Google+ Followers

Monday, December 22, 2014

Pengalaman Seorang Ibu: Baby Massage

Assalammualaikum semua :)

Tahu tak baby massage boleh membantu bayi tidor lebih lena? Yup, telah ada kajian berkaitan baby massage ini bagi membantu bayi tidor lebih lena, ia juga dapat membantu bayi pra matang untuk menambah berat badan dengan cepat. Memang banyak lagi kebaikan baby massage. Ini adalah antara kebaikan baby massage:-
  • Membantu anda dan bayi memahami antara satu sama lain dengan sentuhan kasih sayang
  • Bayi lebih tenang dan dapat mengurangkan menangis
  • Membantu penghadaman bayi, kembung perut dan sembelit
  • Membantu bayi tidor dengan lena dan lama
  • Melegakan kesesakan hidung dan ketidakselesaan tumbuh gigi
  • Membina otot-otot bayi dengan baik
  • Meningkatkan sistem imun
  • Membaiki tekstur kulit bayi
Mula-mula saya nak massage my baby, ada juga rasa takut-takut sebab badan baby masih lembik lagi kan, like seriously boleh ke massage baby yang baru lahir ni. Lepas cuba banyak kali, rasa enjoy pula massage my baby. Lagipun, baby massage is the great way to express your love and care. Baby massage ni part of bonding time with baby. Baby memang sukakan sentuhan kita. Macam kita orang dewasa pun suka kena urut, macam tu juga baby.

Biasanya saya akan massage baby lepas mandi dengan menggunakan massage oil Johson Baby. Produk ni clinically tested, ternyata ianya hypoallergic dan selamat untuk kulit bayi. So far, my baby pakai massage oil ni tak da allergic or rushes. Tapi kalau nak guna products lain pun tak kisah, yang penting gunakan massage oil atau moisturiser.

Selain lepas mandi, boleh juga massage before bedtime, tapi pastikan baby anda tu dalam keadaan selesa, maknanya dah kenyang dan tidak lapar, then jangan lepas susu teruskan urut boleh menyebabkan baby muntah balik. Boleh amalkan urutan ni, kalau baby susah tidor dan perut kembung. So far, my baby boleh tidor malam, bangun pun sebab nak susu. Pas susu tidor balik sampailah ke pagi.


Teknik urutan saya dapat dari you tube di link ini ataupun link ni. Tekniknya mudah saja, sesiapa saja boleh mengurut bayi. Mula-mula tuangkan massage oil kat tangan agak-agaklah ye, then gosok-gosok tapak tangan, biar hangat tangan kita barulah mula massage macam step di bawah ni:-






Cubalah amalkan dan selamat mencuba!

2 comments:

Najib Ariyan said...

masa kecik saya selalu lihat mak saya senamkan adik saya termasuk urut2 seluruh badan dia... saya kira dulu pun dia buat saya macm tu... bagus memang bagus urutan untuk bayi nih... segar bugar saya tengok adik saya tu

asra muslim said...

A'ah anak akk pun segar bugar every month naik 1 kg. Alhamdulillah tidor pun lena sekarang ni