Google+ Followers

Saturday, September 19, 2015

Kidz and Creme by Aaron Aziz

Assalammualaikum semua :)

Alhamdulillah.. sekian lamanya teringin nak pergi cafe ni, akhirnya dapat juga terjah cafe abg sado bernama Aaron Aziz dan isterinya yang terletak di Setia Alam. Cafe ni dibuka tahun lepas lagi, so may be banyak perkara dah upgrade kot especially taste of food. Macam biasalah before nak pergi cafe-cafe yang termasyhur ni kenalah baca-baca review rakan blogger lain, rata-ratanya banyak comment tak best on their food and beverage taste. Then macam teragak-agak jugalah nak try datang sini bila baca not-so-good-comment kan, sebabnya cafe ni agak pricey ye! At last, pergi jugalah sebab dah dekat dengan rumah. Hehe.. boleeh alasan kau dekat dengan rumah.  

Cafe ni berdekatan dengan Setia City Mall. kalau dari jambatan nak masuk ke Setia City Mall tu, dah boleh nampak kedai ni, landmarknya Idrissi International School. Mudah sangat, kalau risau sangat sesat, waze je Kidz and Creme ni.


Bismillah.. Jemput makan semua :) Cafe ni memang bercirikan children friendly sebabnya kat sini ada children area yang luas untuk bermain. Dengarnya ada kelas bakery sekali. Not sure still ada lagi ke tak. Huhu.. Anakku belum pun umur setahun lagi, tapi independent jugalah dia. Bagus pulak, duduk diam-diam main kat situ. Lekalah kot sebab banyak mainan kat situ. Mummy Daddy bolehlah makan senang-lenang sambil anak bermainan, tapi make sure kenalah monitor juga anak tu tauu tauuu..



Kat cafe ni, ada banyak pilihan menu makanan. Ada asian food macam mi goreng, mi rebus, mi bandung, nasi goreng dan a few lagi favorite orang Asian. Selain tu juga, ada jenis-jenis pasta juga macam meatball spaghetti, aglio-olio, carbonara dan pelbagai lagi. Nak sebut satu-satu menu dia memang sampai esok tak habiskan. Hehe. Hari tu saya pilih Carbonara dan Chicken Wings. Minuman pula Watermelon Lychee dan Iced chocolate. Desert pula Nuttella Tart. 


Terliur tak tengok carbonara ni. Memang tak syak lagi, berpadanan dengan rupa. Memang sedap! Gravy nya memang lemak berkrim dan ada rasa pedas-pedas kat chili flake yang ditabur sekali. Dahla tu tak kedekut mushroom dan turkey ham. Sedap sangat wei. Mesti cuba tauuu!


Ni pula chicken wing dia. Rasa crispy and spicy. Boleh lah tahan sebagai starter kan. :) Isi ayam dia juicy tau, marinate lama kot sebab terasa sangat juicy isi dia.


Ok yang ni memang favorite ramai kan. Nutella Tart namanya. Sedap makan sejuk-sejuk. Minta waiter hantar pas habis makan pun tak pe. Sebab kalau dah hilang sejuknya, rasa muak sikit. Yang ni memang recommended. Cheese dia memang marvelous digabung pulak ngan rasa nutella tu.. Allah... sedapnya. Alhamdulillah. Ada beberapa lagi jenis desert yang dijual kat situ, antaranya red velvet tart, rainbow cake dan lain-lain lagi.



Ni pula pilihan minuman kami. Yang kiri tu, iced chocolate dan kanan tu watermelon lychee (soda). Mula-mula nak order ingatkan fresh juice tau yang watermelon lychee tu. Rupanya air soda dicampur cordial watermelon lychee, haha tipah tertipu. Tapi sedap rasanya, sweet-sweet gitu, just ice terlebih sangat, bila dah cair tak rasa kenikmatannya. Macam tu juga iced chocolatenya tak berapa manis. Baguslah elak diabetes.

Oklah.. overall saya puas hati. Ambience kedai pun luas. Sesuai buat event kat situ. :)

Till next entry.

Tuesday, September 8, 2015

Makan Magnum di Mid Valley

Assalammualaikum semua :)

Sapa suka makan eskem? Mostly perempuan mesti suka makan eskem kannn. Huhu Me tooooo! Hantu eskem kot. Dah berminggu lepas pergi makan eskem ni, tapi baru nak update dalam blog ni, even-though ekem ni boleh je didapati kat Petro Pump or 7-eleven kan, sebabkan ianya boleh custom made, so saya review lah sikit pasal eskem Magnun yang terletak level atas Mid Valley, satu level wayang dan bowling. Mudah ja nak cari.

Dulu masa awal-awal Magnum launching di Mid Valley, bukan main ramai lagi que, tak sabar-sabar nak try. Tapi hari tu saja nak try je la kan, nasib tak ramai mana. Bila masuk tu, tengok menu dia, terkulat-kulat juga lah nak pilih perisa eskem dia, bukan main banyak pilihan, sampai kan bila waiter dia tanya tak tahu nak pilih eskem apa. Haha.

Rupanya senang je, pilih je eskem samada Vanila/ Dark Chocolate/ Chocolate, lepas tu pilih je lah 3 topping yang ada kat situ. Topping dia banyak pilihan yang terdiri dari jenis-jenis kacang, cokelat dan buah-buahan kering. Dah pilih topping, pilih pulak coating dia pula ada, ada 3 pilihan je - dark chocolate, chocolate or dark chocolate. Then ready to eat. Senang je kan. Harga pulak RM9.90 + 6% GST. 

Dari segi rasa, sama ja dengan eskem magnum beli kat kedai tu, just ada tambahan rasa sikit kat topping tu. Tapi kalau nak rasa kelainan pun boleh juga, tambah perisa chili flakes. Request je kat waiter tu. Tapi for this visit, kita ambil yang biasa-biasa je, topping dark chocolate, esekm vanila dan topping letak pistachios, almond dan oreo crush. Tak berani nak try perisa yang bukan-bukan ni. Haha.. :)