Google+ Followers

Tuesday, September 23, 2014

40 weeks update: Induction Part 1

Assalamualaikum semua :)

Alhamdulillah, hari ni dah hampir 40 minggu, ikut EDD, due on 25 September ni. So far, masih belum lagi ada tanda-tanda selain braxton hicks.

Semalam pergi check up di PPUM, as usual, doctor check heart beat baby, Alhamdulillah normal. Berat saya pula bertambah 2.2kg dalam seminggu. Memang hujung-hujung pregnancy, berat akan cepat naik. Berat baby pula 3.1kg plus.

Doctor dah bagi tarikh dah! 24 September esok masuk wad  for induction of labour. Ye, kena paksa bersalin disebabkan saya ada GDM. Ya Allah, takutnya saya!


Induction ni maknanya bersalin secara paksaan, doctor akan masukkan ubat bagi membantu pembukaan untuk bersalin. Tak berpeluanglah saya nak rasa contraction secara natural. Tapi saya berharap, saya dapat melahirkan secara normal dengan izin Allah, inshaAllah. Semoga dipermudahkanNya. Based on penerangan doktor dia akan bagi peluang 3 induction untuk salin normal, if pembukaan stop, maknanya kenalah caesarean. Minta dijauhkan. :( Ubat induction tu pula bertindak-balas dalam 6 jam, kalau belum ada contraction/bukaan, doctor akan tambah lagi dose induction for second time. If let say, bukaan dah ada dalam 6 cm, doctor akan pecahkan air ketuban terus (ni pun kira one of induction procedure), kalau air ketuban pecah memang cepat contraction. Masa dengar penerangan doctor tu, tak dapat nak bayangkan macam manalah sakitnya. 

So far, segala persiapan baby dan ummi untuk ke hospital dah sedia. Barang-barang pantang seminggu-dua ke rumah mertua pula akan saya usahakan untuk packing malam ni, nanti taklah susahkan my husband nak mencari barang-barang saya. Rumah pun dah kemas, tinggal husband mantain bersihkan habuk-habuk sampai saya balik berpantang nanti. Abang, rajin-rajin ya kemas rumah tu nanti, Hehe... 

Saya mohon maaf pada semua setiap salah silap saya dari segala perbuatan saya, lisan saya mahupun kata-kata yang terlintas dalam hati saya. Mohon maaf sangat-sangat. Halalkan semua buat saya. Doakan saya dipermudahkan bersalin dan segalanya berjalan dengan lancar. Semoga saya dan baby sihat dan selamat. :)

Terima kasih yang tak terhingga untuk emak, MIL and husband kerana sentiasa memberikan kata-kata semangat sepanjang saya mengandung. :)

Sambungan Part 2

2 comments:

Dilla Salleh said...

salam.

tahniah & semoga dipermudahkan untuk bersalin. lately sy selalu bace your blog, byk info..thnaks..hehe i'm mom to be jugak mid nov nie. nanri share pantang & bsalin experience yep..

Miss Pena Unggu said...

Salam Dilla Salleh

Alhamdulillah. Terima Kasih awak. Tahniah juga untuk your newborn. InshaAllah saya akn share ye.. Awk ada blog x?