Google+ Followers

Saturday, September 19, 2015

Kidz and Creme by Aaron Aziz

Assalammualaikum semua :)

Alhamdulillah.. sekian lamanya teringin nak pergi cafe ni, akhirnya dapat juga terjah cafe abg sado bernama Aaron Aziz dan isterinya yang terletak di Setia Alam. Cafe ni dibuka tahun lepas lagi, so may be banyak perkara dah upgrade kot especially taste of food. Macam biasalah before nak pergi cafe-cafe yang termasyhur ni kenalah baca-baca review rakan blogger lain, rata-ratanya banyak comment tak best on their food and beverage taste. Then macam teragak-agak jugalah nak try datang sini bila baca not-so-good-comment kan, sebabnya cafe ni agak pricey ye! At last, pergi jugalah sebab dah dekat dengan rumah. Hehe.. boleeh alasan kau dekat dengan rumah.  

Cafe ni berdekatan dengan Setia City Mall. kalau dari jambatan nak masuk ke Setia City Mall tu, dah boleh nampak kedai ni, landmarknya Idrissi International School. Mudah sangat, kalau risau sangat sesat, waze je Kidz and Creme ni.


Bismillah.. Jemput makan semua :) Cafe ni memang bercirikan children friendly sebabnya kat sini ada children area yang luas untuk bermain. Dengarnya ada kelas bakery sekali. Not sure still ada lagi ke tak. Huhu.. Anakku belum pun umur setahun lagi, tapi independent jugalah dia. Bagus pulak, duduk diam-diam main kat situ. Lekalah kot sebab banyak mainan kat situ. Mummy Daddy bolehlah makan senang-lenang sambil anak bermainan, tapi make sure kenalah monitor juga anak tu tauu tauuu..



Kat cafe ni, ada banyak pilihan menu makanan. Ada asian food macam mi goreng, mi rebus, mi bandung, nasi goreng dan a few lagi favorite orang Asian. Selain tu juga, ada jenis-jenis pasta juga macam meatball spaghetti, aglio-olio, carbonara dan pelbagai lagi. Nak sebut satu-satu menu dia memang sampai esok tak habiskan. Hehe. Hari tu saya pilih Carbonara dan Chicken Wings. Minuman pula Watermelon Lychee dan Iced chocolate. Desert pula Nuttella Tart. 


Terliur tak tengok carbonara ni. Memang tak syak lagi, berpadanan dengan rupa. Memang sedap! Gravy nya memang lemak berkrim dan ada rasa pedas-pedas kat chili flake yang ditabur sekali. Dahla tu tak kedekut mushroom dan turkey ham. Sedap sangat wei. Mesti cuba tauuu!


Ni pula chicken wing dia. Rasa crispy and spicy. Boleh lah tahan sebagai starter kan. :) Isi ayam dia juicy tau, marinate lama kot sebab terasa sangat juicy isi dia.


Ok yang ni memang favorite ramai kan. Nutella Tart namanya. Sedap makan sejuk-sejuk. Minta waiter hantar pas habis makan pun tak pe. Sebab kalau dah hilang sejuknya, rasa muak sikit. Yang ni memang recommended. Cheese dia memang marvelous digabung pulak ngan rasa nutella tu.. Allah... sedapnya. Alhamdulillah. Ada beberapa lagi jenis desert yang dijual kat situ, antaranya red velvet tart, rainbow cake dan lain-lain lagi.



Ni pula pilihan minuman kami. Yang kiri tu, iced chocolate dan kanan tu watermelon lychee (soda). Mula-mula nak order ingatkan fresh juice tau yang watermelon lychee tu. Rupanya air soda dicampur cordial watermelon lychee, haha tipah tertipu. Tapi sedap rasanya, sweet-sweet gitu, just ice terlebih sangat, bila dah cair tak rasa kenikmatannya. Macam tu juga iced chocolatenya tak berapa manis. Baguslah elak diabetes.

Oklah.. overall saya puas hati. Ambience kedai pun luas. Sesuai buat event kat situ. :)

Till next entry.

Tuesday, September 8, 2015

Makan Magnum di Mid Valley

Assalammualaikum semua :)

Sapa suka makan eskem? Mostly perempuan mesti suka makan eskem kannn. Huhu Me tooooo! Hantu eskem kot. Dah berminggu lepas pergi makan eskem ni, tapi baru nak update dalam blog ni, even-though ekem ni boleh je didapati kat Petro Pump or 7-eleven kan, sebabkan ianya boleh custom made, so saya review lah sikit pasal eskem Magnun yang terletak level atas Mid Valley, satu level wayang dan bowling. Mudah ja nak cari.

Dulu masa awal-awal Magnum launching di Mid Valley, bukan main ramai lagi que, tak sabar-sabar nak try. Tapi hari tu saja nak try je la kan, nasib tak ramai mana. Bila masuk tu, tengok menu dia, terkulat-kulat juga lah nak pilih perisa eskem dia, bukan main banyak pilihan, sampai kan bila waiter dia tanya tak tahu nak pilih eskem apa. Haha.

Rupanya senang je, pilih je eskem samada Vanila/ Dark Chocolate/ Chocolate, lepas tu pilih je lah 3 topping yang ada kat situ. Topping dia banyak pilihan yang terdiri dari jenis-jenis kacang, cokelat dan buah-buahan kering. Dah pilih topping, pilih pulak coating dia pula ada, ada 3 pilihan je - dark chocolate, chocolate or dark chocolate. Then ready to eat. Senang je kan. Harga pulak RM9.90 + 6% GST. 

Dari segi rasa, sama ja dengan eskem magnum beli kat kedai tu, just ada tambahan rasa sikit kat topping tu. Tapi kalau nak rasa kelainan pun boleh juga, tambah perisa chili flakes. Request je kat waiter tu. Tapi for this visit, kita ambil yang biasa-biasa je, topping dark chocolate, esekm vanila dan topping letak pistachios, almond dan oreo crush. Tak berani nak try perisa yang bukan-bukan ni. Haha.. :)









Sunday, August 30, 2015

Teluk Cempedak Pahang - Hyatt Regency Review

Assalammualaikum :)

Bagi yang suka bercuti di tepi pantai, saya recommend untuk pergi Pantai Teluk Cempedak dan menginap di Hyatt Regency yang terletak betul-betul di pantai tersebut. Selain Cherating dan Pantai Balok, Pantai Teluk Cempedak juga antara pantai yang terbersih di negeri Pahang. Perjalanan dari Kuala Lumpur hanya mengambil masa 3 - 4 jam melalui Lebuhraya Pantai Timur. Destinasi kali ini, memang sesuai kalau nak cuti sambil bersantai di hujung minggu. Selain dari bersantai tepi pantai, masih boleh cuci mata window shopping. Yang jenis shopaholic pun boleh shopping sakan! Pantai Teluk Cempedak ni berdekatan juga dengan Bazaar Teluk Cempedak; kedai-kedai kat sini ala-ala uptown Shah Alam, ada banyak pakaian mahupun accessories untuk perempuan dan lelaki. Happening jugalah kat sini bila malam-malam. Lagi satu, memang tak sangka boleh terjumpa Hutan Bandar cafe, tapi tak singgah makan situ sebab ramai betul pengunjung beratur makan kat situ. Ha bagi yang tak tahu, Hutan Bandar ni famous juga kat JB sebab jual chopstick dengan harga serendah RM5.00, tu masa zaman saya remaja lagi. Sekarang, i'm not too suree.. dengan GST dan kenaikan harga barang, harga may be berubah laa kannn...



Ni pula, view depan hotel. Kagum sangat! SubhanaAllah cantik sangat laut terbentang dengan pasir yang putih bersih. Terpukau sekejap sebelum nak masuk bilik. Hotel Hyatt Regency ni dibuka sejak tahun 1980. Saya pun belum lahir lagi masa tu. Lama betul dah hotel ni hampir 35 tahun usiannya. Dengar khabar dari staff kat situ, hotel ni nak renovate early September. Macam mana lah rupanya selepas renovation, sebelum renovate pun dah lawa pemandangannya.






Gambar ni betul-betul diambil depan bilik hotel kami. Bangun pagi je boleh tengok sun rise. SubhanaAllah! Cantik sangat :) Hari pertama, tak terfikir nak tengok matahari naik, buka-buka langsir matahari dah naik, memang cantik sangat. Hari kedua, struggle nak tengok matahari naik.Pagi-pagi lepas subuh dah tercegat kat luar nak tengok kebesaran Allah Maha Esa. Allah... damai sangat suasana pagi ni, angin sejuk sepoi-sepoi bahasa dengan bunyi ombak beralun-alun. Seriously, rasa tak nak balik KL! Best betul kalau dapat macam ni hari-hari.

Matahari Hari Kedua. Terlindung awam tapi saujana mata memandang :)

Matahari hari pertama dah terpacak pun sebab kul 8.00pagi dah masa ni. :) 

Bilik hotel tidak terlalu besar dan tidaklah terlalu kecil, ruang sederhana, ada 1 king size bed dan working table, masih ada ruang untuk solat juga. Bilik air pula ada bath tube. Bilik yang menghadap laut harga dalam RM400 ke atas untuk 1 malam dengan sarapan pagi. Pakej memang mahal disebabkan ada private beach, di mana orang luar dilarang masuk dalam kawasan hotel ni. Ada 5 block kalau tak silap, agak jauh juga kalau dari lobi ke bilik hotel yang kami menginap. Yang best hotel ni selain pemandangan yang indah, staff hotel ni sangat helpful dan service diberikan memang terbaik berbanding hotel yang pernah saya menginap. Rata-rata staff dia mesra pelanggan, well done! Saya menilai keseluruhan, contohnya salah sorang staff dia mendahulukan kami semasa nak masuk lift, service pun boleh tahan cepat, tak sampai 10 minit, staff dia hantar sejadah bila diminta. Then, masa breakfast, Fateh rimas duduk lama kat meja makan, saya pun dukung dan jalan keliling cafe, tiba-tiba rasa nak minum fresh orange, saya baru ja capai gelas, their staff terus panggil kawan dia suruh tolong saya ambil fresh orange. :) Patut bagi bonus kat mereka ni sebab menjalankan tugas dengan baik :)

Ni accomodation dalam hotel. Simple je decorationnya but comfortable to stay..


Kolam kat hotel ni ada dua bahagian, yang ni betul-betul sebelah cafe hotel. Yang ni kolam kanak-kanak diasingkan. Kolam yang lagi satu, depan bilik kami tu kolamnya ada gradient, makin ke kanan kita makin kolam tu dalam, hati-hati kalu swimming dengan kanak-kanak. 



Aktiviti kat Teluk Chempedak ni pun happening! Macam-macam permainan tepi pantai di sediakan di kawasan pantai orang awam sebelah hotel. Ada go-kart, giant play-ground dan macam-macam lagi. Boleh juga main layang-layang tak pun buih-buih sabun sebab angin pantainya yang kuat. Selain tu juga, pasangan yang honeymoon boleh juga, cintan-cintun kat batu ala-ala Ali Setan sambil menikmati pemandangan pantai yang indah. Pasangan yang halal ja tau! yang haram tu kalau Jabatan Islam tiba-tiba ambush, buat malu parents ja kan. Hehe :) Oklah, jom layan gambar yang ada kat bawah ni,, sorry memang tak sakan nak bergambar.. sebab sibuk layan my precious baby..







Teluk Chempedak ni berdekatan Tanjung Lumpur, boleh pergi ke sana untuk makan seafood atau pun beli keropok lekor. Selain tu juga, boleh singgah ke Pantai Cherating, dalam 40 minit dari hotel. Kat sana boleh pergi tengok penyu. Tapi masa saya pergi, Pusat Santuari Penyu tutup lah pulak, may be hari Ahad kot. Mungkin rezeki akan datang kan.. Ok till next entry :)

Tuesday, July 7, 2015

Bila Bayi Demam Campak - Fateh 8 bulan

Assalammualaikum

Hampir seminggu juga on leaves disebabkan Fateh demam campak. Memang tak sangka boleh kena demam campak sebab tak tahu jangkit dari mana. Mula-mula tu, dia demam panas, sampai 4 hari dia demam panas, then hari ke-4 tu, macam dah kebah tapi naik ruam bahagian muka sampai ke leher. At first, kami ingatkan rushes biasa tak pun allergic susu, mungkin juga sebab Fateh memang allergic protein susu lembu, kebetulan pagi tu, saya try bagi dia susu kambing karihome. Tapi makin menjadi pula ruam tu merebak sampai ke badan. Terus bawa ke klinik.Memang confirm lah demam campak. Awal betul Fateh kena campak, dulu saya dapat demam campak ni masa umur 9 tahun kot. As doctor said, demam campak ni, akan reduce sendirinya. Doktor just bagi calamine cream untuk hilangkan rasa gatal ja, seems ubat demam pun ada lagi.

Sepanjang Fateh sakitni, saya pun ambil cuti. Nasiblah kerja gomen, cuti rehat banyak. Really hope that my boss will understand my situation. Bila ada anak ni, cuti banyak habis untuk anak, especially baby yang nak membesar ni, mudah ja berjangkit virus, lagi-lagi Fateh ni duduk dengan pengasuh. Bila yang sorang kena demam, yang lain pun turut sama demam, demam berjemaah namanya. What to do,perkara yang tak boleh kita kawal. Tapi, bila anak sakit ni, dia sangat cranky dan clingy, nak attached dengan kita 24 hours. Ya rabbi, pening kepala tau. Nak pergi toilet pun, dia nak ikut. Tak bagi ikut, nangis meraung-raung macam nak kena tinggal lama ja. Huhu.Sebab tu lah, bila anak sakit, saya prefer untuk jaga sendiri instead of hantar ke pengasuh. 

Ok, back to topic. Bila baby kita kena demam campak, what to do? First thing, macam biasa, bawa baby ke clinic untuk pastikan virus apa, sebab tak semua ruam tu disebabkan demam campak, Jangan pepandai prescribe sendiri penyakit anak, kang comes worse penyakit anak tu. 

Kalau memang demam campak, saya mandi kan ja Fateh, untuk turunkan suhu demam dia. Lepas tu saya sapu ubat calamine yang doktor bagi satu badan. Sepanjang ruam campak tu tak hilang lagi, saya biarkan dia pakai pampers ja, tapi bila malam saya pakaikan baju jaring-jaring. Sebabnya ruam tu akan jadi teruk bila dia panas dan berpeluh. Calamine mungkin membantu untuk mengurangkan gatal. 

My Mom n MIL advise bagi Fateh minum air kelapa dengan dose yang sedikit, 20mL - 1 Oz cam tu, ni petua orang dulu-dulu untuk redakan demam campak. Tapi tak sempat pun nak cari air kelapa pure nak buat ubat, pergi pasar malam semua dah bubuh ais dan gula, memang tak mujarab kalau cam tu. Dulu pun, arwah nenek bagi minum air kelapa, petik depan rumah ja. Sedap betul air kelapa, boleh buat ubat pulak tu kan. 

Ada juga petua lain, sapu daun semambu kat tempat ruam, daun semambu ni mujarab untuk mengurangkan ruam dan gatal kata orang tua. Emm x sure, sebab petua ni tak pernah try pun. Rupa daun semambu tu pun macam mana pun tak tahu, try lah google. Rasa daun dia cam pokok karo kot.

Yang seronoknya bila Fateh sakit, maksud saya masa anak kita sakit, kita dapat luangkan masa jaga dia sendiri, masa tulah luangkan masa sepenuhmya untuk dia. :)



Wednesday, June 10, 2015

Kedai Handphone Murah - Ustad

Assalammualaikum :)

Nowadays rata-rata tak kira tua mahupun muda, mesti ada smartphone kan. Pas tu smartphone tu mesti ada ja kat tangan tak mengira waktu dah, 24 jam kat tangan. Addicted sungguh lahai. Bila dah situasi macam tu, makanya kat pasaran pun dah berlambak smartphone, pelbagai jenama dan harga, dari harga murah-murah sampailah harga ribu-ribuan. For me, smartphone ni ada pro and con nya. Yang bagusnya, semua benda di hujung jari, senang dan mudah. Contoh nak cari tempat makan pun, leh guna handphone je dah. Yang tak bagusnya, cara penggunaan smartphone ni, ada orang terlalu leka dengan smartphone sampaikan ketagih, macam smartphone tu nyawa dia. Adoii. Stress gak kan kalau jumpa orang macam tu. 

BTW, intro tu tak da kena mengena pun dengan entry ni, haha.. tu just sampingan dan sekadar renungan saja. Hari ni, saya nak share sikit pasal satu kedai aksesori handphone murah yang terletak berhadapan Downtown Kota Damansara. Nama kedai ni Phone Accessories (Ustad). Yang menariknya kedai ni, harga barangan accessories hp memang murah belaka. Slot sim card yang boleh micro tu, kalau kat mid valley harga RM30 kat situ ada ja harga serendah RM1.00. Tempered glass kat situ cuma RM8 dan ke atas. Kalau kat kedai lain, mana boleh dapat harga macam tu. Kualiti pun lebih kurang sama. So why not kan, pilih ja yang murah. Kalau rosak pun, tak da lah rasa ralat sangat. Hehe.

Sesuai sangat dengan motto kedai ni, "Murah bagi tau kawan. Mahal bagi tau kami" tu yang nak habaq ampa ni, kalau korang tak tau lagi kedai murah ni, boleh cuba pergi sana, pilihan casing pun banyak dan pelbagai hp accessories ditawarkan.

Wednesday, April 1, 2015

Hippopo Baby Spa at Tesco Extra Tebrau

Assalammualaikum semua :)

Lagi-lagi Hippopo Baby Spa ni kan, ko dah kenapa? Ha sebelum ni, dah pun buat entry berkaitan Hippopo Baby Spa, sila klik Fateh First Swim at Hippopo Baby Spa and Wellness tapi yang ni  kat Centre Point, Bandar Utama. Untuk kali ni kita ber"hippopo" pula di Tesco Extra, Tebrau JB. 

Biasalahkan cuti panjang CNY hari tu, sempatlah balik kampung halamanku di JB. Untung betul tahun ni, cuti banyak berkapit dengan weekend. Alhamdulillah, masa cuti panjang ni lah, compulsory balik kampungku. Hehe compulsory tuu. 

Back to the topic, plssss

Hippopo Baby Spa ni banyak dah cawangannya merata Malaysia, ada di Lembah Klang, Pulau Pinang dan juga Johor Bahru. Sebelum ni, dah pernah bawa Fateh swimming di Centre Point, kali ini pergi kat Tesco Extra Tebrau pula, kebetulan cuti lama di kampung. Actually, harga semua sama ja macam yang lembah klang, just branch lain-lain. Kalau nak tengok harga, boleh refer entry sebelum ni.

Just yang kat JB ni, lebih besar dan luas dibandingkan dengan Spa kat Centre Point. Ambience pula lebih best sebab ada space for family and more privacy, kalau centre point kolam dekat-dekat, so spaceless lah sikit. Nak gerak pusing kolam, agak terhad.

Konsep Spa ni berkonsep lanun ala-ala Pirates of the caribbean, lanun sangat! Cantik jugalah interior dia, sebab Spa baru kan. Ruangan pula besar. Memang best lah yang kat JB ni. Staff dia pun friendly. Masa datang ni, bawa sekali anak buah umur 3 tahun, dia agak lasak budak umur cam ni kan semua dia nak explore, lagilah bila masuk dalam air, habis satu spa tu banjir. Haha.. Nasib baik, staff situ baik hati, tak da lah nak tarik muka kann. Bagus sangat! :)

Alhamdulillah, Fateh dah tak nervous pun bila masuk kolam, mungkin sebab dah pernah ada pengalaman dan dia masih ingat kot, yang dia pernah swimming sebelum ni, jadi dia tak nangis macam mula-mula masuk kolam sebelum ni. So comel!

Nak tahu info leh tgk previous entry ye :) now jom layan gambar






  

Monday, March 16, 2015

Bila bayi selsema.. Apa nak buat?

Assalammualaikum semua :)

As first mom, kita akan belajar banyak perkara baru dari pengalaman pertama especially bila anak sakit. Jadinya, hari ni saya nak share pengalaman bila bayi seawal 5 bulan diserang selsema. Kesian kan bila baby sekecil tu dah kena selsema. Sebak tengok Fateh tercunggap-cunggap bila hidung dia block, baby manalah tahu nak himbus hingus sendiri kan, merengek-rengek la dia bila hidung tersumbat.

Masa awal kena tu, kami bawa dia ke pakar kanak-kanak di Klinik Pakar Kanak-Kanak Junina, Mutiara Damansara. Bukan apa, just nak check kalau-kalau selsema tu dah infected ke paru-paru, kang jadi lain pula. Alhamdulillah, doktor check Fateh, dan tiada apa-apa serious, just sebab mucus/hingus yang buat hidung tersumbat. So, doktor bagilah nasal clear. Ubat ni, perlu dipicit masuk dalam hidung untuk keluarkan mucus-mucus tersebut. Ha nampak senang je kan picit ja ubat tu masuk hidung. Hahaha bila nak buat sendiri, ya Allah... anakku... sabar je la. Pandai pulak dia mengelakan diri dari terkena ubat tu. Akhir masuk jugalah ubat tu, redha ja lah anakku, nangis-nangis dapat upah susu kan sayang.

Well, selain tu.. boleh cuba ubatan semulajadi. Mujarab jugalah. InshaAllah.

Ubatan semulajadi pertama



Bakar bawang putih, kemudian tumbuk-tumbuk samapi lumat dan campurkan dengan minyak zaiton. Gaulkan sama-rata, dah siap minyak bawang putih tu, sapukan belakang badan,dada, batang hidung dan tapak kaki setiap lepas mandi dan sebelum tidor. Ubat ni mujarab untuk baby yang nak demam. Alhamdulillah apply kat fateh, berpeluh-peluh dia. Kurang demamnya.

Ubatan semulajadi kedua

Yang ni paling senang, potongkan bawang merah besar dan letakkan atas kepala katil. Mengikut kajian, bawang merah boleh menyerap virus. Di mana pernah berlaku satu insiden, hanya satu keluarga petani dalam sebuah kampung yang tak terkena virus selsema, disebabkan mereka menanam bawang merah sekeliling rumah. Bau bawang merah ni kuat, bila bau terbesin-besin, so hingus Fateh pun terkeluar juga. Ha mujarab kot. Alhamdulillah, Kita cubalah sebagai ikhtiar

Ubatan semulajadi ketiga.

Menggunakan wap air yang dihadap ke muka baby. Yang ni pun senang ja nak buat.Saya guna boiler, masukkan air dalam boiler bila wap dah keluar, hadapkan ja dia ke wap tu. Yang ni, memang sangat berkesan, hingus serta-merta meleleh walaupun Fateh menangis semahu-mahunya, may be wap tu panas. Bila dah nangis tu, pujuk-pujuk dulu, pas tu sambung balik, yang penting anakku sihat kembali.

Oklah, itu ja perkongsian saya kat sini. Mudah-mudahan Allah sentiasa memberi kita kesihatan yang baik. :)   

Thursday, March 5, 2015

Keputusan SPM 2015

Assalammualaikum semua

Keputusan SPM dah pun keluar pada 3 Mac 2015 yang lalu. Tahniah bagi pelajar-pelajar yang mendapat keputusan yang cemerlang dan jangan bersedih bagi yang mendapat keputusan yang kurang memuaskan. SPM bukan titik penghujungnya, panjang lagi perjalanannya. Tak perlulah putus asa sebabnya gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya, kegagalan tu lah titik permulaan kejayaan. Teruskan langkah dan pandang ke depan.  

Bukanlah saya ni pakar motivasi nak menasihatkan adik-adik tapi saya faham sangat perasaan bila dapat keputusan yang kurang memuaskan, suatu ketika dulu saya dah pernah merasa sendiri. Keputusan PMR saya tiada A langsung, hanya 5B 3C, masa tu down juga siap menangis kat buaian luar rumah, syahdu sangat, masa tu juga saya bertekad nak belajar sungguh-sungguh untuk dapatkan keputusan SPM yang lebih baik. Dengan keputusan yang macam tu di sekolah berasrama ni, memang sah-sah saya ditempatkan dalam aliran sastera. Saya tahu emak dan ayah saya agak kecewa, but diorang tak da lah nak blame saya dengan result yang teruk, so my emak advise me to apply Sekolah Teknik, tawakal pada Allah dengan keputusan yang macam tu, saya pun apply Sekolah Teknik. Ya Allah, sungguh tak sangka saya diterima masuk Sekolah Teknik Yahya Awal dalam jurusan Kejuruteraan Awam. Engineering tuu. Alhamdulillah. Bila diberi peluang kedua, memang saya tak sia-siakan. Alhamdulillah, keputusan SPM agak memberangsangkan walaupun bukanlah dapat straight A, tapi syukur dengan rezeki Allah bagi. Kemudian dapat lanjutkan pelajaran dalam Diploma dan seterusnya Degree dalam jurusan Kejuruteraan Awam. Kini dah pun bergelar Jurutera kerajaan. See.. kalau usaha pasti ada kejayaan dan kegagalan tu yang buat kita bangkit untuk berjaya. BTW, dapat aliran sastera bukan lah teruk sangat, korang boleh tanam cita-cita jadi peguam atau pun wartawan. Tak yah down sangat bila dapat kelas bukan aliran sains ni. 

Ambil contoh, macam dato' Fadzilah Kamsa kata, kalau keputusan kurang memuaskan dalam pelajaran, korang masih boleh mohon sijil kolej komuniti bagi jurusan kemahiran. Tak semestinya korang amek jurusan kemahiran, tak boleh berjaya di masa depan. Contohnya, ambil jurusan Sijil Rekabentuk Dalaman (Interior Design), untuk subjek jurusan tu korang didedahkan penggunaan software CADD, which is sangat berguna semasa permohonan kerja sebagai Interior Designer, kemahiran dalam penggunaan software CADD tu korang boleh gunakan sebagai kelebihan/ strength yang korang ada. Bila kerja, jangan terkejut kalau ditawarkan dengan gaji ribuan walau dengan kelulusan sijil sebab korang ada kemahiran. Then, kalau rasa nak sambung lagi pelajaran, sijil tu juga boleh digunakan untuk mohon dalam peringkat Diploma. Sebab tulah, adik-adik jangan terlalu kecewa bila SPM korang teruk sebab banyak lagi peluang untuk korang berjaya. Apa yang penting, korang buat perancangan masa depan dan tahu apa yang korang buat. That's it! 

Selama ni, kita didedahkan kerjaya professional macam doktor, jurutera, cikgu, pensyarah dll. tapi sebenarnya banyak lagi bidang yang perlu diterokai especially yang melibatkan kemahiran. Jadi jangan khuatir, yang dapat keputusan SPM tak memuaskan tu, rajinkan diri untuk survey bidang-bidang yang korang rasa sesuai dengan kemahiran yang korang ada, contoh memasak ke, menjahit ke bidang penyiaran ke atau sebagainya. Serously, banyak lagi bidang-bidang yang boleh cuba.  Kalau korang masih blur nak pilih course apa, boleh cuba buat psychometric test untuk tengok kemampuan korang dan bidang yang sesuai, Google je psychometric test ni, banyak dah dalam internet yang leh download secara percuma.

Yang ibu-bapa pula, tak yah lah nak salahkan anak kita, mereka pun dah berusaha, dah itu ja rezeki mereka. Apa yang patut kita buat, beri sokongan dan guide mereka untuk merancang masa depan mereka, mungkin boleh daftarkan mereka ke kelas bahasa inggeris sementara menunggu panggilanUniversiti atau Kolej. Tak pun hantar mereka belajar agama. Jangan beri tekanan pada mereka, sebab tu lah ada pelajar yang sanggup bunuh diri sebabkan tekanan ni. Ibu bapa perlu bantu mereka, bila tak dapat masuk Universiti, jangan terus down kan mereka. Macam yang saya cakap tadi, banyak peluang lain, mungkin kita boleh fokus kemahiran yang ada pada anak kita, pelajaran tu cuma paper quality ja, kadang kita terlepas pandang skill quality yang ada pada anak kita sebab kita dimomokkan dengan education development, padahal soft-skill development juga penting. Jadi sebagai ibu-bapa, tolong bantu anak-anak kita, jangan anak tiri kan anak yang kurang berjaya dalam academic ni, mungkin mereka ada bakat yang lain, asah bakatnya siapa tahu dia akan lebih berjaya lagi.

Ok, till next entry. Semoga berjaya dalam bidang yang diceburi :)

 Tahniah kepada anak my friend. Makan apa lah sampai result cam ni kan. Well done :)



Tuesday, February 24, 2015

Period Pertama Selepas Bersalin

Assalammualaikum semua :)

Semalam punyalah busy settle kan claim contractor, sedang saya photostat claim untuk salinan file projek, tetiba my colleague datang merapat kat saya. "Asra PERIOD ke?" Terkebil-kebil sekejap sebelum nak jawab soklan akak tu. Dalam hati, aku tak rasa dah period pun sebab hampir 5 bulan kot tak datang period lepas bersalin.

Saya: Eh! belum period lagi Kak Mis.

Kak Mis: Tuuu, kat kain tu ape tu? Macam period

Saya pun belek-belek kain..

Saya: A'ah lah Kak Mis, apasai tak rasa langsung ni selalu sengugut! 

Dalam hati, ala dah period ke? Habislah susu aku. :( Sedih memikirkan anak sambil berharap ada lagi rezeki susu untuk anak sebab kalau dapat nak Full BF. InshaAllah 

Kak Mis ni banyak pengalaman, maklumlah anak dah besar-besar, so dia nasihatkanlah standby kain batik, panties dan pad ni semua kat office, so bila masa emergency macam ni, tak dalah nak kelam-kabut sangat kan lagi-lagi kita-kita yang lepas bersalin ni kan... Ok kak mis, noted! 

Balik topik asal...

Finally, dah pun datang period pertama after bersalin. Memang sah lah darah period. Masihku kenal darah period walau dah berkurun tak datang. Period after bersalin ni tak menentu datangnya, ada tu yang datang secepat 3 bulan dan ada juga paling lambat, setahun tak datang-datang. 

Menurut pembacaan saya, period selepas bersalin adalah bergantung kepada badan kita dan juga kekerapan kita bf baby, semakin kerap kita bf, semakin lambatlah datang periodnya. BF ni bukan boy friend ok, ni confirm anak-anak remaja yang fikir bf ni boyfriend kannn. Hehe. Those yang dah jadi mummy, tahulah kan bf tu ape. BF ni breastfeeding/ menyusu bayi. 

Jadi janganlah risau sangat kalau tak datang lagi period tu lepas bersalin. Kalau kita dapat breastfeeding siang dan malam, period tu mungkin datang selepas setahun sebab kita kerap susukan bayi. Tapi kalau kita dah mula, campurkan susu formula dan bayi pula kurang menyusu badan, maka period kita pun datang lebih awal antara 3 bulan hingga 6 bulan selepas bersalin. Nampak tak, breastfeeding ni memainkan peranan penting dalam mengawal hormon kita. Macam saya, baby masih menyusu badan waktu malam, tapi siang hari baby duk ngan pengasuh kenalah susu botol. Betul lah tu, tu period datang awal sikit. Baru nak verangan puasa penuh tahun ni. Hmmm hampehhhh

Yang dah tak breastfeeding baby, period mungkin boleh datang selepas 3 minggu bersalin. Ehhh... tapi jangan confuse pula ye dengan darah nifas, biasa darah nifas berakhir 40-60 hari selepas bersalin. Jangan lupa niat mandi wajib pula ye.

By the way, ada info yang menarik saya nak share kat sini, breastfeeding ini juga merupakan salah satu kaedah pencegahan hamil secara semulajadi iaitu  lactational amenorrhea (LAM) ada yang tahu ke? Yup, seriously memang bf ni membantu juga untuk mencegah kehamilan. Tapi kita tetap kena berjaga-jaga sebabnya masih ada ovulasi berlaku, badan kita akan mengeluarkan sebiji telur 2 minggu sebelum period datang. Jadinya, kemungkinan untuk hamil sebelum period tu memang tetap ada. Jadi berhati-hati bagi yang nak merancang keluarga.

Ok, till next entry. :)

*24.02.2015- First time Fateh selsema Umi pula period. Sian anak umi tak lena tido :(

Monday, February 16, 2015

Teppan Yaki Halal? Gerai Makanan Jepun di Mid Valley

Assalammualaikum semua.

Tajuk bukan main lagi, keyword sangat. Hehe.

Teppan Yaki kat Mid Valley halal ke tak? Ye la ni soal makan ni mesti kena amek tahu halal dan haramnya sebab jadi darah-daging. That's why kena pastikan restoran yang kita makan ni halal tanpa was-was. InshaAllah makanan yang disediakan di sini halal, cuba check halal directory, korang boleh tengok sendiri restoran ini telah diiktiraf Halal oleh Jakim, Sijilnya juga ada digantung kat restoran ni. 

Lalu-lalang dah banyak kali dah, sebabnya restoran ni terletak barisan depan food court Mid Valley. Confirm korang biasa nampak kan. Makanannya simple ja, ada lauk ayam, daging dan seafood. Air pun tak banyak pilihan. 

Konsep restoran ni, korang boleh tengok sendiri chef tu masak menu yang korang order depan mata. Hari tu kami order, ayam dan seafood. Air pula, tebu dan longan. Bila makanan dah sampai, still berasap-asap lagi lauk dia, memang terbuka betul selera. :) Dahlah tu, sayur punyalah banyak dia letak, sayur sawi dan taugeh pulak tu, memang my favourite i la kannn. Terus ja, baca doa makan nak makan panas-panas gitu. Sedap jugalah wei, walau menu dia simple. 

Harga tengok selera makan, nak makan banyak ambil set besar terus. Harga dari RM17-RM32 kalau tak silaplah, hari tu tak snap menu card dia plak. Kalau tak boleh juga korang usha-usha kan menu yang ada kat sini.

Restoran ni highly recomended, sebab makanan dia berkhasiat penuh dengan gizi. Dari segi rasa, memanglah tekak ni lagi suka ikan semilang asam pedas, Johorean la katakan. Hehe. But not bad taste lah, korang pun patut cuba makan kat sini.

Oklah, jom layan gambar