Google+ Followers

Tuesday, February 24, 2015

Period Pertama Selepas Bersalin

Assalammualaikum semua :)

Semalam punyalah busy settle kan claim contractor, sedang saya photostat claim untuk salinan file projek, tetiba my colleague datang merapat kat saya. "Asra PERIOD ke?" Terkebil-kebil sekejap sebelum nak jawab soklan akak tu. Dalam hati, aku tak rasa dah period pun sebab hampir 5 bulan kot tak datang period lepas bersalin.

Saya: Eh! belum period lagi Kak Mis.

Kak Mis: Tuuu, kat kain tu ape tu? Macam period

Saya pun belek-belek kain..

Saya: A'ah lah Kak Mis, apasai tak rasa langsung ni selalu sengugut! 

Dalam hati, ala dah period ke? Habislah susu aku. :( Sedih memikirkan anak sambil berharap ada lagi rezeki susu untuk anak sebab kalau dapat nak Full BF. InshaAllah 

Kak Mis ni banyak pengalaman, maklumlah anak dah besar-besar, so dia nasihatkanlah standby kain batik, panties dan pad ni semua kat office, so bila masa emergency macam ni, tak dalah nak kelam-kabut sangat kan lagi-lagi kita-kita yang lepas bersalin ni kan... Ok kak mis, noted! 

Balik topik asal...

Finally, dah pun datang period pertama after bersalin. Memang sah lah darah period. Masihku kenal darah period walau dah berkurun tak datang. Period after bersalin ni tak menentu datangnya, ada tu yang datang secepat 3 bulan dan ada juga paling lambat, setahun tak datang-datang. 

Menurut pembacaan saya, period selepas bersalin adalah bergantung kepada badan kita dan juga kekerapan kita bf baby, semakin kerap kita bf, semakin lambatlah datang periodnya. BF ni bukan boy friend ok, ni confirm anak-anak remaja yang fikir bf ni boyfriend kannn. Hehe. Those yang dah jadi mummy, tahulah kan bf tu ape. BF ni breastfeeding/ menyusu bayi. 

Jadi janganlah risau sangat kalau tak datang lagi period tu lepas bersalin. Kalau kita dapat breastfeeding siang dan malam, period tu mungkin datang selepas setahun sebab kita kerap susukan bayi. Tapi kalau kita dah mula, campurkan susu formula dan bayi pula kurang menyusu badan, maka period kita pun datang lebih awal antara 3 bulan hingga 6 bulan selepas bersalin. Nampak tak, breastfeeding ni memainkan peranan penting dalam mengawal hormon kita. Macam saya, baby masih menyusu badan waktu malam, tapi siang hari baby duk ngan pengasuh kenalah susu botol. Betul lah tu, tu period datang awal sikit. Baru nak verangan puasa penuh tahun ni. Hmmm hampehhhh

Yang dah tak breastfeeding baby, period mungkin boleh datang selepas 3 minggu bersalin. Ehhh... tapi jangan confuse pula ye dengan darah nifas, biasa darah nifas berakhir 40-60 hari selepas bersalin. Jangan lupa niat mandi wajib pula ye.

By the way, ada info yang menarik saya nak share kat sini, breastfeeding ini juga merupakan salah satu kaedah pencegahan hamil secara semulajadi iaitu  lactational amenorrhea (LAM) ada yang tahu ke? Yup, seriously memang bf ni membantu juga untuk mencegah kehamilan. Tapi kita tetap kena berjaga-jaga sebabnya masih ada ovulasi berlaku, badan kita akan mengeluarkan sebiji telur 2 minggu sebelum period datang. Jadinya, kemungkinan untuk hamil sebelum period tu memang tetap ada. Jadi berhati-hati bagi yang nak merancang keluarga.

Ok, till next entry. :)

*24.02.2015- First time Fateh selsema Umi pula period. Sian anak umi tak lena tido :(

Monday, February 16, 2015

Teppan Yaki Halal? Gerai Makanan Jepun di Mid Valley

Assalammualaikum semua.

Tajuk bukan main lagi, keyword sangat. Hehe.

Teppan Yaki kat Mid Valley halal ke tak? Ye la ni soal makan ni mesti kena amek tahu halal dan haramnya sebab jadi darah-daging. That's why kena pastikan restoran yang kita makan ni halal tanpa was-was. InshaAllah makanan yang disediakan di sini halal, cuba check halal directory, korang boleh tengok sendiri restoran ini telah diiktiraf Halal oleh Jakim, Sijilnya juga ada digantung kat restoran ni. 

Lalu-lalang dah banyak kali dah, sebabnya restoran ni terletak barisan depan food court Mid Valley. Confirm korang biasa nampak kan. Makanannya simple ja, ada lauk ayam, daging dan seafood. Air pun tak banyak pilihan. 

Konsep restoran ni, korang boleh tengok sendiri chef tu masak menu yang korang order depan mata. Hari tu kami order, ayam dan seafood. Air pula, tebu dan longan. Bila makanan dah sampai, still berasap-asap lagi lauk dia, memang terbuka betul selera. :) Dahlah tu, sayur punyalah banyak dia letak, sayur sawi dan taugeh pulak tu, memang my favourite i la kannn. Terus ja, baca doa makan nak makan panas-panas gitu. Sedap jugalah wei, walau menu dia simple. 

Harga tengok selera makan, nak makan banyak ambil set besar terus. Harga dari RM17-RM32 kalau tak silaplah, hari tu tak snap menu card dia plak. Kalau tak boleh juga korang usha-usha kan menu yang ada kat sini.

Restoran ni highly recomended, sebab makanan dia berkhasiat penuh dengan gizi. Dari segi rasa, memanglah tekak ni lagi suka ikan semilang asam pedas, Johorean la katakan. Hehe. But not bad taste lah, korang pun patut cuba makan kat sini.

Oklah, jom layan gambar





Sunday, February 15, 2015

Hi Tea at Chemistry Cafe Seksyen 7 Shah Alam

Assalammualaikum semua :)

Lately ni tak habis-habis nak review cafe kan? Kali ni nak review Chemistry Cafe pulak. Cafe ni terletak di Seksyen 7. Kalau korang budak UiTM Shah Alam mesti dah tahu dah cafe ni kat mana, nak-nak cafe ni berdekatan dengan Hakim Baru, Sekysen 7. Rindunya nak lepak hakim macam zaman Uni dululah, zaman tu lah ku kenal kedai mamak. Hehe...

Back to our topic pleaseee! Okok! Chemistry cafe ni memang sesuai sangat untuk anak muda yang suka cafe hoping tak pun yang suka gathering ramai-ramai, ambience cafe ni yang selesa memang lagi lamalah korang nak melepak kan. Masa datang sini pun, rata-rata muka student kot, haha terasa aku dah berumur, Ooopss.. Buttt... no worries semua genre umur boleh ja masuk. hehe. 

Yang special kat sini, ice blended and latte dia, selain tu desert and pastry dia. Hari tu, kami berdua makan beef lagsana, sharing je barulah romantic suami-isteri, Actually banyak ja makanan yang ada kat sini. later on nak try menu-menu lain, ni datang semata-mata nak rasa lepak cafe ni ja pun. Huhu. Tapi lagsana dia memang best. Boleh tahan sedap, just ada sikit masam je, Kenapa eh? Memang cam tu ke rasa dia. Air pulak, sorang order banana chocholate sorang lagi chocholate cookie (lupa nama sebenar), ehhh air tak nak sharing ke? Haus ok haus musim panas sekarang. Specialnya cafe ni, airnya dihidang dalam measure cup macam kat makmal sekolah korang dulu tu. Last guna masa masuk lab Water Engineering, buat test BOD kot. Tak sangka, boleh minum dalam tu, punyalah kreatif manusia Allah cipta. SubhanaAllah. :) 

Tak banyak nak review cafe ni, nak ambil gambar pun segan terlalu ramai orang. Tapi yang paling penting sekali founder cafe ni ialah orang melayu. Suka sangat bila tengok orang melayu berjaya nidalam perniagaan. Semoga terus success dalam bisness ye! InshaAllah bila-bila datang Shah Alam nak singgahlah cafe ni. Best koranggg, Nak bagi bapa bintang yaaaa. Lima bintang teruslah, sebab ice blended dia memang terbaik dari ladang kalah cafe yang sokong israel tu kannnn. 

Apakata, layan gambar-gambar ni supaya korang teruja nak datang cafe ni.

Suka konsep cafe ni, ala-ala hipster. Cantik luar dan dalam. Cehh cam inner beauty pulak, hehe. Kreatifkan, pintu guna plywood ja pun, dah nampak cantik dan exclusive. Teruja kannnn korang?


Ni halaman depan cafe ni, ni bukan lab ye, ni merupakan cafe. Kat luar tu ada table top, yang brother-broter tak sayang paru-paru bolehlah lepak kat luar ye.


Tengok tu, masa ni datang dekat pukul 4petang, ramai betul umat manusia kat dalam ni. Datang kira awal, tapi dah ramai orang serbu. Kalau korang nak tahu, Cafe ni dibuka dari pukul 3.00 petang sampai malam


Korang terus order kat counter bila dah tempat duduk, banyak pilihan tempat duduk, kalau nak santai lehlah duk kat area yang ada sofa. Nak privacy sikit, leh duk table paling belakang tu. Hari tu ramai, so agak malu jugalah nak ambil setiap sudut cafe ni. Seganlah :(




Nama pun Chemistry Cafe, for sure interior cafe ni berkonsepkan sebuah lab. Haruslah kalau korang nampak apparatus lab yang a few tu memang sangat familiar, pipet pun ada. Masa study dulu, suka main apparatus ni semua, lagi-lagi bermain dengan bahan kimia ni. Hehe



Banyak desert best-best. next visit baru nak try lah. Korang try lah dulu. Confirm sedap ni, sebab ramai yang datang sini dorang prefer makan desert and pastry, nak santai-santai je kan.


Ni pulak bukanlah, campuran kimia ye! Nilah ice blended yang dah mention pun tadi, nama pun dah ada dalam gambar ni kan. Very recommended! Beef Lasagna pun not bad taste. Just masam sikit ja. Overall puas hati nak makan sini, dan sememangnya akan singgah lagi ke sini.



Harga pun reasonable kan. Sangat puas hati, just kalau owner dia bacalah kan.. Budak cashier tu senyumlah sikit masa layan customer, macam mengadap guru besar ja nak order menu hari tu, tatut boboi.. BTW staff lain friendly ja, may be hari tu bad day la tu kannn. It's ok. :) Nak datang sini, kat resit tu ada address and contact no. korang leh refer situ terus. Punyalah malas nak type kan. hehe


Ni one of the staff, baju pun pakai lab coat kan. Dah macam doktor pulak kan. Ni bukan budak cashier tu, korang tak yah fikir bukan-bukan, kesian dia. Intention just nak tunjuk baju staff kat sini ja, budak cashier tu ok ja, may be dia penat hari tu. Kita just bagi pandangan je, kalau senyum kan lagi baik. 


Ok, till next entry. Onomnomnom 

Wednesday, February 4, 2015

My Hometown: It Roo Cafe: Best Chicken Chop in Town

Assalammualaikum semua,

Seriously lama kot tak pergi town JB, lain dah rupa lagi-lagi sekitar Post Office tu. Dulu masa zaman sekolah, situlah tempat menunggu bas. Back down memory lane. Then masa makan kat It Roo Cafe, terlintas dalam hati dah lama tak cerita hometown sendiri dalam blog. So today, nak story sikit pasal one of my favourite cafe. Arghh.. tiba-tiba rindu sangat my hometown and my family. :(

Korang! Cafe ni highly recommended to those yang visit JB, then please.. please try the best chicken chop in town at It roo cafe.

It roo cafe terletak di hujung bangunan warisan JB berdekatan Jalan Pahang dan Jalan Dhoby. Jalan Dhoby ni dulu terkenal dengan kawasan geng-geng mak nyah. Kalau malam melabur ja, bersepah mak nyah kat area tu, ada yang cantik dari perempuan. Haram tu bagi lelaki menyerupai perempuan. Sekarang area tu dah dibangunkan sebagai kawasan pelancongan, ada bazaar yang beroperasi kat situ, jadi geng-geng mak nyah ni pun beralih ke susur 4. Amboii tahu tuuu! Haha
.
Boleh tak nak cerita sikit pengalaman kat sini, teringat masa saya tingkatan 4, on the way jalan ke bus stop depan Komtar/ City Square, masa tu kami jalan berdua ja dengan Angah, biasalah adik-beradik kalau bercerita tu, mesti nak tergelak sakan tak pandang kiri-kanan dah, tak sangka pulak masa tu ada mak nyah yang ingat gelakkan dia, tak pasal-pasal aku kena buku lima dia, sakit tau! Adoiii... harap dress up macam perempuan tapi bila tumbuk, habis kudrat lelaki keluar. Real punya sakit. Sobs. Memang kenangan tak boleh lupa sampai bila-bila. Terpanjanglah pulak aih.. 

Dari jauh dah boleh nampak slogan "The Best Chicken Chop in Town" but seriously like Chicken Chop It Roo Cafe is the best ever! Kalau korang nak tahu mana slogan tu datang, actually It roo cafe ni pernah dapat gelaran tersebut oleh newspaper The Star pada tahun 2003, quite a long time tapi seriously rasa dia still sedap macam dulu.Kalau tengok luaran kedai, memang nampak kedai biasa-biasa ja kan? Tapi kedai ni memang famous kat town JB.


Interior kedai pula, banyak gambar lama zaman 60-70-an suasana Johor Bahru dan gambar kedai tu, buatkan kita rasa berada dalam era tu bila tengok decoration kedai tu sebabnya ciri-ciri kedai masih kekal seperti awal-awal pembukaan kedai tu. Teruja pulak tengok cafe lama-lama ni. Segan pulak nak amek gambar kedai, ramai orang kot time datang tu.

Menu yang ada kat restoran ni pula, ada western food dan Chinese food (kopitiam style). Setakat ni, crispy fried chicken chop mushroom is my favorite dulu, kini dan selamanya.Tapi pernah juga try, keuw tiaw fried mi dia, tu pun sedap juga. Well, masa datang sana, kami order chicken chop crispy fried, husband amek black pepper and for me, melt mushroom. Anak buah pula yang kami culik dari sekolah tadika, kami orderkan egg and chisp - telur dan kentang, budak kecil kena makan banyak protein, telurkan banyak protein. For drinks, kami order soda bandung, milo ice dan air laici. Soda bandung ni pun my favourite, orang Johor lah katakan, so tekak pun ciri-ciri Johorean.






Sini saya attach menu-menu lain yang ada kat It roo, kot-kot korang ni jenis kira budget nak datang sini, bolehlah jadikan referrence.  



Tak disangkal lagi, memang sedap chicken chop kat sini. Korang kena try sendiri. Tapiiii... kenapa ye gravy dia dah kurang tak macam dulu. Harga pun dah naik. Zaman dah berubah. Sad! 

On the way ke parking, jumpa buaian ni, terus suruh darwisy duduk situ, cantik dan kreatif pulak buat buaian macam tu. Nak buatlah nanti kat rumah sendiri. Huhu. Kalau nak parking senang area sini, parking yang kat belakang Masjid India tu, sebabnya sini bila peak hour memang padat dan susah nak dapat parking kosong.


Till next entry, jangan lupa datang sini bila ke Johor Bahru. Gerek sey tempat ni. :p