Google+ Followers

Friday, January 24, 2014

Cameron Highland Day 2: Blueberry Earth House

Assalamualaikum

Bagi yang mencari destinasi melancong dalam Malaysia ala-ala cuaca sejuk. saya cadangkan datanglah ke Cameron Highlands. Sekarang banyak tempat yang menarik baru dibuka di Cameron. Antaranya ialah Blueberry Earth House yang terletak di jalan masuk ke Ladang Boh Sungei Palas, Brinchang. Masuk percuma sahaja. Best kan benda-benda percuma ni. Hehe.

Earth house ni betul-betul atas bukit, namun begitu kenderaan awam dibenarkan melalui ramp yang disediakan. Masa pergi ni, kita akan melalui ramp yang sangat curam, rasanya sudut cerun ramp ini lebih kurang 70 darjah. Seriously, memang seram sangatlah masa nak naik ke atas bukit ni. Lagi-lagilah saya ni ada penyakit gayat. Huhu. Suhu masa datang sana, sangatlah sejuk macam 10 degree celcious sebabnya hujan rintik-rintik masa tu.

Earth House merupakan bangunan yang didirikan menggunakan natural terrain. Sememangnya menjimatkan kos pembinaan, lagi-lagi sekarang ni semuanya harga naik. Hmm. tak pernahnya nak turun-turun. Tapi Earth House kat cameron ni menggunakan campuran mud (tanah liat). Seriously! Kalau nak tengok rupa-bentuknya, sama macam rumah Hobbits. Sejibik betul! Di paling bawah Earth House, ada sebuah cafe kecil, tapi sayangnya masa datang, cafe belum pun dibuka. Tak dapatlah nak tengok-tengok exterior Earth House ni. Ada alasan nak pergi melawat Cameron lepas ni.










Alhamdulillah, akhirnya tamat sudah cerita Cameron. Huhu. Aku melawat dalam negeri pun masih excited lagi, inikan kalau keluar negeri. Huhu. By the way, really hope that my destination is Mekah. May Allah will answer my prayer sooner or later. Amin :)
  

Monday, January 20, 2014

Cameron Highland Day 2: Ladang Teh Cameron Valley dan Boh Sungei Palas

Assalamualaikum

Tea Plantation is a must visit place at Cameron kot! Haruslah sampai ke sini. Walaupun dah familiar dengan scenery ladang teh yang hijau di kaki bukit tapi memang tak pernah sampai lagi kat real tea plantations. Haiyaa! Di cameron ni terdapat 2 ladang terbesar yang terbesar, satu di Boh Sungei Palas terletak di Brinchang dan Bharat Tea Plantationd di Tanah Ratah ke Ringlet.

Kali ni ke Cameron, sempatlah kami pergi kedua-dua ladang teh pada hari kedua. Ladang teh ni tempat yang saya nanti-nantikan. Sebelum datang dah terbayang-bayang pergi petik daun teh. Huhu... Tapi sayangnya tak dapat nak turun bawah ladang teh. :( Dah hari keduakan, jadi badan pun dah penat dan dah hilang stamina. Huhu. Ok kita pergi satu-satu ladang teh ni, barulah feeling kan...

Bharat Tea Plantation 
Bharat tea plantation ni merupakan ladang teh yang kedua terbesar di Cameron Highland. Asalnya Bharat Tea Plantations ni dari seorang saudagar India yang membeli 50 acres tanah Cameron pada tahun 1933. Kini Bharat Tea Plantation mempunyai 3 ladang di sekitar Tanah Rata dan di Kuala Terla dengan signature Cameron Valley. Nak tahu lebih details lagi, boleh lah tengok website ni Cameron Valley Tea

After check out dalam pukul 11:00 pagi, kami pun terus singgah ke Bharat Tea Plantation yang terletak lebih kurang 3km dari Tanah Rata. Excited gila masa sampai di Cameron Valley Tea House. Ladang teh ni besar dari ladang teh di Kuala Terla. Pemandangan ladang teh di sini lebih cantik. SubhanAllah, agungNya ciptaanMu.

Di sini, visitors dibenarkan menyusuri ladang teh sampai ke dataran bawah ladang teh. Kalau tengok dari House Tea dari atas manusia-manusia kat ladang teh dah macam semut je. Huhu... Tula, rasa nak join ja manusia-manusia semut ni, tapi sayangnya memang tak da mood langsung nak turun walaupun excited. Hanya berkesempatan untuk minum teh dan sandwich je kat sini. Husband yang order. Kalau wife dia yang order confirm penuh meja. Huhu... Actually banyak lagi bakery yang best-best kat sini seperti cake strawbery, strawbery/cream scones dan macam-macamlah. Huhu...

Bersebelahan cafe house ni, kedai juak teh dibuka untuk visitors. Harganya pun boleh tahan murah. Banyak jenis teh dijual, antara teh berperisa mango/strawberry/lemon, green tea pun ada, pure tea pun ada. Harga sekotak dalam RM8- RM12.00 untuk 25 bags. Belilah ikut cita rasa masing-masing ye. :) Kat Pasar Brinchang pun ada jual yang lelong punya. Harga tak ingat plak. Tapi kalau nak fresh beli terus dari ladang. Mesti kualiti lebih baik kannnn.

Signboard dari Tanah Rata.
Kerdilnya kita sebagai manusia kalau nak bandingkan ciptaan Allah. SubhanAllah. 

Jenis teh yang ada dijual.
Confused betul nak beli jenis yang mana. Huhu

Cameron Valley Tea House. Padat betul masa ni,

Masuk percuma ja. Sediakan duit untuk makan dan shopping je. Dibuka dari kulm 9.00 Pagi hingga 
4.00 Petang. Ok, next ladang teh pula BOH Sungei Palas.

BOH Sungei Palas Tea Plantations

BOH Tea yang simbolik dengan Boh ada umpphh ni diasaskan oleh seorang saudagar British yang juga 
merupakan orang yang bertanggungjawab dalam Arang Batu dan pembinaan KTM Tanah Melayu iaitu 
Mr. Russels. Ladang Teh Boh ini merupakan ladang terbesar di south east asia. Ladang teh boh ini 
bermula dari tahun  1929 lagi. Kini dah ada tiga ladang bawah BOH. Bacalah sejarahnya secara jelas 
lagi di link ini:- Boh Tea Plantation

Sebenarnya, sebelum ke Ladang Teh Boh di Sungei Palas ni, sempat lagi kami ke Pasar Kea Farm dan 
Blueberry Earth House. Jemput baca kat entry lain. Huhu. Ok, kita teruskan dulu dengan cerita Ladang 
Teh Boh ni. Untuk ke Ladang Teh Boh Sungei Palas ni, perlu melalui jalan kecil berhampiran dengan 
Kea Farm, Brinchang. Tengok signboardnya betul-betul sebab ianya terletak di celah-celah jalan je. 
Nak sampai ke sini punyalah adventure dengan jalan yang sempit dan macam ular kena palu disamping 
cerun yang tinggi. Kenalah berhati-hati dan pandulah secara perlahan dan berhemah. Bak kata husband 
jalan ke ladang teh ni mengajar kita untuk tolak-ansur. Betul tu, semua orang boleh pulak tolak ansur 
dengan keadaan jalan macam ni. Huhu. Lebih kurang 15 minit sampailah ke Cafe House Ladang Boh ni. 

Alhamdulillah, SubhanAllah, AllahuAkhbar tak dapat digambarkan punyalah cantik ladang teh ni, Masa 
pergi sini, hujan rintik-rintik dan suhu memang sejuk, rasanya macam 10 degree celcious je.
Swear to Allah, memang sejuk. Sebelum ke cafe, kita kena mendaki bukit-bukit yang dipenuhi 
dengan teh ini about 20 metre kot. Kenderaan tidak dibenarkan masuk melainkan property estate tu saja. 

Punyalah ramai orang kat sini. Nasib baik dapat tempat di beranda luar cafe, dapatlah menikmati 
pemandangan ladang teh yang luas dan tersusun cantik serta hijau yang segarkan mata. Cantik 
yang amat. Kat sini my turn plak beli santapan. Panjang betul nak beratur sebabnya terlalu ramai 
orang. Moist cake yang nampak sedap habis orang depan sapu. Jadinya terpaksalah beli apa yang
tinggal. Beli sandwich telur pulak kali ni, kek banana carrots dan butter cake. Teh plak saya pilih 
pure tea from sungei palas. Pekat gila teh ni. Harga? Tentulah mahalkan. Makan 2 orang dalam RM50. 
Mahal kan. Mahal sebabnya kena bayar juga untuk menikmati scenerity ladang teh. huhu... 

Di sini juga, anda berpeluang untuk pergi ke kilang teh untuk melihat proses buat teh. Masa datang 
sini, teh dah habis proses. menurut pekerja ladang teh yang peramah tu, teh diproses antara 
9:00 pagi hingga 11:00 pagi. Kena datang pagi-pagi ye kawan-kawan, baru berbaloi. Selain itu juga, 
sepanjang jalan nak ke kilang terdapat information board tentang Ladang Boh ini dengan gambar-gambar 
yang menarik. Actually masa awal-awal operasi, ladang teh ni memang memerlukan tenaga buruh 
seramai mungkin sebabnya teh dipetik secara manual. Tapi kini teknologi semakin tinggi, jadi teh 
dipetik menggunakan jentera yang berkali ganda productionnya. 

Macam Bharat Tea juga, ladang teh ni pun ada jual in house product. Packagingnya memang cantik
sangat. Rugi tak beli banyak-banyak. Korang kalau nak beli, beli ja yang tak da di pasaran. Baru berbaloi.
My advise je, ikut suka kau nak beli kan. :)

Ok, jom tengok plak BOH Sungei Palas Tea Plantation yang cantik ni....





























Ok. till then. :) Selamat menjamu teh. :)

Sunday, January 19, 2014

Cameron Highland: Smoke House




 Assalamualaikum...

Bertemu lagi dengan entry Cameron Highland lagi, Huhu. Tak habis lagi. Aduii. Ok kali ni saya nak kongsikan review hotel yang kami menginap selama 2 hari dan 1 malam iaitu di Smoke House. Kami tempah hotel melalui agoda seperti biasa. Harga agoda lebih murah. Hotel Smoke House ni rate dia RM400+ per night, tapi dengan agoda dapat harga lebih murah iaitu RM358 per night included breakfast.

Hotel ni dibina pada tahun 1937 berkonsepkan Traditional English. Ada 3 private bungalow dan 16 suites. Kami duduk di Junior suites, cukup besar bagi kami berdua. Juniour suite ni ada bilik tidor, living room yang ada fireplace lagi dan kitchen. Tapi fireplace tu hiasan semata. Selesa jugalah duk bermalam kat hotel ni. First time masuk memang kagum sebab interior dia memang superb betul. Cantik sangat decorations ala-ala contemporary english and traditional english that well blend. Cantik! Just hotel ni dah lama kan, jadi adalah bau kayu lama. Normal lah tu. 

Masa nak check in, ada kelab Lotus pun nak check in sama. Hmm.. patutlah parking Smoke House ni penuh dengan Kereta Lotus. Masa saya ke sini, kebanyakan guest dia mat saleh dan chinnese. Orang melayu rasanya kita berdua je masa tu. Selalu nak check in hotel, bagi IC je kan. Tapi kat sini masih menggunakan cara lama, kena isi form sebelum check in. Husband yang isi, sambil-sambil tu saya bersiar-siar di kawasan lobi. Fuhh memang cantik hiasan dinding dia dan kerusi-kerusi english style ni. Boleh dijadikan inspirasi untuk rumah sendiri kelak, inshaAllah.

Selepas dah check in, door man akan angkat barang-barang kita ke bilik. Siap bukak kan tingkap lagi. Huhu.. Well done for your good service. Suite kami memang selesa sangat dah macam kat rumah. Suite ni tak da air-condition, kipas pun tak da, bergantung dengan suhu semula jadi Cameron. Nasib baiklah memang sejuk Cameron ni, jadi tak rasa pun panas. Malam tu sebelum nak tidor siap pakai baju dua lapis lagi. Huhu...

Cafe hotel ni juga di buka untuk orang awam. Kebanyakan makanan barat ala english macam beef stick dan sebagainya. Tapi bagi pengunjung cafe tidak dibenarkan untuk bersiar-siar di halaman smoke house. Halaman smoke house limited for their patrons only. Memang eklusif lah Smoke House ni. 

Breakfast kat Smoke House ni tak banyak pilihan. Ala-carte je. Kami pilih Old English Style Breakfast yang ada 2 toast, crossaint, cereals dan orange juice. Cukuplah tu kan untuk makan pagi.


Ok... jom layan gambar Smoke House pula.
















TV rack and fireplace
Sampai-sampai terus hempuk sofa my hubby niii... 
Bilik kami. :) Romantiknya...
Bath tub.
Pandangan luar tingkap. 
Deko-deko ala english