Google+ Followers

Sunday, December 21, 2014

Pengalaman Seorang Ibu : Bila Bayi Menangis

Assalammualaikum :)

Masa awal-awal jadi ibu, banyak benda pun tak tahu nak uruskan anak, kekok sangat! Bila Al-Fateh menangis, memang menggelabah sangat nak pujuk dia. Sometimes, dah try to comfort him sungguh-sungguh, but still dia menangis. Stress jugalah masa tu, lagi-lagi bila dia menangis waktu tengah malam masa semua orang tidor. Ni baru permulaan, belum lagi nak didik anak sampai besar. Long way to go. 

Tapi bila tengok anak dah membesar dengan sihat, segala penat lelah tu hilang macam tu saja ibarat debu kena tiup angin, lenyap terus. Lagi-lagi dia dah pandai nak senyum dan gelak bila orang agah, siap nak ajak borak lagi. Cuma dia cepat boring bila tiada orang sekeliling, mesti dia menangis. Paling dia suka nak berkepit ja dengan umi dia. Tak pa lah, dia pun masih kecil lagi, manjakan dulu nanti cepat ja besar, tiba-tiba dah nak kahwin dah. Hehe :) 


Biasalahkan masa dia dalam hari tu, memang kuat menangis sampai sekarang pun dia menangis, tapi sekarang dah tahu dah kenal sebab dia menangis, senang sikitlah nak bagi dia berhenti menangis. Menangis tu je la cara baby nak minta sesuatu, kang bersuara ada plak mak-mak yang terkejut, hehe. Tapi dulu Nabi Isa, Allah bagi mukjizat untuk bersuara masih baby untuk protect his mother, Mariam. Kuasa Allah, Subhanallah. :)

Janganlah gelabah macam saya bila baby menangis, ada tu saya paksa baby saya minum susu padahal dia dah kenyang, sampai tersedak dia, kesian anakku, umi minta maaf ye. Sebab itulah penting ambil tahu apa sebenarnya yang dia nak dari cara tangisan baby. Then, dah belajar dari internet dan pengalaman mak dan adik, baru fahamlah kerenah dia. The first thing kalu baby nangis, check their basic needs. Mungkin diapers dia penuh dan dia tak selesa dengan poo-poo dia, mungkin juga dia rasa sejuk atau panas dan mungkin juga dia lapar. Tapi kalau dah tukar diapers, bagi susu sampai kenyang but still menangis juga, maknanya dia perlukan perhatian anda nak kena peluk lah tu. Hehe :)

Bila nak menyusu
Macam Fateh, bila dia nak menyusu, dia menangis bila kita lambat bagi dia susu, biasa baby baru lahir ni, bolehlah feeding dia 2 jam sekali, kalau baby kuat tidor, biasa dia akan bangun lepas 4 jam. Lagi satu cara nak tahu dia menyusu, try main mulut dia cuit-cuit kat tepi mulut dia, if dia kejar cari jari kita maknanya dia lapar nak susulah tu.

Bila nak tidor
Kalau Fateh nak tidor pula, selalu dia akan gosok-gosok mata dan muka dia, nanti sampai merah kening dia. Biasanya dia akan tertidor setelah menyusu. Jangan lupa burp kan baby setelah menyusu walaupun dia dah tidor lena. Macam Fateh, lepas susu masa dia dah tidor, saya tekapkan dia ke dada saya sambil tepuk-tepuk belakang dia sampailah dia sendawa. Sebab dah biasa macam tu, kalau nak tidor mesti nak melekap kat dada ja, mungkin dia selesa macam tu.

Bila nak tukar diapers
Selalunya, melalui observation, saya check diaper dia, kalau dah penuh mesti tukarkan terus tak yah tunggu baby menangis. Masa baby dalam hari, memang kerap tukar, satu hari 6 hingga 8 diapers. Bila baby dah besar sikit, jumlah diapers pun dah berkurangan. Masa awal-awal, cabaran jugalah bila nak tukarkan dia diapers, sebab baby lagikan jadi tak boleh nak sejuk sangat. Masa nak tukar diapers atau pun nak mandikan dia, kena pastikan suhu bilik dulu, slowkan kipas atau tutup air-cond. Kalau sejuk sangat, mesti dia nangis. Masa dia menangis, kita tukar dengan tenang jangan panic dan nak cepat, nanti diapers tak pakai betul boleh terkeluar poo-poo dia nanti. Dulu Fateh, kalau lambat sikit tukar diapers dia bukan setakat nangis, tak sempat nak pakaikan dah dia poo-poo lagi. Menangis pun kejap ja, sekarang bila tukar diapers dah tak nangis pun. Pandai anak umi

Bila dia nak belaian kita
Bila kita dah pastikan semua keperluan baby, tapi still menangis juga dan baby pun tak sakit, sebenarnya dia nak benda paling simple, dia nak perhatian dan belaian kita. Angkat dia di lengan kita, mesti dia akan berasa lebih tenang macam dalam masa dalam perut. Dulu masa Fateh, kalau menangis sampai merah bila peluk ja dia, slowly dia akan berhenti menangis. Baby memang suka dipeluk dan dicium.

Bila dia kembung 
Perkara ni biasa terjadi pada baby baru lahir, ntahlah macam mana boleh kembung, sedangkan minum susu ibu ja kan. Colic ni terjadi bila baby menangis tak berhenti-henti walaupun kita dah try bagi keselesaan untuk dia. Biasanya bila dah kembung, saya sapu minyak angin kat perut dia sambil massage dan telungkupkan perut dia kat peha sambil tepuk-tepuk belakang, nanti dia akan keluarkan angin. Bila dah lega, lama-lama dia tertidor. Pernahlah sekali-dua dia tak tidor sampai ke subuh, nasib baiklah cuti berpantang, boleh sambung tidor lepas subuh tu. Bila dia tak nak tidor tapi tak menangis, layankan je lah sampai dia penat nanti dia tertidor juga.

Ok, thats all. Kalau ada pengalaman kawan-kawan sudilah kiranya share ur link ye :) Next entry saya nak kongsikan untuk kurangkan kembung dengan cara massage pula. Till next entry :)



4 comments:

suhailah hamid said...

masa anak sulong macam2 perkara baru yg dipelajari, mmg awal2 agak stress sbb x tahu nak handle, lama2 ok la kan :)

asra muslim said...

Betul tu su.. sy dulu nasib masa awal2, mak sendiri jaga dlm pantang. so baby tak tido, mak tlg jaga sometime bila sy penat sgt. biasala kan dalam pantang, x cukup tido. bila x leh handle mmg minta mak jaga kn.


happy parenting su.. ank dh bapa bulan?

asra muslim said...

Betul tu su.. sy dulu nasib masa awal2, mak sendiri jaga dlm pantang. so baby tak tido, mak tlg jaga sometime bila sy penat sgt. biasala kan dalam pantang, x cukup tido. bila x leh handle mmg minta mak jaga kn.


happy parenting su.. ank dh bapa bulan?

Anonymous said...

memang stress. kdg terpikir dari mana dtgnya sikap anak kuat nangis turun abah atau mama dia.. anak saya 3 org semua kuat nangis. 2 boboi tu dr mlm nangis2 sampai 3-4 pagi x tido..dhla sendiri jaga ... gelabah ja baby x mau tido..sabar sajala berdoa dgn Tuhan..sekarang dh besar umur 4-1 thn . tggal baby ni ada sikit2 ja peel dia. Tuhan dh bagi kita terima saja...