tersembul keluar dari celah-celah tangan. Lakukan dari atas ke bawah. InshaAllah akan rasa usus kita bergerak untuk keluarkan poo-poo. Kalau payah juga, masa nak buang air besar tu cuba duduk macam nak bersalin tu, pegang lutut sehingga peha rapat ke perut, then lepaskan perlahan-perlahan.

Penjagaan Episiotomy/ Luka jahitan

Disebabkan saya bersalin secara normal dan anak pertama, onr thing for sure memang kena jaga luka jahitan di bahagian perineum saya. Sakit tau! Episiotomy ni adalah koyakan yang dilakukan oleh doktor semasa bersalin di bahagian perineum (dari faraj ke lubang dubur) untuk laluan kepala bayi. Penjagaan episiotomy ini adalah sangat kena menitik-beratkan supaya luka tidak terkena jangkitan kuman. Luka saya baik dalam tempoh 3 minggu, biasanya luka ni baik antara 2 minggu hingga sebulan bergantung kepada saiz luka tu sendiri dan penjagaannya.

Antara langkah-langkah penjagaan, tukar pad secara kerap agar bahagian tersebut tidak lembap. Maknanya setiap kali ke tandas, kena tukar. Masa awal-awal pantang darah nifas tengah banyak, jadi saya amalkan tukar pad setiap 4 jam. Saya pakai pad jenis lekat, susah pakai jenis loop yang macam nurse kat hospital pakaikan lepas bersalin.

Selain itu, selepas ke tandas, saya keringkan bahagian tersebut dengan hair dryer dan lap dengan kain bersih sehingga betul-betul kering. Dah kering, saya sapukan ubat luka Acriflavine atau ubat kuning di kawasan luka tersebut dengan menggunakan kapas. Gunakan cermin, untuk lihat luka kat bawah supaya dapat sapu rata di kawasan luka.

Kalau rasa berdenyut maknanya kawasan tu dah terjangkit kuman, Untuk kurangkan jangkitan, boleh cuba rendam air panas suam-suam kuku yang dicampur dengan garam dengan duduk dalam besen. Buat 2 - 3 kali sehari, inshaAllah boleh kurangkan jangkitan kuman.

Berurut dan Bertungku

Untuk berurut, my MIL yang carikan bidan kampung, nama mak cik tu mak cik Bia. Saya berurut 3 kali masa minggu pertama. Lega bila diurut urat-urat yang tegang masa bersalin. Darah kotor pun lancar ja keluar lepas diurut. Selain urut, mak cik tu pakaikan saya tepel, bengkung dan pilis. Memang nyaman sangat bila pakai tepel, rasa badan panas ja.

Kebaikan mengurut ini ialah yang utama dapat melancarkan peredaran darah dan perbetulkan urat-urat badan. Selain itu juga, dapat membetulkan semula peranakan kita setelah bersalin.

Tungku ni saya guna tungku yang dibeli dari Tanamera. Spray dengan air kemudian masuk dalam microwave dalam 10  minit, kemudian tungku tu saya tekan-tekan perut dari atas sampai ke bawah secara pusingan jam. Sedap ja rasa perut bila kena haba panas tungku. Elok amalkan tungku ni sepanjang pantang untuk melancarkan darah dan buang darah kotor.

Bengkung

Bengkung pula, saya teruskan pakai sampai hari ke 44, tapi ada juga yang miss tak pakai bila malas. Mula-mula harapkan emak sendiri pakaikan, tapi bila masuk minggu ke-3 tu baru saya pakai sendiri. Senang ja pun pakai sendiri. Untuk bengkung ni, saya lebih selesa guna bengkung keluaran Mak Dara, ni saya pinjam dari adik saya, kain tak panas dan selesa dipakai seharian. Sebelum bersalin, saya pun ada beli bengkung keluaran Tanamera juga kain dia pun tak panas cuma bezanya panjang sangat, sukar untuk berjalan bila memakainya.

Bengkung ni untuk kembalikan bentuk badan kita dan kempiskan perut. Sebelum pakai bengkung, sapukan tepel atau minyak panas supaya dapat membakar lemak di perut.

Selain pakai bengkung hampir setiap hari, kena pakai stockin 24 jam untuk elak masuk angin dan sakit sendi kaki. Saya masa dalam pantang memang tak tinggal stockin sebab bila buka stockin rasa sengal-sengal kat kaki dan sejuk sangat-sangat

Mandi Herba

Masa awal-awal tu, saya ada mandi herba tapi saya jenis tak tahan panas herba jadi saya mudah pening, Untuk mandian herba saya gunakan produk Tanamera. Saya kurang gemar bau herba mandian ni sebab terlalu kuat bau herbanya. Untuk mandian juga, saya kerap membersihkan diri dengan sabun boreh Tanamera, macam scrub ja texture dia. Setiap kali mandi, saya sental badan supaya hilang daki-daki badan. Memang rasa kulit licin lepas pakai sabun tu. 

Sunday, December 7, 2014

My labor exprience : Induction Part 2

Assalammualaikum semua :)

Lamanya tak bersiaran di alam maya. Rasa rindu membuak-buak nak tulis blog setelah sekian lama tinggalkan blog bersawang. Hari ni saya nak share pengalaman bersalin. My very first experience. Pengalaman yang tak ternilai dan sangat berharga sebagai seorang wanita. 

Alhamdulillah saya telah selamatkan melahirkan bayi lelaki pada 25 September 2014 bersamaan 30 Zulkaedah 1435H, hari Khamis. Berat bayi semasa dilahirkan 3.27kg dan 49cm panjang. Akhirnya Allah kurniakan kami cahaya mata setelah 2 kandungan sebelum ini gugur. Alhamdulillah, syukur padaMu ya Allah atas hadiah terindah ini. Nama bayi ini kami berikan sempena nama seorang tokoh yang telah membebaskan kota Constantinople, iaitu Sultan Muhammad Al-Fateh, semoga anak kami berikan nama Muhammad Al-Fateh Aaqil bin Mohd Fitrie Syawal juga seperti pejuang agama yang hebat itu juga.

Bismillah, izinkan saya memulakan cerita pengalaman bersalin saya agar dapat menggambarkan bagaimana bersalin secara induce bagi ibu-ibu yang pertama kali yang akan bersalin secara induce ini. Sebenarnya, induce ini adalah cara perubatan moden bagi mempercepatkan contractions proses kelahiran. Kesan sampingan, jika bukaan tidak terbuka 10 cm dalam tempoh induce ini, for sure kena c-sec juga. Lagipun ubat induce bertahan 6 jam sahaja dan jika tiada kesan induce akan dibuat sekali lagi sehingga 3 hari berturut-turut, Bersalin secara induce ini pula hanya untuk ibu-ibu yang ada masalah semasa mengandung seperti GDM dan darah tinggi, Induce juga disarankan jika air ketuban berkurangan. Macam kes saya, saya kena induce disebabkan saya GDM carrier semasa mengandung.

Jangan risau, induce ni sama ja macam sakit bersalin cuma sakit tu datang sekaligus. Macam pengalaman saya lebih kurang 14 jam juga menahan sakit contractions sebelum bersalin. Apa pun sakit bersalin tu tak sama dengan orang lain, lain orang lain pengalamannya. Ok, sini saya kongsikan pengalaman saya.
  
22 September 2014
Hari ni ada monthly check up seperti biasa di PPUM. Baby and me sihat. Doktor advise induction of labor sebab saya ada GDM semasa mengandung, kena bersalin on time tak boleh lebih 40 weeks. Doktor set appointment untuk induce pada 24 September iaitu sehari sebelum due date.

24 September 2014
Dah 24 September, esok dah due date masih tiada tanda-tanda nak bersalin, tak da pun rasa lagi contraction kuat mahupun water break. Makanya kenalah serah diri untuk dipaksa bersalin. Pasrah dengan ketentuanNya! Bila diuji begini, yang penting kita kena sabar dan tawakal pada Allah. Doa padaNya minta semua selamat dan lancar. Zikir nabi Yunus diulang-ulang dalam hati bila rasa gentar tu datang.

8.30 pagi dah sampai hospital, sampai-sampai terus buat pendaftaran untuk bersalin secara induction. Untuk kelahiran pertama ini, kami memilih PPUM memandangkan dari rekod gugur sehingga mengandung pun dengan PPUM. Lagipun, saya gorvement servant, bolehlah gunakan GL untuk bersalin secara percuma.

Sementara nak tunggu masuk wad, pergi breakfast di cafe hospital. Selera makan pun dah hilang disebabkan terlalu risau. Memang debaran nak bersalin secara induce ni tak sama macam bersalin secara semulajadi, sebab kita belum ada rasa sakit, lepas tu pergi hospital serah diri untuk dipaksa sakit bersalin. 

Pukul 10,30 pagi, baru dapat masuk wad tingkat 3 sebelah Labor Room. Dah siap tukar baju, nurse datang check blood pressure dan ambil darah untuk test sugar in blood. Lepas tu dia pasang CTG, untuk check contractions. Everything normal, except my blood preassure, naik sikit may be stress sangat dan bercampur nervous nak bersalin secara paksaan. Doktor bagi ubat untuk turunkan blood pressure, then nampak kesannya normal balik. Sepanjang duduk wad IOL ni yang berdekatan dengan Labor Room ni, nervous pun menjadi-jadi juga sebab boleh dengar suara orang meneran dan suara para doktor dan nurse yang suruh PUSH! PUSH! PUSH! Gamat betul bunyinya. Dalam hati macam nak cepat-cepat ja bersalin.

Pukul 11.00 pagi, Doktor datang buat VE untuk tengok bukaan vagina. Pertama kali kena seluk, Nasib baik doktor perempuan. Alhamdulillah. Semasa doktor nak seluk bawah kita, kena tenang dan jangan lawan buat biasa, barulah tak sakit kena seluk. Hehe tu pun tips dari kawan-kawan yang dah ada pengalaman.

Bukaan baru 1 cm ja, no wonder lah tak sakit apa pun. Doktor sempatlah explain balik, dia akan masukkan ubat induce iaitu oxytocin dalam vagina untuk dose pertama. Prosedure yang sama akan diulang 3 kali jika tiada kesan. Setelah masuk dose yang pertama, saya diminta untuk rehat di katil selama sejam dan tak boleh buang air kecil atau besar.

Pukul 12.00 tengahari, setelah sejam ubat dimasukkan, nurse in charge datang untuk buka alat CTG. Nurse kata dah boleh makan, nanti makanan tengahari akan dihantar. Saya makan sikit ja, sebab dah mula rasa contractions. Dalam pukul 1 lebih tu, saya minta husband naik bagi kurma dan air zam-zam. Masa tu, rasa nak menangis ja bila jumpa husband dan MIL. Sakit betul contraction ni tapi datang sekejap-kejap ja.

Untuk pengetahuan, bersalin di PPUM suami memang tidak dibenarkan masuk dalam labor room, kenalah berjuang sorang-sorang. Dah la tu, handphone pun tak dibenarkan bawa masuk dalam labor. Akur dengan peraturan hospital, saya 'terpaksa' serahkan juga handphone masa jumpa husband lepas dia bagi kurma dan zam-zam.

Pukul 3.00 petang, doktor yang conduct my labor datang check bukaan, dah buka 3 cm, good progress. Doktor beritahu saya dia akan pecahkan air ketuban, ni pun part of induce juga nak bagi bukaan lagi cepat. Rasa suam-suam dan berketul macam jeli air ketuban lepas doktor pecahkan. Selepas tu, contractions rasa sejam sekali. Rasa contractions tu macam sengugut tapi lagi sakit. Bila sakit ja, saya sedut entonox iaitu gas campuran oksigen dan nutrious oxide yang dapat membantu mengurangkan rasa sakit bersalin. Tapi gas ni mengakibatkan saya cepat rasa haus dan kering tekak. Untuk hilangkan rasa kering tu, saya minum air masak yang diberi oleh nurse.

Pukul 8.30 malam, doktor datang lagi untuk check bukaan. Baru 7 cm buka, dan-dan tu juga kena tolak masuk labor room. Kat labor room, kena drip dan induce lagi bagi membantu bukaan lebih cepat. Disebabkan rasa sakit yang amat, saya pun minta diberi penahan sakit tapi bukan epidural. Saya disuntik ubat penahan sakit jenis pethedin. Ubat ni buat saya rasa mengantuk sampai saya tak sedar sangat contractions.

25 September 2014
Pukul 1.00 pagi tu, saya baru rasa sakit sangat tapi saya tak rasa pun nak buang air besar. So saya tak da la panggil doktor lagi sebab dia pesan kalau rasa nak buang air besar panggil ja dia. Adoii saya pun tak tahu masa sesuai nak meneran ni. Akhirnya saya rasa nak meneran dalam pukul 3.00 pagi.

Pukul 3.30 pagi, doktor datang check bukaan, dah buka 10 cm. Doktor kata kalau sakit contraction, kena push. Tarik nafas panjang-panjang, lepas tu tahan nafas sambil teran. Bermulalah perjuangan saya. Payah sungguh teran. Saya berusaha banyak kali, kalau salah teran memang baby akan sangkut kat cervic kita. Hampir sejam teran, tak juga keluar-keluar. Saya dah mula give up. Tapi doktor nak bagi semangat, dia tarik tangan saya bagi rasa rambut baby. Memang dah rasa dah ada kat bawah situ. Siannya sangkut lama kat situ. Saya cuba sedaya upaya saya untuk teran, habis semua tenaga saya gunakan sampai rasa nak putus urat leher rasanya untuk teran.

Saya ingat lagi, ramai juga dalam labor room tu yang conduct my labor. Semua suruh PUSH! PUSH! bila nampak baby. Kesian gak dengan doktor tu, dia dahlah sarat mengandung, adakan sama-sama deliver kang. Hehe.

Alhamdulillah akhirnya pukul 4.51 pagi, baru berjaya teran dengan baik kalau tak kena forceps/ vacuum. Lagi gerun sebab koyakan akan lagi worse. Nasiblah mampu teran lagi walaupun dah hilang tenaga dan lapar sangat. Masa tu, saya teringat kat emak, macam ni lah rupanya susah nak melahirkan seorang anak. Arggghh.. mak minta maaf banyaknya dosa orang dekat mak.

Lepas selamat melahirkan, nurse tunjukkan jantina bayi, dia tanya perempuan atau lelaki. Saya jawab baby boy sambil senyum. Lega sangat lepas dapat peluk bayi yang diletakkan atas perut saya. Badan bayi masih berselaput dengan air ketuban. Muka bayi saya putih kemerah-merahan. SubhanAllah, kuasa Allah dia dah boleh mata masa saya dakap dia pertama kali. Dapat peluk baby sekejap ja, nurse tu minta permission saya untuk mandikan bayi dan dia beritahu suami dah tahu, dia baru on the way dari masjid berhampiran.

Seterusnya, doktor akan keluarkan placenta/ uri. Dia goncang-goncang perut saya bagi placenta tu keluar. Masa tu, saya dah keletihan, mengantuk dan lapar sangat, saya sampai tertidor masa doktor nak keluarkan uri. Setelah uri dapat dikeluarkan, sesi nak menjahit atau dalam medical dipanggil episiotomy di bahagian perineum saya yang dikoyakkan semasa melahirkan. Nyilu sangat masa dijahit tapi tahan ja la. Siap kena jahit, saya baru dapat makan roti bakar dan milo.

Pukul 8.30 pagi, saya dibersihkan ala kadar. Kemudian, saya dibawa masuk wad post natal. Keluar-keluar ja dari labor room, dah nampak husband tercegat kat pintu lif. Rasa nak peluk-peluk ja husband masa tu, nak mengadu betapa sakitnya bersalin. Dia datang menghampiri saya yang disorong ke dalam lif. Saya pegang tangan dia kuat-kuat. Lega sangat berbuat demikian.

Pukul 9.15 pagi, barulah nurse bawa baby saya. Ya Allah, harum sangat bau bayi, bau syurga. Sayu rasa hati bila menatap muka bayi yang selama ini dalam kandungan saya 10 bulan. Bila peluk rasa hangat sangat. Selesa. Dalam hati, saya berdoa agar dapat mendidik dan membesarkan anak ini menjadi insan soleh dan sehebat nama yang kami berikan. Mudah-mudahan.

Di wad, nurse check blood preasure lagi dan ambil darah untuk test sugar, Kena tahan lagi walaupun baby dah pun buang air besar. Sebabnya hemoglobin drop selepas bersalin dan perlu pemerhatian rapi doktor.

26 September 2014
Masih di wad, kena tambah darah. Lama betul tambah darah hampir seharian dengan jarum kat tangan. Susah gak nak uruskan baby masa tu sebab everything kita buat sorang, dari mandikan baby sampailah tukarkan diapers. Tapi kekuatan seorang ibu tu datang bila tengok wajah anak kita.

27 September 2014
Alhamdulillah, hari keempat di hospital, baru dapat discharge setelah saya betul-betul sihat dan hemoglobin back to normal. Kandungan gula baby pun Alhamdulillah normal. Alhamdulillah syukur sangat. Bermula kehidupan kami sebagai ibu-bapa. Welcome to parenting.. :)

Sekian, pengalaman saya semasa bersalin. Bukan sakit masa bersalin ja, sakit pantang lain pula cerita. Nanti saya akan kongsikan pula sakit berpantang. Kita sebagai orang Islam kena redha dan ingat sakit tu nikmat Allah sebagai penghapus dosa. Good luck pada ibu-ibu yang pertama kali akan bersalin tak lama lagi. :)



Tuesday, September 23, 2014

40 weeks update: Induction Part 1

Assalamualaikum semua :)

Alhamdulillah, hari ni dah hampir 40 minggu, ikut EDD, due on 25 September ni. So far, masih belum lagi ada tanda-tanda selain braxton hicks.

Semalam pergi check up di PPUM, as usual, doctor check heart beat baby, Alhamdulillah normal. Berat saya pula bertambah 2.2kg dalam seminggu. Memang hujung-hujung pregnancy, berat akan cepat naik. Berat baby pula 3.1kg plus.

Doctor dah bagi tarikh dah! 24 September esok masuk wad  for induction of labour. Ye, kena paksa bersalin disebabkan saya ada GDM. Ya Allah, takutnya saya!


Induction ni maknanya bersalin secara paksaan, doctor akan masukkan ubat bagi membantu pembukaan untuk bersalin. Tak berpeluanglah saya nak rasa contraction secara natural. Tapi saya berharap, saya dapat melahirkan secara normal dengan izin Allah, inshaAllah. Semoga dipermudahkanNya. Based on penerangan doktor dia akan bagi peluang 3 induction untuk salin normal, if pembukaan stop, maknanya kenalah caesarean. Minta dijauhkan. :( Ubat induction tu pula bertindak-balas dalam 6 jam, kalau belum ada contraction/bukaan, doctor akan tambah lagi dose induction for second time. If let say, bukaan dah ada dalam 6 cm, doctor akan pecahkan air ketuban terus (ni pun kira one of induction procedure), kalau air ketuban pecah memang cepat contraction. Masa dengar penerangan doctor tu, tak dapat nak bayangkan macam manalah sakitnya. 

So far, segala persiapan baby dan ummi untuk ke hospital dah sedia. Barang-barang pantang seminggu-dua ke rumah mertua pula akan saya usahakan untuk packing malam ni, nanti taklah susahkan my husband nak mencari barang-barang saya. Rumah pun dah kemas, tinggal husband mantain bersihkan habuk-habuk sampai saya balik berpantang nanti. Abang, rajin-rajin ya kemas rumah tu nanti, Hehe... 

Saya mohon maaf pada semua setiap salah silap saya dari segala perbuatan saya, lisan saya mahupun kata-kata yang terlintas dalam hati saya. Mohon maaf sangat-sangat. Halalkan semua buat saya. Doakan saya dipermudahkan bersalin dan segalanya berjalan dengan lancar. Semoga saya dan baby sihat dan selamat. :)

Terima kasih yang tak terhingga untuk emak, MIL and husband kerana sentiasa memberikan kata-kata semangat sepanjang saya mengandung. :)

Sambungan Part 2

Sunday, September 21, 2014

The Precious Moment - Pregnancy

Assalammualaikum :)

Syukur pada Allah yang telah memberi nikmat kehidupan selama ni dengan detik-detik gembira walau ada sukar dan duka tetapku bersyukur. Alhamdulillah selama ini dapat merasa detik-detik bahagia bersama keluarga terutama semasa sambutan hari raya, mendapat tawaran universiti, menerima pingat Anugerah Naib Canselor semasa konvokesyen 2008, dapat kerja pertama sebagai Pensyarah Muda di UiTM, dapat beli kereta pertama, jatuh cinta dan berkahwin, diraikan keluarga, saudara mara, rakan taulan semasa hari perkahwinan, honeymoon bersama suami tercinta dan bulan Januari tahun ini dapat berita gembira positif hamil setelah dua kali gugur. Banyak sangat perkara yang gembira dalam hidup ini yang Allah kurniakan dan tak mampu saya nak tulis di sini. SubhannAllah Alhamdulillah.  

Perkara gembira yang masih saya jalani sekarang ialah pengalaman mengandung anak pertama setelah 2 kandungan sebelum ini gugur (at early stage). Teringat masa nak check UPT (urine pregnancy test), rasa takut-takut nak check UPT bila period tak datang about 1 week plus. Akhirnya after 2 weeks miss period, baru check UPT. Itu pun macam tak percaya but still rasa happy bila tengok result UPT double line meaning adanya hormon pregnat hCG, jadi confirmlah POSITIVE mengandung. Kemudian setelah yakin UPT Positive, saya dan husband pergi ke PPUM untuk verified my pregnancy, dah ada kantung tapi tak nampak baby lagi. Doctor ask me to come again in 2 weeks. Dalam masa yang sama ada sikit gusar bila teringat pengalaman 2 kali gugur sebelum ni pun sama tak nampak baby dalam kantung. Then after 2 weeks, datang untuk scan that time kandungan dah pun 7 weeks, dengan kuasa Allah, masa scan tu saya dah boleh nampak baby saya, comel macam kacang bentuknya dan ada kerdipan jantung kecil sangat-sangat, so amazing! SubhannAllah. Saya hanya mampu berdoa dan tawakal pada Allah, kalau inilah rezekinya, saya percaya tetap rezeki saya. Bermulalah pengalaman sebagai ibu mengandung dan Alhamdulillah minggu ni dah pun masuk 39 minggu. :) 

Terus-terang saya cakap, pengalaman mengandung ni adalah perkara yang paling menyeronokkan walaupun berbagai dugaan perlu ditempuhi; nak kena control diet makan sebab saya ada GDM, kena buat BSP berulang-kali, dan membawa perut yang besar ke mana saja serta 2 kali sebulan kena datang check up di KK dan hospital untuk review kesihatan saya dan baby. Selain itu, melihat sendiri perkembangan bayi dalam perut saya setiap kali scan, dari sekecil-kecil zarah yang akhirnya membentuk seorang bayi yang comel. Ya Allah, inilah pengalaman paling berharga buat saya dan saya akan merindui setiap saat itu. Terima kasih ya Allah atas pengalaman ini. :)

Sekarang, saya sedang menghitung hari untuk melihat bayi saya lahir ke dunia. Saya yakin sangat saya akan merindui saat-saat mengandung ini especially my baby kicking and moving walaupun adakalanya saya rasa tak selesa lagi-lagi bila dia mengeras dalam perut saya. Rindu melihat pembesaran perut saya dari bulan ke bulan, tak sangka berat badan boleh sampai mencapai 68 kg. Rindu saat-saat bila mengindam, husband berusaha dapatkan juga untuk saya, haha bukan mengindam apa pun cuma nak teringin makan durian ja pun sekali tu.

Ya Allah, syukur padaMu. Rasa beruntungnya saya diberi kesempatan merasai pengalaman ini, yang mana sedikit sebanyak memberi kesedaran pada saya betapa kita perlu menghargai pengorbanan ibu kita yang telah banyak berkorban demi kita sejak dari perut lagi. Sayangilah ibu dan bahagiakanlah mereka kerana pengorbanan mereka tidak dapat di balas walau dengan wang ringgit.

Ya Allah, kau limpahkan kasih-sayangMu kepada ibu-bapaku sebagaimana mereka mengasihiku sejak dari kecil lagi.    

Sekian, coretanku. 

Friday, September 19, 2014

Kaki Bengkak Semasa Hamil

Assalammualaikum semua :)

Gambar ehsan dari utusan, cari kat Google.Segan nak tayang kaki sendiri.

Eh apahal letak  gambar kaki ni? Sebenarnya gambar ni ada kaitan dengan perkembangan saya sekarang. Hari ni, baru perasan kaki semakin bengkak dah sama kaki gajah macam gambar di atas ni. Seriously, besar gila kaki saya sekarang ni, Macam emak cakap hari tu lah, makin dekat nak bersalin, makin bengkaklah kaki dan tangan, silap-silap muka pun naik sembap juga, Memang pun dah nak dekat bersalin ni, jalan pun dah lambat-lambat sebab kaki bengkak.

Jangan risau, perkara normal sangat ni semasa hamil. May be tak semua bakal ibu akan bengkak kaki. Based on my findings through website and books, punca kaki bengkak ni semasa hamil adalah kerana semasa hamil badan akan menghasil lebih 50% darah dan cecair bagi membantu perkembangan bayi sepanjang kehamilan. Cairan tambahan ini akan banyak terkumpul di bahagian kaki menyebabkan kaki bengkak. Kaki bengkak semasa hamil akan hilang selepas bersalin. 

Pada fasa penghujung hamil, kaki semakin bengkak (macam yang saya alami sekarang) adalah disebabkan perkembangan bayi yang semakin besar, uterus/rahim ibu akan memberi tekanan pada salur darah di pelvis yang mengakibatkan salur darah besar yang menerima darah dari anggota bahagian bawah terjejas. Tekanan yang diterima mengakibatkan peredaran darah anggota bahagian bawah menjadi perlahan dan darah pun terkumpul. Tekanan darah yang terkumpul ini pula mengakibatkan air turun dan keluar dari salur darah kecil (kapilari) dan masuk ke tisu-tisu tapak kaki dna buku lali. Biasanya air ini dapat diserap ke dalam badan tapi tambahan air semasa hamil menyebabkan kaki menjadi bengkak.

Di sini saya kongsikan cara mengurangkan berlakunya kaki bengkak (Baby Centre). Semoga bermanfaat untuk semua.

  • Naikkan kaki bila-bila anda boleh, untuk membantu melancarkan peredaran darah. Jika di tempat kerja, letakkan bangku kecil atau kotak di bawah meja anda. Di rumah pula, cubalah baring mengiring ke kiri, kerana ini boleh mengurangkan tekanan pada vena kava bawah.
  • Elakkan duduk atau berdiri terlalu lama tanpa berehat. Dan jangan cuba menyilang kaki semasa duduk.
  • Pakailah seluar stoking sokongan (support tights) sebelum anda bangun dari katil pada waktu pagi supaya darah tidak berpeluang berkumpul di sekeliling buku lali. Jika ini tidak berjaya, tanyalah ahli farmasi atau doktor mengenai stoking tekanan (compression stockings).
  • Bersenam selalu, terutamanya berjalan, berenang atau dengan menggunakan basikal senaman.
  • Jika anda membuat perjalanan jauh, berhentilah dengan kerap untuk meregangkan kaki.
  • Jika kulit anda tidak terlalu tegang dan sakit, anda boleh minta seseorang untuk mengurut buku lali dan tapak kaki anda, hingga ke lutut. Ini boleh membantu mengalihkan cecair keluar daripada tapak kaki. - nak recommend Massage oil ni. 
Selain itu, ada rawatan semulajadi yang boleh dicuba. Antaranya:-
  • Makan makanan yang seimbang, iaitu makan sedikit protein tanpa lemak seperti ayam, daging, telur, kekacang setiap hidangan. Selain itu, makan sekurang-kurangnya 5 hidangan buah atau sayur setiap hari bertujuan mengurangkan garam, gula dan lemak.
  • Minum air yang banyak setiap hari bagi membantu fungsi buah pinggang dengan baik. 
  • Elakkan makanan segera atau makanan yang diproses. Makanan ini tinggi dengan bahan tambahan dan sodium/garam.
  • Banyakkan makan dari makanan yang kaya dengan Vitamin C dan Vitamin E seperti: buah-buahan citrus, limau, tomato. kubis, strawberi, gandum, jagung manis, gajus dan badam.
  • Anda boleh cuba meletakkan daun kubis hijau atau putih pada kawasan bengkak untuk menarik keluar cecair berlebihan dan melegakan ketidakselesaan anda. Lap daun kubis bersih tanpa basuh dan simpan dalam tempat sejuk. Kemudian, balut daun di sekitar bahagian yang bengkak dan biarkan sehingga daun menjadi basah, ulangi dengan daun segar sehingga kesakitan berkurangan.
  • Akupunktur juga boleh membantu untuk melancarkan peredaran anda dan fungsi buah pinggang.
  • Urut kaki dan refleksologi boleh membantu untuk melegakan bengkak pergelangan kaki dan mengurangkan bengkak serta ketidakselesaan. Pilih reflexologist berdaftar yang layak untuk merawat wanita hamil
Sumber: Baby centre

Thursday, September 18, 2014

3D 4D Scan Malaysia dan Pakej Bersalin Hospital Umra Shah Alam: Tak Sangka Boleh Scan Masa 38-39 Weeks Pregnancy

Assalammualaikum Semua

Alhamdulillah, Ahad lepas dah pun selamat buat 3D/4D scan dengan Ms Jezzlyn dari Bayi-Ibu.Com. Untuk scan 3D/4D scan ni seeloknya dibuat semasa usia 6 bulan untuk melihat gender bayi dengan lebih jelas dan struktur muka dan anggota bayi. Tapi saya main redah ja buat masa kandungan berusia 38 minggu nak ke 39 minggu. HAHA! Dah hujung-hujung baru sibuk nak buat scan ni. Nasib baik rezeki tu ada, dapatlah tengok rupa baby dan gender baby dengan jelas masa scan sebab air ketuban masih cukup lagi. Sonographer tu nama dia Ms Jezzlyn. Dia beritahu kalau tak nampak, dia akan charge 2D scan sahaja di mana still dapat CD dan Gambar Scan. Oklah kan... atleast ada juga kenangan untuk anak ummi ni nanti.

Untuk buat 3D/4D scan ni, kena set appointment through website: bayi-ibu.com Dari website tu, boleh pilih lokasi klinik/hospital berhampiran dengan rumah dan tarikh dan juga masa pun flexible untuk kita pilih ikut kelapangan kita. Simple ja untuk register, nanti confirmation akan dihantar melalui email kita. Kami set appointment pada hari Ahad pukul 9:30 pagi. Lokasi pula kami pilih Hospital Umra, Seksyen 13. 

Pada hari appointment, sampai lewat 10 minit. Nasib baik, sampai-sampai boleh terus masuk untuk scan. Sonographer ni friendly ja. Pandai pulak tu kejutkan baby kita. HUHU! Seronok sangat tengok gelagat anak ummi. Lagi-lagi bila Jezzlyn kejutkan suruh bangun. Ada tu siap menangis lagi. Manja betul anak ummi ni. Jezzlyn cakap baby ni kuat merajuk sebab suka muncungkan bibir. HUHU! Gelihati tengok macam-macam aksi dia buat. Untuk scan ni bergantung kepada baby kita, if dia tutup-tutup muka tak nak tunjuk, makin lamalah masa scan. Macam my baby, sikit-sikit tutup mulut dia, puas Jezzlyn pujuk baby tunjuk muka. :) Adalah 30 minit buat scan ni. Tapi memang puas hati sebab dapat tengok muka baby dan gender baby dengan lebih jelas berbanding 2D scan. :) Tak sabar nak menunggu hari jumpa anak ummi sayang ni. 

Selepas scan, baru dipanggil untuk check urine dan blood pressure. Kemudian jumpa doctor for review scan tadi tu dan seterusnya buat CTG pula. Buat CTG dalam 20 minit untuk tengok contraction dan heart beat baby. Alhamdulillah kesihatan saya dan anak normal dan baik. Masa jumpa doctor, sempat juga tanya pasal pakej bersalin di Hospital Umra, quite cheap kalau nak banding dengan hospital lain. Tapi untuk anak pertama ni dah decide nak bersalin hospital kerajaan. Kalau ada rezeki, anak kedua bersalin kat private pula ye. Boleh ke encik suami?

Alang-alang saya kongsikan juga pakej Bersalin Hospital Umra di sini. Harap dapat bantu sesiapa yang nak buat persediaan bersalin nanti. Pakej ni untuk 2 hari 1 malam termasuk:-
  • Normal delivery procedures (Bersalin secara normal) atau Elective LSCS Procedures (Pembedahan efektif)
  • Ward rounds (Pemeriksaan doktor dalam wad)
  • Pakar kanak-kanak termasuk pemeriksaan darah bayi
  • Suntikan BCG, Vit K, Hepatitis B - Dos pertama sahaja
  • Nursery charges
  • Routine discharge medication (ubat selepas bersalin)
Pembayaran bagi pakej bersalin ini berbeza mengikut kategori bilik wad yang dipilih. 

Untuk normal delivery
  • 3-4 bedded room - RM 1,399.00
  • 2 bedded room (sharing) - RM 1,439.00
  • 2 bedded room (non-sharing) - RM 1,599.00
  • Executive single room - RM 1,699.00
Untuk LSCS delivery
  • 3-4 bedded room - RM3,699.00
  • 2 bedded room (sharing) - RM 3,799.00
  • 2 bedded room (non-sharing) - RM 3,899.00
  • Executive single room - RM 3,999.00
Harga pakej ini tidak termasuk optional procedure:
  • Epidural - RM 750.00
  • Antenatal detailed anomaly scan & 3D/4D scan - RM 180.00
  • Antenatal detailed anomaly scan - RM 150.00
  • Circumcision (Baby boy) - RM 600.00
  • Circumcision (Baby girl) - RM 50.00 
  • Forceps delivery - RM 220.00
  •  Vacuum delivery - RM 280.00
Ermm kenapa sunat baby boy lebih mahal dari girl? Sebabnya yang sunat baby boy tu dikendalikan pakar bedah, haruslah mahal lagi kan...

Untuk mendapatkan harga pakej ni, kenalah berdaftar dan buat check up at least 2 kali before bersalin, barulah dapat harga di atas. If not, datang walk in ja harga tak sama macam pakej ni.

Harga untuk pakej 3D/4D scan, consultancy and CTG yang saya buat di Hospital Umra pula ialah RM135, di mana pakej ni saya dapat satu keping gambar scan full baby face dan 1 CD yang dimuatkan dengan gambar dan video scan. Kalau nak tahu lebih detail, boleh contact beliau sendiri atau boleh survey kat website di atas:

Ms Jezzlyn
Bayi Ibu Dot Com Marketing
Tel: 017-6202933
Email: bayi.ibu.com@gmail.com

So ini sekeping-dua gambar 3D scan untuk tatapan :)

Kecik-kecik dah pandai buat duck face, Huhu..
Alhamdulillah semua normal especially air ketuban
ukuran kaki baby
ukuran kepala baby
Sama tak muncung kami. hehe :) 

Tuesday, September 16, 2014

Tempat Makan Menarik : Teh Tarik Place The Curve

Assalammualaikum semua :)

Baru ja balik dari minum kedai mamak yang versatile. Amboii! Saja cakap versatile sebab kedai mamak ni dalam shopping mall, dah tu di The Curve pula. HAHA! Maksudnya sambil lepak boleh pergi shopping lagi, class kan? Kedai mamak yang dimaksudkan ialah Teh Tarik Place (TTP), pernah tak lepak sini? TTP ni dah banyak branch, cuma saya baru nak masuk ja, pernah ja lalu-lalang kat TTP. Kalau pergi branch The Curve, TTP ni terletak kat Ground Floor, ikut The Street dan masuk kat MBG Fruits Shop sebelah Sakae Sushi tu, dari MBG tu dah boleh nampak TTP ni. 

Dari segi menu sama ja macam mamak stall yang lain. Ada roti canai, mi goreng mamak, tosei dan macam-macam lagi. Yang membezakan kedai mamak ni ialah interior cafe ni sendiri ala-ala kopitiam yang santai dan sesuai untuk lepak bersama keluarga dan kawan-kawan.

Masa datang sini, terserempak dengan Johan Raja Lawak and wife, lepas tu boleh terserempak pula Usof wheel chair, yang kelakar bila husband tanya saya nama pelakon tu sambil gerak-gerakkan tangan macam usof wheel chair dalam cerita Hantu Kak Limah tu. Kelakar habis, HAHA! BTW Johan ni nampak low profile and dia senyum ja masa kami lalu sebelah dia. Baguslah kan macam tu, senyum kan sedekah!

Kami ambil meja yang pandang dinding, dah terbiasa dengan meja pandang dinding kat rumah. hehe :) Kerusi dia unik. Suka kerusi Teh Tarik Place ni. Walaupun ramai orang dan open air, but still saya rasa angin kipas sepoi-sepoi bahasa. Puji sangat tempat ni sebab selesa dan ada Free WiFi. Password Wifi: tehtariktc. Ha amek! siap share password lagi kat sini.

Untuk menu pula, saya makan telur tampal dan air teh tarik. Husband pula makan nasi goreng ayam TTP dan air nescafe susu. Menu tambahan pula, kami order murtabak daging. Overall makanan yang disajikan memang tak menduka-citakan citarasa. Kuah kari roti tampal memang terbaik dan kaw-kaw sedap. Pekat betul kari mamak dia. Roti tampal pula adunan tepung rangup dan lembut. Bila makan dengan kari tu, fuhh.. sedap kot! Berbaloilah dengan harganya. Sempat jamah 2 sudu nasi goreng ayam husband, rasa boleh tahan juga, teringat makan nasi goreng ayam yang famous di Gelang Patah suatu masa dulu. Cukup rasa! Air pula agak manislah, lain kali order minta kurang manis. Seriously manis macam tertumpah gula. Wekk.

Total makan tadi : RM30.10 (Resit husband dah buang lah pula)

Ok, tak best kan kalau cerita ja tapi tak da gambar ibarat lagu tanpa irama :)

Menu makanan TTP The Curve

Menu air TTP The Curve

Hiasan dinding yang kita orang hadap masa makan
Suasana malam di TTP The Curve, Full house sampai kul 10 lebih masih ada orang datang. Tak sure tutup pukul bapa
Cun tak kerusi dia?
Air gula. Huhu
Nasi Goreng Ayam 
Murtabak daging.
Roti tampal

Monday, September 15, 2014

Persediaan Berpantang: Tanamera: Brown Formulation Body Soap | Virgin Coconut Oil (VCO) | Herbal Bath | Binder | Herbal Compress

Assalammualaikum semua :)

Alhamdulillah, minggu ni dah pun 38 weeks pregnancy, 2 minggu ja lagi nak due. By hook or by crook, tak boleh deliver over due sebab saya ada GDM, kena serahkan diri kalau tak bersalin lagi sehari sebelum due date. Ya Allah, minta-mintalah tak kena induce nanti. Risaunyaaa bila orang kata induce lagi sakit dari normal contraction. :(

Lupakan kejap kerisauan tu, yang penting persediaan lepas bersalin ni. Jadi, hari ni saya nak cerita sikit pasal set berpantang. Ni kira pengalaman pertama nak cari set berpantang, jadi saya sendiri tak pasti produk mana yang sesuai dengan saya. Lagipun dah banyak set berpantang ada dijual pasaran macam cendawan tumbuh selepas hujan. Aihh! Sampaikan tak tahu nak pilih yang mana. Ada pro dan con setiap produk yang ditawarkan. Terpulang pada citarasa masing-masing dan kemampuan masing-masing. Yang penting bila dah beli tu, mesti guna sebaiknya supaya berbaloi dengan wang yang dah kita keluarkan. Baru worth it kannn.

For the first time experience, saya nak cuba produk Tanamera sebab produk ni lebih pratikal dan senang untuk digunakan semasa pantang dan most of the item ni hanya untuk external use. Walaubagaimanapun, saya tak beli satu set pantang Tanamera yang berharga RM360 ni, saya beli certain item saja memandangkan ada item yang saya rasa saya tak guna masa berpantang. Tapi sayangnya, tapel dan pilis tidak dijual secara loose pack/ berasingan. Saya beli produk ni kat branch happikiddo at CittaMall. Kalau nak survey lebih details dan branch lain Tanamera boleh click link ni:- Website Tanamera

Berikut item-item yang saya beli:-
  1. Brown formulation body soap
  2. Cold Press Virgin Coconut Oil (VCO)
  3. Herbal Bath
  4. Binder/ Bengkung
  5. Microwaveable Herbal Compress/ Tungku herba 
Ada item yang saya dah guna sebelum pantang lagi. So mana yang dah saya gunakan bolehlah saya bagi review sikit, tapi seems baru ja gunakan tak tahulah keberkesanannya lagi. 

Brown formulation body soap
Sabun yang dirumus dari campuran herba dan bijirin untuk membuang sel-sel kulit mati dan merangsan kulit mati.

Saya dah guna about 3 weeks setiap kali mandi without failed. Dari baunya memang dah boleh bau kesegaran herba yang digunakan. Sabun ni pun boleh jadi scrub badan sebab berbiji-biji kasar. Bila pakai memang rasa lembut ja kulit.

Yang paling obvious, in 3 weeks saya perasan warna kulit gelap bawah lengan especially nya dah mula pudar sedikit. Warna gelap kat keti (bawah lengan) dan celah-celah peha dan juga kat leher tu sebab hormon semasa mengandung.

Alhamdulillah, nasib ada juga perubahannya. Mudah-mudahan guna sabun lebih consistent boleh pudarkan lagi warna gelap tu. Sepatutnya boleh mula guna semasa 24 minggu hamil. Harga sebiji RM15.00



Cold Press Virgin Coconut Oil (VCO)
Cold Press Virgin Coconut Oil dari tanamera ini diambil dari extract minyak kelapa muda secara tradisional dan banyak faedahnya untuk kesihatan dan kecantikan wanita. From my findings, minyak ni dapat membantu untuk mengurangkan koyak semasa bersalin dan memudahkan bersalin. Wallahualam, kita berusaha ja.

Minyak ni boleh digunakan secara internal and external. Untuk minum, akak promoter tu advise minum satu sudu teh VCO setiap pagi dan sebelum tidor. Untuk penggunaan luaran iaitu sapuan pada perineum pula boleh dibuat sekerap yang mungkin ataupun setiap selepas beristinjak untuk melembutkan bahagian tersebut semasa bersalin. Dicadangkan menggunakan semasa kandungan 30 minggu. Harga : RM34 sebotol

So far, saya dah pun cuba minum, rasanya macam kuih bangkit kelapa ja. Tapi lepas minum saya kerap cirit-birit. May be perut saya agak sensitif. Sekarang saya teruskan sapuan kat perineum.

Untuk cara sapuan perineum dan nak tahu apa ke benda perineum tu boleh refer kat blog ni, so far blog ni yang agak details pasal VCO ni: link

Herbal Bath
Herbal bath ni digunakan semasa pantang nanti. Herbal bath ni diperbuat daripada ramuan daun, akar kayu dan herba yang terpilih. Ia dapat membantu melegakan urat-urat yang tegang selepas bersalin dan menyegarkan badan.

Cara penggunaannya amatlah mudah, didihkan 2 liter air bersama 1 sachet herbal bath dalam 20 minit dan tuang dalam air suam, lepas tu boleh digunakan semasa mandian. 1 sachet ni boleh digunakan 2 kali mandian.

Dalam satu packet ni ada 6 sachet. Harganya pula RM26.50. Nanti ada kesempatan saya review herbal bath ni. Mesti best mandi daun herba ni kan.  

Take notes my friend, air rebusan herba ni dijiruskan dari leher hingga ke bahagian bawah badan. Elakkan kena kepala sebabnya air panas atau rebusan herba ini boleh menyebabkan sakit kepala atau rambut gugur.



Binder/Bengkung
source : website tanamera
Amalan berbengkung ni memang turun temurun dan adat tradisi orang melayu. Teringat masa mak berpantang selepas bersalin adik bongsu, bukan main panjang bengkung tu diikat dekat grill tingkap lepas tu dililit dari atas sampai bawah badan. Memang taklah saya nak buat nanti masa berpantang. Tula kan beza orang dulu dan sekarang. Untuk bengkung ni saya beli keluaran Tanamera, nampak lebih mudah untuk dipakai. Tapi tak tahulah nanti masa pantang. Tu nanti saya akan review juga dengan produk lain.

Bengkung ni sangat penting dalam penjagaan kesihatan semasa berpantang kerana dapat mengelakkan masuk angin/kembung dan pengeluaran kotoran dalam rahim sekiranya dipakai dengan barut dan ubat yang betul. Selain itu juga, ianya dapat membantu pengecutan rahim, mengempiskan perut dan merampingkan pinggang.

Harga bengkung: RM70.00 sehelai. Cara pemakaian bengkung ini boleh click: Cara pakai

Microwaveable Herbal Compress/ Tungku herba 
Herbal compress ataupun tungku dari keluaran Tanamera ni agak special sebab boleh dipanaskan melalui microwave sebab bahan-bahan herba tungku ini dibalut dengan kain kalis api. Produk ini diperbuat dari garam laut, beras organik (brown rice) dan herba segar. Keberkesanan herba ini boleh digunakan sehingga 6 bulan.

Bertungku ni biasanya dibuat selepas 2 minggu sehingga 44 hari berpantang. Tekan perlahan-lahan sehingga tenggelam sedikit tungku pada tubuh. Mulakan dari bahagian ulu hati hingga ke sekeliling pinggang. Kemudian ke pangkal peha, lutut, kaki dan berakhir di tapak kaki. Buat berulang kali atleast setengah jam.

Harga: RM49.00







Selain itu, saya ada juga membeli set pantang Afiat untuk kombinasi yang lagi mantap. Ceh! Tapi nanti saya akan sambung dalam entry berikutnya atau pun semasa pantang nanti. Afiat yang saya beli ni berharga RM105, dah naik harga, Dulu RM85. Untuk produk Afiat ni, rata-rata saya cari tak da yang menjual secara loose pack. Terpaksalah beli satu set. Sehingga berjumpa next entry. :)

Sunday, September 14, 2014

MIL Birthday Celebration: Helium balloon Wonderland Publica

Assalammualaikum semua :)

Baru ja lepas celebrate my MIL's birthday di teratak Nina. Teratak Nina tu kat mana? Actually celebrate di rumah MIL kat Klang, Nina tu nick name my MIL, nama sebenar Jalila. Tak tau napa boleh jadi Nina, tak pernah pula tanya. Huhu. :) Ni idea adik-beradik my husband. If nak tahu, adik beradik husband semua lelaki, tu yang manja dengan mak diorang. Bukan main nak buat surprise lagi. HAHA! Saya tolong ja apa yang patut. My husband part just belikan kek. Yang lain abang dan adik dia settle kan. 

Before balik ke Teratak Nina, kami suami-isteri pergi beli kek kat wondermilk. For this time, beli homemade cake plak. Dulu masa my hub's birthday beli cup cake, kali ni try pula kek Wonder Milk. Masa datang dah tinggal perisa cokelat ja. Kalau untuk perisa ready made cake ni ada perisa Cokelat, Red Valvet and Rainbow Cake, tapi boleh ja custom made kena book before 3 days. Masa datang tinggal perisa cokelat dan design pun tinggal apa yang ada. Maklumlah datang pun dah dekat senja, mana taknya kannn. Asalkan ada kek sudah yang penting majlis berjalan lancar! :)

Dalam fikiran saya, kalau event birthday ja mesti ada belon dan lilin. Ni memang sinonim dengan birthday celebration. Saya memang beriya and over sikit. Tapi tak salah kot kalau niat nak menggembirakan hati orang especially your parents. Jangan nak berkira sangat. Mereka dah susah payah membesarkan kita dari kita bayi lagi. 

Yeke? Belon pun boleh bagi bahagiakan hati parents. Haha.. Contoh je la. Sebenarnya, memang saya suka belon helium ni. :) Kat Publica ni, ada satu kedai yang menjual peralatan/props dan hiasan/decoration for party. Seronok betul masuk kedai ni. The promoter dah la cute dan sangat friendly sesuai dengan kedai dia. Hehe... :) BTW helium balloon ni boleh refill, so pastikan simpan cermat-cermat belon tu. Next celebration boleh guna pakai lagi. Refill dengan harga RM9.00 bagi ballon yang jenis mahal sikit. 

Ni la kedai Ballon tu. Alamak gegar la plak.

Task membeli balloon pulak

Macam-macam bentuk dan warna. Ballon ni tak leh refill gas.
Niat dihati nak yang deco macam ni. Huhu :) 
Amoi comel kedai.

Dah settle our part, terus heading to teratak Nina for celebration. Let's party started! Walaupun celebration ni dibuat dengan simple, yang penting rasa seronok bersama keluarga. Tiba-tiba terasa rindu dekat my family yang jauh. Sob. Sob. Sob. Tak pe.. tak pe nanti kan berpantang kat Johor, dapatlah spend masa lama sikit dengan family. Yeayyy :)


Malu-malu pulak mak ni. Huhu
Tiup lilin pun malu lagi, Hehe
MIL and Dhia si comel
Kek birthday dari wonder milk. Sedap tau :)



Selamat hari lahir emak! Semoga dipanjangkan umur dan dilapangkan rezeki serta sentiasa di bawah lembayung rahmat Allah. Amin Ya Rabbal'alamin.