Google+ Followers

Saturday, August 30, 2014

Tempat Menarik (Cafe Melayu) di Kuala Lumpur: Chaiwalla & Co. Container Cafe at The Curve

Assalammualaikum Semua :)

Lama dah nak try minum kat Chaiwalla & Co. sebab cafe dalam container. Nampak keunikannya dan sememangnya COOL!. Before nak review this cafe, tercari-cari juga sapalah founder dia yang kreatif ni. Paling tak sangka mereka ni masih muda dan mereka juga usahawan melayu. Proud of them. Salah-seorang mereka ni rupanya seorang nakhoda @ captain offshore. No wonderlah dia buat cafe dalam container sebab dah biasa duduk dalam kapal yang terhad tu kan. Tak sangka container pun boleh jadi cafe. Good try! Kalau nak kenal the owner, jump to this link

Another good idea of concept, cafe ini boleh customized minuman yang kita nak order, dari base to flavour to toppings and even sweetnes of sugar So bolehlah ikut citarasa masing-masing. But their signature drinks are original thai milk tea, Vietnamese coffee and chai latte, yang ni tak perlu nak customized, kena rasa originality nya.

Untuk base lebih kepada tea and fresh milk, ada juga smoothies (ice blended). Kalau flavour pula, macam-macam ada, sampai saya tak tau nak pilih. Last-last saya pilih double chocholate. Toppings pun sama, banyak pilihan. Terpulang citarasa masing-masing.  

Selain itu juga, cafe ni ada jual desert and pastry. Tapi tak try pun sebabnya beli HOT&ROLL jiran cafe ni. May be next time boleh cuba menu desert or pastry. Brownies dia nampak macam sedap. Next time kena cuba.

Alamak, napalah tak capture full container kan. Bila nak upload baru perasan, capture signboard kedai je. Huhu Maaf tak dak full view cafe ni. 
Ni bahagian bawah container tempat order. Atas plak storage dia.
Yang ni boleh bancuh kat rumah kalau dah addicted sangat.
Ni menu card. Boleh customized 
Jom kita minum dulu!

 For those yang nak try minum kat sini, senang ja, untuk warga KL boleh pergi ke The Curve, ikut jalan The Walk, kedai ni terletak di luar in between the curve and Tesco Damansara. kalau warga JB pula, kedai ni terletak berhampiran Jalan Dobi, jalan nak ke Bazar Karat.

Cubalah try! :) 

Friday, August 29, 2014

Persediaan Bersalin: Pencuci Baju Bayi; Pureen A-B-D Liquid Detergent

Assalammualaikum semua :)

Makin nak dekat bersalin, makin rajin pula nak update blog. Macam kerja lain dah settle jee ni. Huhu. Ala kerja memang tak pernah habisnya kan. Semalam baru ja settle mendobi semua baju-baju my kesayangan. Hari tu, yang first batch dah basuh masa kandungan 32 minggu. 

Dari forum-forum ibu mengandung yang saya baca, mostly cuci tangan untuk penjagaan baju bayi yang bersaiz comel ni. Ada yang bilas menggunakan air suam lagi bagi menjamin cucian bersih dan sesucinya. Selain itu, ada juga yang rajin untuk iron baju bayi yang siap dijemur supaya baju tersebut dijamin kering-sekeringnya. Terpulanglah cara masing-masing yang penting pencuci baju bayi yang digunakan hendaklah pencuci khas untuk bayi, sebab kulit bayi yang baru lahir sangat sensitive bak kata kawan saya. Nasiblah ada yang sudi kongsi pengalaman, taklah saya guna pencuci Tops. Haha.

Awal-awal dulu, sebelum nak basuh baju kesayangan saya yang dalam perut dari tadi duk menendang ja ni. (Dah tak sabarlah nak keluarlah tu), memang plan nak cuci tangan lepas tu rendam dengan air panas. Tapi sebab kepenatan ibu yang berkarier ni, sudahnya baju-baju kesayangan dibasuh dengan washing machine. Yang penting baju-baju ni, jangan campur dengan baju kita bagi mengelak bakteria. InshaAllah cucian bersih dan harapnya tak dalah effect my baby. From forum, mostly kata ABD ni mudah hilangkan sustain dan tak menyebabkan kulit bayi itchy. Try je lah dulu kan. Kalau tak sesuai, baru tukar

Untuk pencuci ni, saya guna Pureen ABD (Anti Bacterial Detergent) jenis liquid, mudah tak perlu bancuh-bancuh dah. ABD ni pun ada jenis serbuk, yang ni kena bancuh, nanti ada plak serbuk yang berketul-ketul melekat kat baju baby. Beli ABD sebab terpengaruh dengan forum yang saya baca, mostly guna Pureen ABD. My friend pun ada yang suggest guna ABD ni. Harga sebotol RM24.00, saya beli kat Jusco. Kalau kat tempat lain tak sure harganya berapa. Selain pencuci baju, penting juga ada hanger yang small size, tapi kalau nak mudah lagi, beli ja ampai cabang-cabang macam payung tu. Dari turun temurun family, pakai payung tu. Mudah kot!

Lega sangat dah basuh baju baby. Rasa tak sabar nak peluk anakanda. Rinduuuu :)

Ada lagi satu warna hijau, yang tu Pureen HAD
Benda paling kecik antara yang paling kecil. Booties
Siap gantung semua, 2nd batch. Ni la yang saya panggil payung tu, 

Sekian, perkongsian kali ini. Mohon share pendapat kalau ada pencuci bayi yang lebih baik. Mohon doa yang baik-baik untuk baby dan umminya sekali ya. :) 

Terima kasih :)

Wednesday, August 27, 2014

36 Minggu: Full Term Sudah! Tanda-Tanda Awal Bersalin

Assalammualaikum Semua :)

Alhamdulillah dah pun masuk 36 minggu, baby pun dah full term pregnancy maknanya baby dah mula bersedia dari segi ukuran dan kematangan untuk menanti saat kelahirannya. Bila-bila masa ja tanda-tanda bersalin tu akan muncul. Nantikanlah... :) Haii! Berdebarlah pulak kita! So far, untuk barang-barang Baby dah 100% siap packing, tinggal lagi sikit je untuk Umminya. 

No worries, everything still under control. Huhu :) Alhamdulillah masih boleh aktif lagi, boleh pulak tu wakil Jabatan untuk Dart Wanita untuk Dwi Sukan Tahunan Jabatan saya minggu lepas. Nak jadikan cerita, dart ni turun-temurun khas untuk ibu-ibu mengandung yang nak bersukan. Huhu. Tapi paling tak sangka dapat juga team kami masuk suku akhir, kalah sengit pula dengan Negeri Kelantan. :) Berkat ibu-ibu mengandung laa ni. huhu
Maaf ye! Nak jugak tu tunjuk gambar main dart. Masa ni tengah practise.
So far check up for 36 weeks done! Lepas ni seminggu sekali dah kena check up! Ayoyo!

26 Ogos 2014
Check up di PPUM. Seperti biasa doktor akan check heart beat baby dan ukur perut untuk perkembangan bayi. Alhamdulillah semuanya normal. Hari ni, buat scan biasa sebab doktor nak tengok kedudukan bayi. Doktor beritahu kepala bayi dah ada di kedudukan bawah cuma belum engaged atau masuk betul. Placenta pula berada di atas belah kanan. Doktor set appointment scan in 2 weeks untuk detailed scan untuk tengok air ketuban, perkembangan bayi, berat bayi dan uterus. Doktor check kaki, confirm dah bengkak sebab dah masuk 36 minggu. Bukan kaki je dah bengkak, hidung pun dah kembang semacam walaupun hidung memanglah tak mamcung mana. HAHA! Petua emak saya pula kata kalau kaki bengkak lepas tu kaki tiba-tiba kecut balik, dah dekatlah tu nak bersalin. Get ready ja lah. 

Di samping tu, doktor ada maklumkan beberapa tanda-tanda awal bersalin Memandangkan ini pertama kalinya pengalaman saya pregnant, kenalah alert tanda-tanda nak bersalin. Tak cukup dengan nasihat doktor, siap research lagi dalam buku and internet. Huhu.. Sapa tak risau kan, almaklumlah anak pertama.

Dengan mengetahui tanda-tanda nak bersalin, mudahlah untuk kita mengetahui waktu yang tepat untuk pergi ke hospital, supaya taklah nanti kena balik rumah balik sebab belum masa. Huhu... Walaupun proses bersalin tu, sakitnya berbeza-beza, tak sama dengan orang lain, TETAPI tanda nak bersalin tu sama sahaja! Jadi sini saya senaraikan tanda-tandanya. 

Berikut adalah TANDA-TANDA AWAL BERSALIN from my finding.
Sumber: Diari Hamil by Kamaruddim Mamat

LENDIR CAMPUR DARAH
Pengeluaran lendir bercampur darah yang terjadi disebabkan sumbatan tebal pada mulut rahim terlepas sehingga menyebabkan terkeluarnya lendir berwarna kemerah-merahan kerana bercampur dengan darah.

Pengeluaran darah dan lendir akan terjadi beberapa hari sebelum bersalin, jadi tunggulah sehingga anda mendapat kontraksi yang teratur atau air ketuban pecah, sebelum pergi ke hospital. Sekira darah terlampau banyak, segera pergi ke hospital!

AIR KETUBAN PECAH
Kantung ketuban yang mengelilingi bayi pecah sehingga menyebabkan air ketuban terkeluar (air ketuban ialah cecair yang bersih, jernih dan tidak berbau. Sometimes boleh ter"confused" dengan urine.

Kalau air ketuban pecah tapi belum lagi rasa kontraksi, disarankan untuk segera ke Hospital kerana dikhuatiri berlaku jangkitan. Dalam perjalanan ke hospital, dinasihatkan untuk menggunakan tuala wanita bagi menyerap air ketuban.

KONTRAKSI TERATUR
Kontraksi yang dirasai yang datang secara tidak teratur dan hanya tegang di perut  iaitu 2-3 kali sejam merupakan braxton hicks/ false contraction. Belum lagi kontraksi betul. Kontraksi nak bersalin, akan datang secara teratur. Pada mulanya, kontraksi rasa kejap, lama kelamaan menjadi bertambah lama dan bertambah kuat. Rasa sakit tidak hilang.

Ketika ini, segeralah ke hospital dan mulalah untuk menghitung kontraksi. Catatlah selang waktu antara satu kontraksi dengan kontraksi seterusnya dan tempoh masa kontraksi berlaku. Kelahiran akan berlaku jika kontraksi semakin dekat (cth: 40 saat antara satu sama lain).

Bersalin untuk pertama kali, biasanya kontraksi akan terjadi 12 hingga 14 jam dan disarankan untuk menunggu di rumah sambil beristirehat serta mengumpulkan tenaga dan bertenang untuk menghadapi waktu bersalin. Tetapi jika kontraksi berlaku setiap 5 minit sekali atau anda berasa sakit, barulah ke hospital.

Setakat ni ja tanda-tanda yang biasa berlaku nak bersalin. Takutnya saya. Macam manalah rasa kontraksi tu kan? Yang penting yakin dengan kemampuan diri dan sentiasa tawakal pada Allah. Doakan saya dipermudahkanNya semasa kelahiran bayi saya nanti. Ummi dah tak sabar jumpa kesayangan Ummi after 9 months.

Nanti, jangan lupa pula bawak barang-barang yang dah disiapkan. Klik sini kalau nak tahu apa senarai perlu di bawa: Senarai Kelengkapan Hospital Untuk Bayi dan Anda



Monday, August 25, 2014

Photobook Malaysia : Canvas Print

Assalamualaikum semua :)

Sebenarnya entry kali ini adalah berkaitan dengan entry yang lepas (link). Kali ini saya nak sharekan pula Photo Canvas Printing. Photo Canvas Printing ni antara trend wall decoration zaman urban sekarang ni. Photo canvas ni dah tak perlu frame, tinggal gantung ja kat dinding. Ringan and easy to handle dan juga weather proof. Lagi satu, yang bestnya kebanyakannya, service canvas printing ni boleh main order through online dan juga D.I.Y editing, ikut suka hati kita nak bubuh design apa, yang penting puas hati.

Untuk service photo canvas printing kali ini, saya cuba promosi Photobook Malaysia through Groupon (link). Saya pilih 8" x 8" Personalized Mini Square Canvas, instead of bayar RM105 harga asal, beli voucher Group On boleh dapat RM10 satu frame. Sapa nak bagi kan? Kos penghantaran kena tambah lagi RM10.00. Jumlahnya hanya RM20.00 sahaja. Harga printing ikut saiz frame kita pilih dan harga kos penghantaran pun ikut saiz frame.

Mudah sahaja untuk order, first step pilih print. Kemudian pilih jenis frame dan saiz. Lepas tu, korang dah boleh start upload gambar dan buat simple editing. Nak letak text boleh, nak letak effect pun boleh. Dah siap semua editing, save dulu project anda so that next time boleh guna lagi, but make sure ingat ID dan Paswword. Then, baru order dan masukkan no voucher (if ada). Tempoh penghantaran hanya seminggu.

BTW, memang saya puas hati dengan hasil printing mereka. Penghantaran pun memang dalam seminggu dah boleh dapat. Yang bestnya, dapat lagi voucher discount. Memang berbaloi lah! Selain photo canvas print, Photobook Malaysia ada juga menawarkan service bagi Photobook dan Cards, semuanya boleh order through their website. Apa duk tunggu lagi, apa kata pergi cuci mata kat website mereka sekarang juga.

Till then, kalau ada lagi service printing yang best akan saya sharekan lagi. Semoga bertemu lagi! :)


Ni dia hasilnya. 


Antara template yang ditawarkan.

Wednesday, August 20, 2014

My Maternity photo shoot | White studio at The Faces Photography

Assalammualaikum semua :) 

Alhamdulillah, apa yang diangan-angankan dah pun mejadi realiti. Huhu. Apa ke bendalah tu kan? Tengok sikit tajuk kat atas tu. :) Yup maternity photo shoot done at last! Actually banyak je photographer yang berkaliber untuk maternity shoot ni sama ada outdoors mahupun studio. Tapi saya memilih pakej studio dengan harga promosi melalui Group On. Memang kebetulan sangat, The Faces Photography menawarkan pakej including 25 shoot and 4 edited-printed 4R photo dengan harga RM58 and additional RM82 kalau nak softcopy 25 photoshoots  + 4 edited photo. Jumlah RM 140.00. Murah tak murah sangatlah yang penting puas hati. Lagipun harga asal dalam RM600+ pakej tadi tu termasuk 22 pages photobook dan 8R frame. (Kalau tak silap saya). Kat bawah entry ni, saya ada attach their contact no. and address if interested.

Masa photoshoot tu, dapat free make-up, jadi tak perlu nak menata-rias wajah sendiri kannnn sebab dah ada professional make-up artist yang akan touch up muka kita before photo shoot. Seperti biasa, saya request neutral look, tak payah sarat sangat make-up, bukan nak buat show pun kan. Hehe :) Lepas siap make-up, terus photo-shoot, sekejap je dalam 30 minit. Photographer tu banyak idea for maternity shoot, ikut je lah arahan dia kalau rasa-rasa tak tau nak pose macam mana. Tapi if korang nak pose sendiri pun boleh, ada 2-3 shoot tu saya request nak pose sendiri, siap bawak props sendiri lagi. Hihihi. Beria mak aii!


Bagi yang memang nak sangat buat maternity shoot ni atau apa-apa photo shoot sekali pun tapi budget terhad, saya sarankan untuk dapatkan service yang dipromosikan dalam Group on ye, sebabnya jimat dan harga berbaloi juga! Next entry saya akan share satu lagi promosi Group on yang menarik dan berkaitan dengan photography ni.

Belanja gambar-gambar hasil kejadian sikit..








The Faces Photography
No. 18-2,
Jalan PJU 5/21,
The Strand Kota Damansara
h/p: 012-712 7672
FB: Faces Photography

Monday, August 18, 2014

Persediaan Bersalin: Checklist Baby and Mummy

Assalammualaikum semua.. :)

Alhamdulillah minggu ni dah pun masuk 34 weeks, another 42 days to go, more or less. Dup dap dup nak tunggu hari ni. Semoga semuanya dipermudahkan oleh Nya. Rasa tak sabar nak jumpa my baby boo. :)

Saya start beli barang baby seawal kandungan usia 6 bulan, sebab masa tu dah dapat scan gender baby. Tapi semua dengan izin Allah, sebab ada ja scan tak tepat. Apa pun, baby boy ke girl, tetap rasa syukur atas nikmat dan hadiah yang Allah kurniakan. 

By the way, kalau nak jimat beli barang baby atau ibu sendiri, beli masa Baby Expo. Seriously memang puas hati. Sebab harga double murah! Tapi kenalah berkorban sikit untuk mencelah di ribuan manusia. Yang bagus bawa suami sekali, bolehlah dia tolong angkut barang-barang shopping kita. Hehe. :) Suamikan gagah perkasa.  

Bila dah sampai akhir-akhir minggu pregnancy ni, dah kena sediakan bag untuk ke hospital. Atleast dah turun tanda tu, bag dah sedia lengkap dengan barang ibu dan bayi.

Di sini nak share checklist keperluan yang perlu dibawa ke hospital, mungkin dapat membantu ibu-ibu yang baru pertama kali nak bersalin macam saya. Apa yang saya senaraikan ni pun dapat melalui sumber bacaan dari a few blog dan artikel.


Hopefully it would be helpful to us. :)

Sebelum tu, barang yang paling penting sekali!
  1. IC/ Kad pengenalan
  2. Buku Merah @ Buku Rekod Check Up di Klinik Kesihatan
  3. Guarantee Letter (GL) bagi penjawat awam
  4. Handphone - memudahkan communication semasa di wad/labor
Kebiasaannya, kalau ibu bersalin secara normal, akan ditahan selama 2 hari di wad dan kalau ibu bersalin secara cesarean pula, ibu akan ditahan di wad selama 3 ke 4 hari. Kalau baby kena jaundice/ kuning pula kemungkinan akan lebih lama. Untuk checklist di bawah ini untuk ibu-ibu lahir secara normal.

SENARAI UNTUK IBU 
  1. Pakaian untuk keluar hospital (2 Pasang dah cukup. Hospital akan sediakan uniform khas pesakit sepanjang berada di hospital.)
  2. Sweater and socks (Setelah bersalin, suhu kita akan berubah kerana pemulihan kepada badan asal, jadi sediakan socks yang sewajanya.)   
  3. Kain batik 
  4. Selipar yang sesuai untuk digunakan di tandas semasa mandi
  5. Tudung (2 helai dah cukup, prefer tudung sarung/ awning sebab mudah)
  6. Towel 
  7. Nursing bra (4 helai)
  8. Seluar dalam ( terpulang, lebih lagi baik untuk hygiene)
  9. Minyak panas 
  10. Maternity pad (1 bungkus)
  11. Toiletries 
Untuk bayi pula saya asingkan kepada 2, satu untuk digunakan semasa dalam Labor Room dan satu lagi untuk sepanjang dalam wad. Asingkan siap-siap untuk memudahkan suami kita nak cari dalam bag pakaian nanti semasa kita di Labor Room.. 

SENARAI UNTUK BAYI (LABOR ROOM)
  1. Baju baby (Prefer side snap shirts - cam kimono tu sebab tali pusat baby belum tanggal)
  2. Mittens and socks
  3. Receiving blanket / bedung
  4. Diapers
  5. Barut
  6. Tuala mandi baby (Hooded) (if needed)
  7. Toiletries baby (if needed)
SENARAI UNTUK BAYI (DALAM WAD)
  1. Baju baby ( 4 helai untuk siang dan 4 helai untuk malam)
  2. Barut (5 helai)
  3. Bedung/ Receiving blanket/ Napkin (3 helai)- Untuk wraps baby
  4. Selimut baby (1 helai - kalau perlu)
  5. Topi (2 helai - penting untuk lindung kepala bayi sehingga telinga bagi bayi baru lahir)
  6. Mittens and socks/booties (5 pasang)
  7. Diapers (Bawa lebih, atleast 20 pcs. )
  8. Baby wipers and cot sheet (untuk alas baby semasa pakaikan diapers)
  9. Tuala hooded (1 helai)
  10. Tuala kecil (3 helai) - Untuk lap air susu/ air liur baby/ muntah
  11. Toiletries included minyak telon/ nappy cream/ baby oil/ etc.
  12. Bantal baby
BARANG-BARANG LAIN
  1. Air zam-zam / air selusuh
  2. Air masak
  3. Buah kurma
  4. Biskut kering/ roti
  5. Minuman segera - Milo/vico/nestum
  6. Cawan dan sudu
  7. Tisu
  8. Termos (Hospital ada sediakan juga)
  9. Plastik baju kotor
So far, hampir 90% dah pack. Lagi 10% sedang diusahakan. Ya Allah semoga dipermudahkan urusankudan lindungilah diriku dan bayiku semasa melahirkannya. 

Laillahaillah anta subhannaka inni kuntum minal zolimin

Bahawasanya, tiada Tuhan yang patut disembah melainkan Engkau, Maha Suci Engkau. Sesungguhnya aku adalah termasuk  orang-orang yang zalim ~ Surah Al-Anbiya': 87.)

Monday, August 11, 2014

Tempat Makan Menarik di Kuala Lumpur : B. Bap Korean Nu Sentral @ KL Central

Assalammualaikum semua ;)


Pernahkan tengok cerita Full House? Kalau peminat Korean drama, confirm pernah tengok cerita Full House tu Kan? Ok, bukan nak cerita pasal Full house tu, tapi nak kongsikan sikit pasal Korean food. seriously tak pernah terfikir pun nak makan sebabnya tak berani nak mencuba. Hehe :) kalau tengok heroin dalam cerita full house ni makan, amboi bukan main sedap lagi korean food ni sampai terliur dibuatnya. Huhu ;)

Ok last Friday, my colleague bawa makan Kat B. Bap Korean yang terletak di shopping mall baru NU KL Central. My friend ni menang jenis Food lover sebab kalau tengok IG dia, macam-macam makanan dia dah pernah try except non-halal laa. Hehe tu lain cerita!  


B.Bap Korean ni merupakan restoran Korean food yang baru ja buka April lepas. Restoran ni dua tingkat. Interior Restoran ni sangat simple dan tema warnanya pula Putih dan Merah macam logo B.Bap. Masa datang waktu lunch, agak padat juga restoran ni. Meja dia pula kecik je, muat-muat 4 orang, sesuailah kot dengan hidangan korea yang tak perlu meja besar sebab set dia satu mangkuk makanan dan segelas air. Hehe agaknya lah.. :)



Orang Korea ni patut la kulit dia orang mulus je sebab pemakanan dia orang pun healty and balance! Dia orang ni pemakan sayur yang tegar. Tengok je la menu semuanya mesti ada Sayur. Tapi tetap sedap! Meh review sikit pasal makanan yang kami-kami order hari tu..

Saya makan Fried Rice with kimchi atau dalam bahasa koreanya Bokem Bap, rasanya tak sama macam Nasi Goreng Kampung, nasi ni digoreng bersama seafood dan kimchi. Ada rasa minyak bijan juga. Tak pedas. Nasi goreng ini juga dihidang dengan telur goreng. Rasa boleh tahan kalau nak rasa kelainan. Just rasa pelik kat tang beras dia macam melekit macam beras pulut, tak pastilah beras jenis apa yang digunakan. Harga RM17.00 sepinggan. Air pula saya order air Aloe Vera, sedap terasa gel aloe vera bila setiap kali sedut minuman. Bagus tau minum Aloe Vera ni


Seperti biasa, bila makan tempat macam ni, tukar-tukar rasa makanan yang diorder. Dua orang kawan saya ni order Bi Bim Bap macam nasi berlauk kat Malaysia ni, sebabnya ada sayur, daging atau seafood dan sos cili (homemade kot bukan sos cili biasa ye!) atau soy sauce. Sorang pilih bulgogi chicken dan sorang lagi pilih octopus si sotong kurita. Makanan ni dicampurkan sayur-sayur dan daging/sotong dengan cilinya sekali, lepas tu makan. Rasa sedap dari fried rice. Hehe. Highly recommended! Harga pun worthy. Set octopus harga RM18 dan bulbogi harga RM16. Amacam? Sila try kalau rasa terliur. 


Ok mai mai layan gambar-gambar 


tingkat atas dan tingkat bawah
B.bap tulang belakang
Interior design yang simple but nice :)
Menu set 1

Menu set 2
Appetizer. Kimchi hujung kanan, Ikan bilis goreng
dengan gula, dan potato :)

Bim bip bap Ayam
Nasi goreng Korea. Penuh dengan bijan kan..
Ni lauk-pauk yang dicampurkan bim bip bap.
The price. 



Wednesday, August 6, 2014

Tempat Makan Menarik di Kuala Lumpur : Marche The Curve

Assalammualaikum :)

Selamat hari raya semua :) Setelah puas menjamu ketupat, rendang, lodeh, kuah kacang dan kuih-muih raya. Jom kita perkena makanan western pula. Amacam? Kali ni, saya nak review restoran Marche yang terletak di The Curve. Saya pergi dengan my colleagues masa lunch hour, sebab masing-masing mood raya lagi katakan, panjang langkah makan sampai ke The Curve, Hehe. 

Kebetulan masa datang ni, Marche ada buat promosi Lunch Set dengan harga RM14.90 dapat main course, drink and free ice cream lagi. Harga tak termasuk tax ye! Promosi bermula dari 4 Ogos hingga 15 Ogos 2014. Lai...lai...laii.. rugi tak cuba sebabnya harga memang kaw-kaw murah ni! 

Promosi Lunch Set yang disediakan sangatlah berbaloi :)

Marche ni maksudnya market/pasar, sebab tulah bila ja masuk restoran ni korang akan kagum bila tengok interior restoran ni memang macam pasar betul, dengan susunan bahan mentah dan kering kat setiap section, semuanya nampak fresh-fresh belaka. Ada beberapa section seperti Grilled, pizza, rosti, juices, seafood, salad, deseert, drinks and beverage. Confirm rambang mata korang!

Cara nak order makan kat sini agak berlainan dari restoran lain, visitor akan diberikan sekeping passport kat entrance. Untuk order makan, pergi saja mana-mana section yang kita nak order, order makan dan staff Marche akan cop passport kita. Ada yang boleh ambil terus dan ada yang perlu tunggu dalam 10 minit untuk dapatkan makanan yang siap dimasak.Passport yang dah cop tu kena simpan untuk pembayaran bila keluar nanti. Passport tu kalau hilang kena denda bayar RM200 dan duit itu akan didermakan ke Pusat Kebajikan. Bagus betul! 


Disebabkan nak budget, ambil je set promosi yang disediakan Marche. Set promosi ni pun boleh tahan sedap juga. Saya pilih BBQ Chicken Pizza untuk main course, watermelon juice dan ice cream chocholate. Tambahan desert, caramel pudding berharga RM5.50. BBQ Pizza dia tak muak sangat macam Pizza Hut sebab sos BBQ memang sedap dan crust pizza pula ranggup. Sedap weh! :) Watermelon juice dia pure and fresh from oven, maknanya tak da campuran gula pun, memang pati buah original tembikai sendiri. Puding caramel pulak memang padat dan caramel pula tak manis tak tawar, sedap sangat.

Sempat juga rasa menu kawan-kawan, yang sorang tu ambil Grilled honey mustard chicken with sweet corn dan sorang lagi tu ambil sweet and spicy chicken with rice as their main course. Seriously, dua-dua menu pun sedap! Yang pastinya grilled chicke tu dapat 2 slices breast chicken yang padat dan well marinate, kaya dengan protein. Sesuai untuk mommy-mommy yang breastfeeding. Grilled chicken tu makan dengan Marche homemade sos, memang superb! Sweet and spicy chicken pulak ada ciri-ciri Asian Food, memang recommended dan menepati citarasa orang Asia, makan pula dengan nasi panas-panas. Fuhhh memang selera! For drinks, my friends ambil jus kedondong asam boi, dia orang cakap jus ni pekat sangat. Nak cuba sila rasa sendiri. Hehe. :)

Puas hatilah juga sebab makan macam-macam dengan harga serendah under RM20 termasuk tax dan tambahan desert. Mana nak dapat harga western food siap full package lagi dengan harga bawah RM20 tu kan. Kira murahla, siap main course, drinks and desert lagi. Berbaloi-baloi kannnn. :) Kalau ikutkan harga makan tanpa promosi kat Marche ni boleh tahan juga meletopnya, jadi apa tunggu lagi kalau nak rasa makanan Fresh-Health-Fast ni datangla sebelum tamat promosi pada 15 Ogos ni. :)   


Pemandangan luar restoran Marche
Nampak lembu tu, tu dia maskot Marche 
Lebih kurang pasar grocerry kan? Ni kat bahagian Grilled.
Bermacam jenis menu kat grilled ni, pilih je lah.
Rosti dan Pizza sebelah-belah je. Bolehlah pilih ikut citarasa.
Bahagian Juice, amatlah fresh! Minuman buah-buahan tropika
sememangnya pilihan utama :)

My lunch set :)
Yang ni my friends' lunch set. Sedap juga Grilled Honey Chicken with Mustard Sauce dan
Sweet and Spicy Chicken with Rice. Sangar recommended

Highly recommended! Sapa nak cuba tu boleh datang masa harga promosi ni! Saya bagi 4 out of 5 star, sebab makanan sedap dan air-condition yang memang santai dan selesa. :)

Address:
Marché® The Curve
G87, Ground Floor, The Curve,
Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara,
47810, Petaling Jaya, Selangor
Tel No: 03-7728-9200
Official Website: www.marche-malaysia.com/