Google+ Followers

Saturday, January 31, 2015

Resepi Macaroni Bakar

Assalammualaikum semua

Hari ni nak share resepi orang bujang lagi, kot-kot dalam freezer dah tak da lauk, bolehlah try resepi yang simple ni. Resepi ni main try and error ja bukan resepi Macaroni Bakar yang tahap chef-chef tu. Mudah sangat buat macaroni bakar ni hanya guna method rebus, tumis dan bakar dalam satu setengah jam boleh siap dah. Bahan-bahan pun saki-baki buat spaghetti bolognese semalam. Kalau nak cuba, dipersilakan ye..


Bahan-bahan yang diperlukan sama ja macam nak buat sos bolognese iaitu ayam/daging kisar brand Ramlee, capsicum, bawang merah, bawang putih, cendawan butang, tomato, sos spaghetti bolognese prego, cheese (guna cheese cheddar pun boleh) dan macaroni. Kuantiti ikut kesesuaian, nak lebihkan bawang atau capsicum pun tak jadi masalah.


Step pertama, rebuskan macaroni tersebut supaya kembang tapi awas ye jangan sampai lembik pula macaroni tu. Sambil-sambil tu siapkan bahan-bahan untuk menumis. Bawang merah, bawang putih, capsicum, tomato dan cendawan di potong dadu. Kemudian barulah boleh tumis bahan-bahan tadi.


Step kedua, kita menumis pula. Panaskan 4 sudu minyak (ikut kuantiti bahan kita guna, banyak bahan banyaklah minyak guna). Kemudian masukkan dulu bawang putih, dah naik bau baru masukkan bawang merah pula sampailah nampak layu. Lepas tu masukkan ayam kisar brand Ramlee sampai keluar air baru masukkan sos prego dan bahan-bahan lain seperti capsicum, tomato dan cendawan. Pastikan ayam dah masak betul baru padamkan api. Letakkan sos ke tepi. 


Step ketiga pula, gaulkan semua bahan ditumis tadi dengan macaroni sebelum dibakar dalam oven yang dipanaskan suhunya 220C selama 25-30 minit. Sebelum nak bakar tu, susunkan bahan yang digaul rata dalam loyang dengan selang-seli, macaroni dan cheese. Then baru boleh masuk oven untuk dibakar, perhatikan sampai cheese tu masak. 




Inilah hasilnya. Excuse my macaroni bakar yang terlebih masak cheese dia. Kadang rupa ja buruk, tapi rasa sedap. Cehhh, nak kata dia masak sedaplah tu kan. Haha.. Seriously masih nak belajar banyak lagi ilmu masakan barulah suami sayang. Hehe.

Notes: Teringin nak belajar masak dengan chef cik ju adik kak yan blogger (link)

Till next entry. Selamat mencuba :)

Friday, January 30, 2015

Fateh First Swim Session at Hippopo Baby Spa and Wellness

Assalammualaikum semua :)

Bila tengok ja tittle atas tu, mesti korang pernah baca tentang Baby Spa ni kat blogger famous Irine Nadia kan? Samalah kita, sampai terjebak nak bawa baby berenang kat Hippopo baby spa ni masa belum mengandung lagi. Tup..tup.. cita-cita dah pun termakbul. Alhamdulillah :) Kami pergi hippopo baby spa ni pada 25 Januari yang lalu sempena anniversary kami yang kedua tahun dan genap umur Fateh 4 bulan. Boleh ke Fateh berenang ni? Keladak betulkan fikiran umi dia ni. Yakin ja Fateh boleh berenang, kalau tak try manalah kita tahu kebolehan dia.

Hippopo Baby Spa ni ada 3 branch di kawasan Lembah Klang ni, Centre Point Bandar Utama, Great Eastern Mall dan Setia Walk Mall Puchong dan 2 lagi ada di Johor Bahru dan Penang. Dengarnya nak buka kat Empire Shopping Mall tapi tak pasti dah buka ke belum. Kami pergi branch yang paling dekat dengan rumah, di Centre Point Bandar Utama. Sebelum nak datang, saya dah call dulu untuk set appointment, boleh ja walk in tapi kalau dah penuh kena tunggu turn pula nanti. Better call dulu before datang lagi-lagi nak datang weekend confirm full house. Baby Spa ni dibuka dari pukul 10.00 pagi hingga 8.00 malam. Saya book untuk Fateh hari Ahad pukul 4.00 petang, masa tu je pun available masa lain dah penuh, cepat ja kan penuh lagi-lagi weekend.

Baby Spa ni ada sediakan pakej swimming and massage, boleh ambil kedua-duanya atau salah-satu. For first visit, kita try terus pakej swimming + massage, lagipun both package ni bagus untuk baby development especially to develop their confident level and coordination of brain with otot-otot (ha.. barulah sel-sel otak berhubung) dan boleh bantu built up otot-otot kaki dan tangan baby melalui hydrotherapy iaitu exercise dalam air.


Hippopo ni terletak di tingkat 1, Centrepoint. Naik ja escalator yang kat tengah tu then pergi yang wing belah kanan, dah nampak spa ni. Pergi weekend memang ramai orang, masa datang tu dah hampir full pun.


Mula-mula kena register dulu dan buat pembayaran sebelum nak swiming. Then, diorang kenalkan therapist yang conduct sesi berenang untuk Fateh, namanya Wanie, comel molek ja orangnya dan sangat friendly. Wanie brief sikit pasal spa ni dan package yang kami ambil.

Yang tengah brief tu lah Wanie.
Ni lah wanie si comel molek :) Baik ja layanannya. 
Kat Spa ni ada 2 jenis kolam, kolam kecil tu untuk baby bawah 6 bulan dan kolam besar tu pula untuk baby atas 6 bulan hingga 3 tahun. Kolam besar tu boleh muat untuk 3 orang dalam satu masa. Suhu air kolam ni 34C-36C, suam-suam kuku sesuailah dengan suhu badan baby. Air kolam ni tak sama macam public pool, kolam ni special no cholorine dan airnya pula sentiasa ditukar setiap kali digunakan.


Sebelum nak masuk kolam, therapist tu buat stretching kan kaki dan tangan Fateh supaya tak da lah terkejut bila masuk dalam kolam tu. Mood Fateh hari tu agak swing sikit mungkin mood beralih bulan agaknya. Masam ja mukanya. Dah strecthing, dia tukar diaper Fateh guna wet diaper yang dah termasuk harga pakej.


Dah siap stretching, barulah boleh masuk kolam. Sebabkan badan Fateh ni agak semangat dan tinggi, therapist tu bagi Fateh swimming dalam kolam besar untuk baby 6 bulan ke atas tu. Kami ikut ja, logic la kalau masuk kolam kecil tu confirm kaki jejak lantai. Sebelum nak masuk tu, dia bagi Fateh main-main dulu dengan air, nak dia biasakan diri dengan kolam tu. Bila therapist tu rendam Fateh dalam kolam, terus dia menangis sebab gayat agaknya. Tinggi kot kolam tu. Fateh ni bukan jenis takut air, kalau time nak mandi bukan main excited lagi, masuk dalam air lagilah dia excited. Habis air terpercik dia tendang-tendang dalam besen baby yang tak seberapa besar tu. Confirm gayat tinggi.

Tengok ni anak umi nangis. Malu..malu... hehe (kot-kot Fateh dah besar baca blog umi)

Bila mood dia nampak ok, therapist try pakaikan pelampung neck support. Alamak, menangis lagi teruk, then dia tukar pakaikan pelampung jenis duduk tu, baru dia diam. Hehe pandai anak umi terus nak pakai pelampung baby besar ye.

See... Clap-clap! Fateh dapat face the fear. Kejap je hilang nervous after beberapa minit dibiarkan dalam kolam. Tengoklah tu bukan main selamba ja muka dia dalam air kan, siap hisap jari lagi. Pandai Fateh berenang ye, siap kicking lagi dalam air tu. Happy umi tengok Fateh enjoy sesi swimming ni. Nanti umi n abi bawa Fateh lagi ye. :)



Dah swimming lebih kurang 30 minit, time to massage pulak! Ni biasa dah buat kat Fateh after mandi. Therapist tu massage the whole body dari kaki sampailah ke badan dengan guna massage oil yang 100% organics. Nampak macam bestnya kena urut, umi pun nak juga! Badan dah sakit-sakit dah ni. Abiiiiii belanjalahhh spa juga. Bukan main gedik ko tulis kat sini ye. Bluerk.


Lepas dah massage, Fateh dah macam lapar ja lepas dah berendam. Kat situ ada bilik khas untuk breastfeeding, sempatlah nyusukan dia sebelum balik. Then, dalam kereta, sambung lagi kali ni sampai tertidor anak umi. Penat ye swimming.

Bagi yang nak tahu harganya boleh tengok kat bawah ni. Kalau nak consistent bagi anak swimming, boleh terus ambil 10 session, saving lah juga lagipun leh guna setahun.


Ni pakej yang saya ambil, swimming and massage untuk 30 minit. Lepas ni mungkin boleh terus ambil pakej swimming yang 10 session terus.



 

 Yang ni pula baby massage dan swimming package berasingan dari 10 session sampailah unlimited. Macam berkenan kat pakej swimming 10 session tu, tapi fikirlah dulu. Hehe :) 


Kalau nak lagi jimat boleh ambil combine package ni, dua-dua dapat dengan harga yang jimat.

Kalau nak tengok kebolehan baby korang berenang, datanglah sini. Best tau bila tengok baby kita boleh berenang comel ja tengok dalam kolam tu. Macam saya cakap tadilah, berenang ni bagus untuk baby development and brain simulation, sebab itu jugalah Rasulullah kata ajar anak 3 perkara iaitu berenang, memanah dan berkuda. Sorry tak ingat hadisnya bunyi macam mana. Setiap sunnah Rasulullah tu pasti ada kebaikannya.

Kat sini saya attach contact no. Hippopo Baby Spa and Wellness bagi yang berminat nak pergi
Address : F30 1st Floor, Centrepoint Bandar Utama, No. 3 Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor
Operation Hours : 10 a.m.- 8 p.m. (Monday-Saturday)10 a.m. - 7 p.m. (Sunday and Public Holiday) 
Dear Parents, memang tak rugi bawa your little one datang sini, ni la masa nak bonding time with your baby sambil tu korang bolehlah belajar parental skill macam massage baby. Must try! Nanti bila baby dah besar boleh tunjuk video dia berenang masa baby, ha barulah ada sweet memory gitu kan.

Last but not least..

Nak bagi tips sikit. Sebelum nak datang sini, pastikan baby korang in good mood jadi tak la spoil masa nak berenang nanti, baby pun boleh moody kan, kang rugi ja kalau dia tak nak masuk kolam, so pastikan perkara-perkara ni dulu sebelum datang:

  1. Dah breastfeed dia atleast 30 min before sampai Spa, bagi dia kenyang-kenyang baby happy, mommy lagi happy
  2. Baby dapat tidor yang secukupnya before datang. Elakkan booking waktu-waktu sleeping time dia, baby kalau tak cukup tidor mulalah meragam nanti bertambah pula aktiviti berenang yang perlukan semua otot bergerak. 
  3. Baby tak ambil vaccine sehari sebelum datang Spa. Kalau nak bawa baby juga, kena tunggu atleast lepas 3 hari vaccinate.
  4. Baby tak demam, selsema dan batuk. Pastikan baby betul-betu sihat.   

Macam biasa, sebelum keluar kolam, selfie anak beranak dulu. Ok korang, till next entry .

Thursday, January 29, 2015

Restoran ROA Jovian Mandagie

Assalammualaikum semua ;)

Alhamdulillah baru ja baik demam. Musim demam agaknya sekarang ni. Anak buah pun admitted sebab demam panas. Nak jadikan cerita balik dari Klinik Ajwa, Seksyen 7 ternampak satu restoran ni dari jauh, eh tu macam abam Jovian Mandagie ja kannnn. Eh bila plak dia jadi chef ni setahu i dia ni kan fashion designer, getus hati saya. Terus ja ajak cik husband buah hati berulam jantung makan kat sini.

Signboard ROA side tepi, side depan tu muka abam Jovian Mandagie.
Dapat ambil gambar side ni sebab parking depan ni. 

Masuk-masuk ja restoran terus terpegun dengan ambience restoran ni, cantik sangat! Classic sungguh decorationnya. Mula-mula tengok wall deco dia, banyak gambar-gambar vintage. Hiasan restoran ni pun banyak dari koleksi barangan lama, vintage sangat! Ada type writer lama, briefcase lama, kipas lama dan macam-macam la barangan dari zaman muda-muda atok-nenek kita dulu. Meh kita tinjau-tinjau dulu restoran ROA JM ni. Sila cuci mata gambar-gambar kat bawah ni.








Sapa minat vintage, bolehlah singgah makan kat sini. Pula tu banyak meja disediakan bolehlaa book untuk buat farewell party ke birthday party ke tak pun family gathering. Sesuai sangat nak buat event-event kat situ sebabnya luas dan banyak meja. Memandangkan hari tu tak gigih nak menunggu husband set up stroller Fateh, dan-dan tu juga ajak husband duduk kat meja paling hujung sekali, ada sofa boleh baringkan Fateh. Bijak tak I? hehe. Belakang tu, budak-budak uni kot. Terdengar juga la gossip diorang. Rindulah kat kawan-kawan seuni dulu, korang korang  korang kat mana korang korang korang kat mana? annoying pula lagu tu, hehe tapi still jadi sebutan kan.


Dah habis satu restoran kita tinjau, tempat duduk pun dah dapat, jom order makanan pula. Makanan kat sini berkonsepkan makanan orang midano. Rupanya JM ni keturunan manado ingatkan keturunan mat saleh celup. Hehe Banyak pilihan makanan jenis berlauk, yang pastinya pedas-pedas belako. Masakan panas macam nasi goreng kampung ke cina ke seafood ke tom yam ke memang tak da, yang ada nasi goreng roa. Buku menu dia memang cantik, siap ada history of ROA, tak terbaca pula hari tu sebabnya asyik pandang decoration restoran dia yang cantik belaka.


Tengok dalam gambar macam menarik, bolehlah order. Masa order, saya nak air alpukat, tapi tak da, waiter tu pula macam blur-blur ja nak cakap alpukat tak da, maklumlah bangsa asing yang ambil order (oh ya saya perasan rata-rata pekerja roa ni orang luar, tak tahulah nak kata bangsa mana kitakan serumpun kikiki). Nasib datang kawan dia, beritahu alpukat tak da, so dia tunjuk tab untuk minuman jus yang available. So saya pilihlah punch fruit, air campuran buah-buahan. Budak baru kot yang mula-mula ambil order tu, terkial-kial jugalah dia nak ambil order kita orang. Nasiblah i sabar orangnya. Hehe

Makanan sampai dalam 15 minit, presentation hidangan tu cantik dah, nampak sama dalam menu dia, rasa macam mana? Mula-mula rasa nasi goreng dia, ishh cam pelik plak rasanya may be ni style masakan manado kot, ada rasa dapur arang sikit lepas tu tak sure dia guna rencah apa, yang pasti lainla rasanya memang tak leh terima tekak. Set nasi goreng roa ni datang dengan telur mata dan ayam rica-rica, nasib ayam rica-rica dia sedap tapi pedas oiii. Sambil makan minum air, emmm tak bagus untuk kesihatan tapi dah pedas mana boleh tahan! Well, punch fruit dia memang sedap, terasa buah-buahan dah kenala punch line dia. My husband pula order coffe latte dan tak order makan, diet katanya. Diet-diet pun bila pelawa nasi goreng, ngap juga sampai nak habis. Hehe




Nampak tak hiasan meja dia, guna fresh flower lagi dan ada lampu meja juga. Malam-malam ni cantiklah kan, mode romantic gitu kalau dari pandangan mata i ni. :) Bolehlah ajak abam korang dating sini. Sweetnyaaaa



For me, restoran ni memang cantik sangat-sangat, best untuk melepak lagi-lagi kat sofa yang kita orang duduk tu. But untuk makanan, tak kenalah dengan tekak. Pedas sangat. Kalau korang jenis kuat makan pedas, bolehlah cuba masakan kat sini. Banyak lagi menu pilihan, lagipun saya try satu menu ja kan, tak naklah judgemental sangat. Bila rasa nasi goreng roa tu dah fail, nak try cake-cake kat situ pun tak jadi.. Sobs 



Kitorang memang suka selfie anak-beranak ni, sampai my husband dah masak dah dengan perangai selfie anak-beranak kat kedai makan, siap dia kata "abang dah tahu" terus ajak gambar. hehe.

Till next entry ;)

Tempat Makan di Kuala Lumpur: Rasa Thai, The Curve

Assalammualaikum semua ;)

Hari khamis minggu lepas, terasa malas sangat nak masak. So ajaklah husband makan luar, mula-mula plan nak makan kat The Appartment, lalu-lalang dah banyak kali, singgah ja belum. Tapi last-last tukar plan sebab nak makan nasi, nak try restoran Rasa Thai dekat The Curve, memandangkan nak singgah Mother Care  yang tengah sale tu.


Kali ni kita makan di Rasa Thai, The Curve. Salah-satu restoran kat The Curve yang diiktiraf Halal oleh Jakim. But wonder why, tak ramai yang singgah restoran ni tak macam kejiranan sebelah, ramai sampai full house kan. Tak sedap ke makanan dia? Tak pe tak pe kita try ja dulu... jom tengok menu-menu dia




Restoran ni terletak bersebelahan Marche dan Dome, kalau jalan ikut the street boleh nampak dah signboard Rasa Thai ni. Memang senang nak cari, rasanya korang mesti dah lalu beratus kali dah restoran ni. Makanan yang disediakan absolutely Thai cuisine, tapi tak banyak pilihan sangat. Hari tu, kami order ikan siakap masak stim, sayur campur, tom yam seafood, thai omellete (telur dadar ja sebenarnya) dan sticky rice with manggo (pulut mangga). Overall puas hatilah makanannya tapi harga telur dadar yang dalam menu tulis thai style omellete tu harganya RM5.00, mahal betul kan? Telur dah kena GST kot.. Hehe

Kalau nak review rasa masakan ni, saya tak pandai sangat, kang kita kata sedap orang lain kata tak sedap pulak. Asalkan masakannya ada rasa dah memadai bagi saya, menu paling saya suka ikan siakap stim dia, sedap hirup kuahnya panas-panas terasa melekat kat tekak. Sumpah sedap! Korang pun boleh cuba nanti.





Buttttttttt....... Saya agak kecewa dengan pulut mangga dia sebabnya rasa pulut tu tawar patut ada masin-masin sikit, dah tu keras pulak macam kerak, santan dia pun lain macam tak rasa lemak. Complain bukan main lagi, cuba ko buat sendiri, jadi ke? Alaaa kita nak review je pun.. Peace yo!


Ambience restoran ni pula tenang je tak sesak macam restoran thai yang lain. Yang jadi bising pun, bila live band restoran sebelah tengah perform. Nasib suara sedap. Interior restoran ni biasa ja, just wall deco restoran ni agak menarik, gambar BMW bermotifkan tempat menarik di Thai macam floating wet market, gajah kat hatyai dan alamak dah tak ingatlah gambar yang kat pintu tu. Buat kita rasa nak bercuti-cuti kat Thailand, pulak dah? Hehe




Serve pun cepat. Waiter pun friendly. Barulah dapat makan dengan amankan. Ni kalau layan customer pun nak masam muka, memang sekali ja datang lepas tu jangan harap. Kalau korang nak rasa ikan stim yang sedap boleh try kat restoran ni.

Till next entry :)