Google+ Followers

Thursday, September 18, 2014

3D 4D Scan Malaysia dan Pakej Bersalin Hospital Umra Shah Alam: Tak Sangka Boleh Scan Masa 38-39 Weeks Pregnancy

Assalammualaikum Semua

Alhamdulillah, Ahad lepas dah pun selamat buat 3D/4D scan dengan Ms Jezzlyn dari Bayi-Ibu.Com. Untuk scan 3D/4D scan ni seeloknya dibuat semasa usia 6 bulan untuk melihat gender bayi dengan lebih jelas dan struktur muka dan anggota bayi. Tapi saya main redah ja buat masa kandungan berusia 38 minggu nak ke 39 minggu. HAHA! Dah hujung-hujung baru sibuk nak buat scan ni. Nasib baik rezeki tu ada, dapatlah tengok rupa baby dan gender baby dengan jelas masa scan sebab air ketuban masih cukup lagi. Sonographer tu nama dia Ms Jezzlyn. Dia beritahu kalau tak nampak, dia akan charge 2D scan sahaja di mana still dapat CD dan Gambar Scan. Oklah kan... atleast ada juga kenangan untuk anak ummi ni nanti.

Untuk buat 3D/4D scan ni, kena set appointment through website: bayi-ibu.com Dari website tu, boleh pilih lokasi klinik/hospital berhampiran dengan rumah dan tarikh dan juga masa pun flexible untuk kita pilih ikut kelapangan kita. Simple ja untuk register, nanti confirmation akan dihantar melalui email kita. Kami set appointment pada hari Ahad pukul 9:30 pagi. Lokasi pula kami pilih Hospital Umra, Seksyen 13. 

Pada hari appointment, sampai lewat 10 minit. Nasib baik, sampai-sampai boleh terus masuk untuk scan. Sonographer ni friendly ja. Pandai pulak tu kejutkan baby kita. HUHU! Seronok sangat tengok gelagat anak ummi. Lagi-lagi bila Jezzlyn kejutkan suruh bangun. Ada tu siap menangis lagi. Manja betul anak ummi ni. Jezzlyn cakap baby ni kuat merajuk sebab suka muncungkan bibir. HUHU! Gelihati tengok macam-macam aksi dia buat. Untuk scan ni bergantung kepada baby kita, if dia tutup-tutup muka tak nak tunjuk, makin lamalah masa scan. Macam my baby, sikit-sikit tutup mulut dia, puas Jezzlyn pujuk baby tunjuk muka. :) Adalah 30 minit buat scan ni. Tapi memang puas hati sebab dapat tengok muka baby dan gender baby dengan lebih jelas berbanding 2D scan. :) Tak sabar nak menunggu hari jumpa anak ummi sayang ni. 

Selepas scan, baru dipanggil untuk check urine dan blood pressure. Kemudian jumpa doctor for review scan tadi tu dan seterusnya buat CTG pula. Buat CTG dalam 20 minit untuk tengok contraction dan heart beat baby. Alhamdulillah kesihatan saya dan anak normal dan baik. Masa jumpa doctor, sempat juga tanya pasal pakej bersalin di Hospital Umra, quite cheap kalau nak banding dengan hospital lain. Tapi untuk anak pertama ni dah decide nak bersalin hospital kerajaan. Kalau ada rezeki, anak kedua bersalin kat private pula ye. Boleh ke encik suami?

Alang-alang saya kongsikan juga pakej Bersalin Hospital Umra di sini. Harap dapat bantu sesiapa yang nak buat persediaan bersalin nanti. Pakej ni untuk 2 hari 1 malam termasuk:-
  • Normal delivery procedures (Bersalin secara normal) atau Elective LSCS Procedures (Pembedahan efektif)
  • Ward rounds (Pemeriksaan doktor dalam wad)
  • Pakar kanak-kanak termasuk pemeriksaan darah bayi
  • Suntikan BCG, Vit K, Hepatitis B - Dos pertama sahaja
  • Nursery charges
  • Routine discharge medication (ubat selepas bersalin)
Pembayaran bagi pakej bersalin ini berbeza mengikut kategori bilik wad yang dipilih. 

Untuk normal delivery
  • 3-4 bedded room - RM 1,399.00
  • 2 bedded room (sharing) - RM 1,439.00
  • 2 bedded room (non-sharing) - RM 1,599.00
  • Executive single room - RM 1,699.00
Untuk LSCS delivery
  • 3-4 bedded room - RM3,699.00
  • 2 bedded room (sharing) - RM 3,799.00
  • 2 bedded room (non-sharing) - RM 3,899.00
  • Executive single room - RM 3,999.00
Harga pakej ini tidak termasuk optional procedure:
  • Epidural - RM 750.00
  • Antenatal detailed anomaly scan & 3D/4D scan - RM 180.00
  • Antenatal detailed anomaly scan - RM 150.00
  • Circumcision (Baby boy) - RM 600.00
  • Circumcision (Baby girl) - RM 50.00 
  • Forceps delivery - RM 220.00
  •  Vacuum delivery - RM 280.00
Ermm kenapa sunat baby boy lebih mahal dari girl? Sebabnya yang sunat baby boy tu dikendalikan pakar bedah, haruslah mahal lagi kan...

Untuk mendapatkan harga pakej ni, kenalah berdaftar dan buat check up at least 2 kali before bersalin, barulah dapat harga di atas. If not, datang walk in ja harga tak sama macam pakej ni.

Harga untuk pakej 3D/4D scan, consultancy and CTG yang saya buat di Hospital Umra pula ialah RM135, di mana pakej ni saya dapat satu keping gambar scan full baby face dan 1 CD yang dimuatkan dengan gambar dan video scan. Kalau nak tahu lebih detail, boleh contact beliau sendiri atau boleh survey kat website di atas:

Ms Jezzlyn
Bayi Ibu Dot Com Marketing
Tel: 017-6202933
Email: bayi.ibu.com@gmail.com

So ini sekeping-dua gambar 3D scan untuk tatapan :)

Kecik-kecik dah pandai buat duck face, Huhu..
Alhamdulillah semua normal especially air ketuban
ukuran kaki baby
ukuran kepala baby
Sama tak muncung kami. hehe :) 

6 comments:

Anonymous said...

just baca ,,
cute momment nak buat scan 4d kan..

Miss Pena Unggu said...

Seriiously seronok. Seronok lg bila baby dh kuar kita teringat aksi yg kita nampak kat 4D scan mmg sama! Sejibik ok!

Diana Kuddus said...

Terima kasih share gambar scan baby and also pakej umra... boleh dibuat rujukan untuk masa depan.. :) Sudi-sudila lawat www.kindhearty.blogspot.com

asra muslim said...

sama-sama :)

inshaAllah.. nanti boleh try kalau nak scan 4D, boleh nampak jelas lagi-lagi gender baby...

ok sy baru ja BW awk hehe :) nice page3 n byk info

asra muslim said...

sama-sama :)

inshaAllah.. nanti boleh try kalau nak scan 4D, boleh nampak jelas lagi-lagi gender baby...

ok sy baru ja BW awk hehe :) nice page3 n byk info

asra muslim said...

sama-sama :)

inshaAllah.. nanti boleh try kalau nak scan 4D, boleh nampak jelas lagi-lagi gender baby...

ok sy baru ja BW awk hehe :) nice page3 n byk info