Google+ Followers

Tuesday, September 13, 2016

Part 2: Aktiviti Di Avani Sepang Gold Coast

Pantai Bagan Lalang ni satu tempat yang agak terpencil di daerah Sepang. Sungguh pun tempat ni berdekatan dengan KL, tetapi alam semulajadinya masih lagi terjaga. Pantai Bagan Lalang ini juga merupakan salah satu lokasi untuk mendapatkan hasil laut yang segar. Saya suka ikan-ikan fresh, sebab rasanya manis berbanding dengan ikan-ikan yang telah diawet untuk kelihatan segar, 

Aktiviti paling utama di Pantai Bagan Lalang ini adalah MAKAN SEAFOOD. Banyak restoran-restoran di sepanjang Pantai Bagan Lalang ni. Harga juga berpatutan dengan kualitinya. But for me, harga yang ditawarkan adalah sangat MURAH! Dengan nilai bawah |RM100, anda mampu menikmati bermacam-macam juadah seafood yang segar. Tak percaya? Datang sendiri, mesti anda akan rasa terkejut dengan harganya masa nak bayar nanti. 

Memandangkan kami datang ke sini dalam bulan Syawal lagi, jadi banyaklah kedai yang masih tutup. Luckily, ada satu restoran ni buka. Restoran ni terletak paling hujung sekali dan berhampiran dengan jeti jual ikan. Pada awalnya, niat nak membeli ikan fresh di situ, tetapi kedai-kedai di jeti tersebut tutup sebab hari raya. Kami yang kebetulan lapar, singgahlah makan di restoran berhampiran jeti tersebut. Memang sedap sangat juadah yang dihidangkan, walaupun masakannya biasa tetapi kesegarannya dapat dirasai. Nikmat sangat!

Sorry tak dapat nak upload gambar banyak dalam ni. Sekadar ada saja,

Anak duk perhati. Dia dah kenyang minum tembikai. 

Gold Coast Resort ni ada menyediakan kawasan private beach kepada pengunjung. Di private beach ni agak bersih berbanding dengan pantai untuk orang awam. Dalam private beach ini, anda boleh bersantai-santai sambil bermain pasir. Selain itu, boleh cuba permainan yang disediakan di situ seperti giant chess, buaian, belon atas air dan giant playground. Seronok bila dapat meluangkan masa bersama anak dan suami.







Di kawasan luar resort pula terdapat track ATV dan go-kart. Bayaran pun masih munasabah lagi. Track ATV tidak terlalu panjang dalam 300meter rasanya, tetapi agak mencabar sedikit sebab kawasan tersebut berbukit-bukau.





Di sini juga ada tempat khas yang disediakan untuk kanak-kanak. Indoor playground. Di sini kanak-kanak boleh luangkan masa dengan aktiviti kraftangan, canting batik, mewarna, bermain, menonton filem Disney dan pelbagai lagi. 





Kami juga mengambil kesempatan yang ada untuk memanah. Gigil juga tangan masa mencuba pada awalnya. But proud to say, i dapat beat score my husband. Memanah ni kena fokus dari hati dan akal bukan setakat mata. Barulah coordination tangan tu tepat pada sasarannya. Aktiviti memanah ni bagus untuk minda bagi fokus. 



Sekian saja. Harapan dapatlah kembali sekali lagi berehat kat gold coast ni sebab tempat ni highly recomended bagi yang nak berehat dan bercuti bersama keluarga.

 Maaflah penulisan agak malas.


Wednesday, July 13, 2016

Part One: Sekitar Avani Sepang Gold Coast

Assalammualaikum semua :)

Dikesempatan ini saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir dan batin! Ada yang dah naik kerja ke? Lemau je rasa nak naik kerja after long holiday kannn. Esok dah naik kerja but mood raya still on lagi ni. Macam mana ek nak buat ni. Ok xpa. xpa.. tak payah pening-pening, sebab saya nak kongsi short vacation di Avani Sepang Gold Coast yang sangat best! Sebabkan mood masih raya lagikan, datang sana pun dengan baju raya. HAHA. ( Actually baru balik dari shoot family potrait).


PICTURE

Avani Sepang Gold Coast ni terletak di Laut Selat Melaka berhampiran dengan Pantai Bagan Lalang yang terkenal dengan makanan laut yang segar-segar. Hotel ni berkonsepkan water chalet iaitu chalet atas laut. Dekorasi dalaman chalet ini pula bercirikan ala bali, siap atap tu import dari bali lagi. Bentuk chalet ini kalau view dari udara, boleh nampak seperti pokok palma. Ada 315 buah bilik ke semuanya. Bilik-bilik yang sediakan pula ada 3 jenis mengikut saiz bilik, paling kecil boleh muat untuk 2 orang dewasa dan 1 kanak-kanak, kadar harganya ialah RM440. Bilik sederhana besar pula bolehlah muat untuk 4-6 orang dewasa, harga dalam RM800 ke atas dan bilik paling besar pula boleh muat dalam 10 orang, yang ni kategori villa harga pun dalam RM 1,000 ke atas, Tak rugi rasanya cuba bercuti di sini walaupun harganya agak mahal sebab chalet ni sangat selesa dan bersih. Kita boleh menikmati suasana rumah atas air sambil-sambil melihat matahari terbenam. Seriously cantik.




Untuk kami, cukuplah bilik traveler yang berharga RM440. Tu pun dah cukup selesa sangat-sangat. Suasana resort ni sangat menenangkan yang boleh membuatkan anda berehat sepuas-puasnya. Bunyi deruan air di bawah chalet tu buat kita rasa nak rehat dalam bilik ja ditambah pula dengan katil dan bantal yang sangat comfy. Memang tak syak lagi, boleh tidor lena malam-malam. Tapikannnn bilik dia guna centralised air-cond, sejuk sangat bila malam-malam buatkan kaki ku cramp. Kalau tak nak air-cond, kena cabut kad power tu, pas tu kena buka pintu bagi angin masuk.










Gambar Atas:
Katil and living room untuk chalet traveller. Ruangannya tak besar sangat tapi setakat 2 orang tak da lah nak bergesel punggong tu bila berjalan. Hihi.

Gambar Bawah:
Shower dia tak da tub, tapi kepala shower dia besar, memang puas hatilah mandi. Confirm segala daki hilang sekali sental pun cukup. Bilik air nampak terurus-urus sebab keadaan yang bersih dan tak berbau. Towel pun tak nampak stain-stain yang tak diingini. Tapii awas! sila tutup tirai bilik mandi kamu kalau tak nak kena intai. Clear view tu kalau tak tutup tirai tu. Hati-hati ye ada yang melihat!





Suasana resort ni macam satu perkampungan atas air. Laluan untuk ke resort dihiasi dengan pokok-pokok bunga yang cantik. Damai terasa macam duduk di kampung. Pulak tu, kenderaan nak pergi ke room masing-masing, hanya menggunakan buggy atau basikal yang disediakan, Basikal free of charge saja, Ada basikal yang disewakan juga, basikal yang ada seat kat belakang. Selain itu ada juga segway disewakan. Harga tak ingat!






Resort ni menyediakan pelbagai aktiviti juga, kebanyakan sukan extreme. Ada juga untuk aktiviti kanak-kanak disediakan. Memang masa free korang kat resort ni akan terisi dengan aktiviti-aktiviti kat sini. Bagi penggemar sukan extreme seperti ATV ride, Buggy ride or go-kart, semuanya ada di sini. Banyak lagi sukan extreme yang tak sempat saya cuba masa datang sini. 








 Untuk kanak-kanak, resort ni ada menyediakan Kid Club. Yang rasa nak pergi buat aktiviti pantai tapi tak nak bawa anak, bolehlah letak your kid kat sini dan buat aktiviti yang disediakan. Playground je free yang lain berbayar. Antaranya painting, sand art, canting batik, main bubble dan bike rider pun boleh. Kalau kanak-kanak bawah umur tu, kenalah awasi oleh parents. Jangan ingat situ day care plak korang,.


Yang macam ada deko telur dah serupa easter day tu, situlah kid club. Sejuk je, Sambil anak-anak bermain, parents boleh lepak-lepak kat situ. Ada kerusi rehat disediakan.


Ok bersambung ke part 2 nanti, kalau nak tahu aktiviti yang menarik di sini.

Stay tune.

Sunday, February 21, 2016

Wondermama @ Bangsar Villlage

Assalammualaikum semua :)

Selamat tengahari korang! Nak lunch apa hari ni? Ok apakata try makan kat Wondermama yang terletak kat Bangsar Village.Restoran ni sangat luas, ada 3 bahagian; bahagian luar untuk mereka yang ingin menikmati udara luar, ada juga bahagian atas yang lebih privacy dan bahagian dalam seperti restoran biasa. Dekorasi restoran sangat classic seakan-akan berada dalam sebuah rumah baba nyonya, especially lantai dan susun atur dekorasi setiap sudut. Suasana restoran ini juga tenang sangat. 







Restoran ni menyediakan makanan tradisi Malaysia dari pelbagai bangsa. Malaysia ni kaya dengan budaya berbilang kaum ni kan. Ada nasi lemak, kerabu, mi goreng, sate dan macam-macam lagi. Saya order Black Spider Fried Rice, haa makan spider?!!! Sabar... sabar... actually ianya adalah nasi goreng cina yang dimakan bersama soft shell crab goreng tepung dan juga ada telur ikan (black). Tak tahu mana dia dapat nama tu, buat surprise je la kan nak makannya. Its taste good! Portion nya pun banyak, kenyang sangat-sangat.



Minum pula, saya minum affogato. Macam yang ada dekat haagen dazz tu. Aiskrim dicurah dengan coffee yang pekat. Yummehhh. Memang terangkat rasanya. Macam makanan juga, minuman ni dihidang dalam kole yang besar, so sangat puas kita menikmatinya.




Ok banyak lagi menu-menu menarik, Harga menu dari RM15 ke RM30 satu hidangan. Kalau nak rasa kenikmatan makanan tradisi Malaysia bolehlah datang ke restoran ni. Alamatnya kat bawah ni, cari ja Star Buck sebab restoran ni berjiran dengan Star Buck.

Wondermama
G6 Bangsar Village

Thursday, February 18, 2016

Makanan Bayi: Resepi Mudah Untuk Anak Setahun Ke Atas

Assalammualaikum semua :)

Kanak-kanak mula makan makanan pepejal seawal umur bayi 6 bulan. Bila dah menginjak ke setahun, bolehlah diberi makanan pelbagai yang biasa dimakan oleh orang dewasa, tetapi masih perlu dikawal dari segi rempahnya mahupun garam dan gulanya kerana kanak-kanak bawah 2 tahun belum sesuai untuk consume garam/gula. 

Saya ingin kongsikan beberapa resepi yang boleh dicuba untuk anak-anak setahun ke atas.

IKAN MASAK SINGGANG



  • 1/2 ekor Ikan (Pelbagai ikan boleh guna: Tenggiri, siakap, ikan merah, kerapu, salmon)
  • 1 btg serai 
  • 1 helai daun limau
  • 1 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1/2 ulas bawang holland dipotong bulat
  • Sedikit kunyit dipotong 
  • Sedikit halia dipotong
  • Olive oil
  • Asam keping
  • Lobak potong dadu
Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit dengan 1 sudu olive oil, kemudian masukkan air dalam secawan bersama serai dan daun kunyit. Bila mendidih, masukkan ikan, lobak dan asam keping. Asam keping tu jangan lama, nanti rasa masam. Dalam seminit je angkat terus dan ketepikan.Kalau nak letak gram, letak sikit je, hujung sudu. Biar didih sampai ikan masak. Hidangkan bersama nasi.

BUBUR AYAM



  • 2 ketul Ayam (bahagian dada) potong dadu
  • Halia tumbuk
  • Bawang merah tumbuk
  • Bawang putih tumbuk
  • Lobak potong dadu
  • Brocolli potong kecil
  • Olive oil
  • 1/2 cup beras
Cuci dan toskan beras. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia dengan 1 sudu olive oil, Setelah naik bau, masukkan air 2 cawan (kalau kurang boleh tambah air lagi). Masukkan ayam dan beras. Bila beras dah kembang, masukkan lobak dan brocolli (nak letak sayur lain juga digalakkan). Perasakan sikit garam. Masak sehingga menjadi lembik.

SUP MACARONI


  • Macaroni.
  • Sup bunjut
  • Ayam (ambil bahagian dada)
  • Daun sader/ sup
  • Bawang Merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Lobak/ kentang
Didihkan air dan masukkan macaroni sehingga kembang. Tos dan ketepikan macaroni. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia dan sup bunjut ke dalam periuk yang berisi air (air tak perlu banyak). Biarkan sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan ayam, lobak, kentang dan daun sup. Hidangkan sup dengan macaroni, kalau rajin boleh taburkan bawang goreng.

MACARONI GORENG




  • Macaroni
  • Ayam (ambil bahagian dada)
  • Daun paisley segar
  • Bawang Merah
  • Bawang putih
  • Lobak
Didihkan air dan masukkan macaroni sehingga kembang. Tos dan ketepikan macaroni. Tumis bawang putih dan bawang merah dengan 1 sudu olive oil, Setelah naik bau, masukkan air sedikit dan masukkan ayam. dan lobak sehingga masak. Setelah ayam masak keputih-putihan masukkan macaroni tadi. Gaulkan macaroni bersama daun pasley.

KARIPAP SANDWICH




  • Ayam bahagian dada
  • Kentang
  • Lobak
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • Rempah sup/ rempah kurma'
  • Roti 
Tumis bawang merah dan bawang putih bersama rempah (guna sedikit saja rempah) hingga naik bau dan rempah nampak hampir garing. Masukkan ayam dan sayur-sayuran. Campurkan sedikit air supaya masakan tidak terlalu kering. Masak dalam 3-4 min. Lenyek roti dan letak isikan dengan inti yang dimasak dan bentukkan ala-ala karipap. Boleh digoreng roti tersebut. Dalam gambar belum digoreng, tapi boleh juga terus makan tanpa digoreng. Guna roti unbleached (roti gandum) lebih baik. 

AYAM MASAK KICAP


  • Ayam bahagian dada
  • Kentang
  • Lobak
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 1/2 inch halia
  • Air asam (secubit asam jawa dibancuh 5 sudu air)

  • Sebelum tui, gorengkan ayam yang digaulkan kunyit dan sedikit garam serta kentang. Kemudian, tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan air, ayam, kentang dan lobak. Setelah agak mendidih, letak kicap. Tambah air jika kicap terlalu pekat. Masak dalam 5 minit

    Wednesday, February 17, 2016

    Resepi Prawn Olio Aglio

    Assalammualaikum semua :)

    Suka tak makan Prawn Olio Aglio ? Mahal juga sepinggan kalau makan kat luar, so apakata try resepi ni, jimat sangat!















    Persediaan untuk masak Prawn Olio Aglio:
    • 500 gram udang @ 30 ekor
    • 1 bungkus Cendawan shitake (terpulang nak letak berapa banyak)
    • 3 labu bawang putih
    • 2 camca Grounded black pepper
    • 1.5 ikat daun pasley segar
    • Spaghetti jenis Vermicelli 
    • Olive oil
    • Chili flakes
    Cara-cara masak:-
    1.  Didihkan air panas bercampur dengan 1 sudu garam dan masukkan spaghetti sehingga lembut. (ikut citarasa sendiri kekenyalan spaghetti tu). Tos dan ketepikan spaghetti tersebut. 
    2. Bersihkan udang, jangan buang kepala udang tu sebab nak buat stock air udang. 
    3. Masukkan kepala udang/ kulit udang dalam air dan didihkan sehingga menjadi stock air udang. Ketepikan dulu.
    4. Ambil non stick pan yang sesuai untuk tumis. Masukkan   5 sudu minyak Olive Oil yang pure dan tumis bawang putih yang telah dicincang halus. Tumis hingga naik bau, jangan sampai garing, kalau garing rasanya jadi pahit.
    5. Masukkan udang dan cendawan yang dipotong mengikut kesesuaian masing-masing dan curah stock air udang sekali. Biarkan mendidih dan udang menjadi kemerah-merahan. 
    6. Masukkan spaghetti dan daun pasley. Gaul rata bahan-bahan tadi.
    7. Masukkan black pepper, garam dan chili flakes sesedap rasa.
    8. Dah pun masak, boleh hidangkan terus.. Letakkan Olive Oil sebagai dressing. Yummeh!


                                                            Camnilah rupanya bila dah siap masak.

    Tuesday, February 16, 2016

    Journal 2 hari 1 malam di Cameron Highlands

    Assalammualaikum dan salam sejahtera :)

    Dimulakan dengan Bismillah dan diakhiri dengan Alhamdulillah.. (Sapa baca ni sambil nyanyi kita gang!) hehe

    Public Holiday bulan Januari dan Februari tahun ni paling best sebabnyaaa cuti weekend tu boleh expand, maknanya seminggu tu kerja just 3 or 4 days. Best betul kerja 4 hari weekend jadi 3 hari kannn. HAHA Jangan mimpi laa!

    Ok, cuti-cuti korang buat apa je? Confirm pergi jalan-jalan kannn. I'olls punnnngggg. Rindu kat Cameron Highlands punya pasal, so ke situ lagi kita. Seriously, Cameron Highland is one of the best place in Malaysia.

    Kali ni, check in kat Hotel De La Ferns. Harganya RM230 per night. Rate ni may be berubah-ubah dari masa ke semasa if ada promotion, lagi-lagi kalau booking kat agoda/ group on or sewaktu dengannya. Hotel ni selesa juga, bed and pillows also comfy, siap ada bath tub memang memenuhi spesifikasi bagi penginapan singkat. Butttt... (Why there is always buttt... hmmm) Hotel ni lambat sediakan bilik masa check in hari tu, sangat buang masa even more 30 min pun. Sebab kami datang pun masa tu dah pukul 3 lebih pun, so we are expecting that room are ready to check in. Situ je poor service. Nasib baik, the attendance upgrade bilik and bagi bilik, tu pun after we ask a few time baru nak bertindak. Bukam kami sorang je yang menunggu, ada 2 family masa tu. Sooooo dear management, please kickkk the but (not butt) and improve more on your service.


    Ni toilet dia, dibalik pintu tu ada bath tub. 


    Ampun dah berselerak bilik baru nak ambil gambar. 


    Bilik ni ada 2 katil queen. Penat sangat terus je landing

    Before check in, kami pergi ke Cameron Lavender semata-mata nak ambil gambar kat kereta beetle tu tapi sayangnya service gambar RM15 tu tak da pula sebab rosak, yang ada instant photo ja sekeping RM10. Bolehlaa dari tak ada. Sebelum ni datang berdua, kali ni datang bertiga dengan anak pula. Niatnya nak buat collection photo dari zaman baru kahwin sampailah beranak-pinak nak bergambar dekat kereta beetle tu. Huhu.. Cameron Lavender ni masih sama, tapi bunga-bunga nya macam tak berapa nak hidup, 2 tahun lepas bunga-bunga kat sini nampak lebih mekar. Mungkin faktor cuaca, sebab kali ni datang tak sesejuk dulu. Kat Cameron Lavender ni ada satu gift shop dalam tu dia jual souvenir comel-comel berkonsepkan lavender, anak patung pun warna purple Lavender. Saya beli dry lavender, bagus untuk tidor nyenyak, selain tu juga boleh menghalau lipas. Masa datang sini, tak dibenarkan self pick up strawberry sebabnya strawberry tu baru nak berbuah, melepaslah nak ajar Fateh petik buah strawberry. :( Even though.... Fateh tetap seronok dengan suasana baru, tak tahulah apa yang dia imagine tapi he enjoy the vacation damn much. :))) Mai tengok a few picture



    Belah petangnya, after puas melelapkan mata (lebih 3 jamm.. kira tidorlaa HAHA), perut pun dah lapar, ajak husband high tea kat Cameron Valley. Tapi hampeh yang dapat sebab cafe dia tutup pukul 6 petang, nothing left for us. Tak kan nak datang sia-sia je kan, kami pun ambil kesempatan, turun ladang teh. Terkejut tau bila Fateh kata Wooowww bila tengok ladang teh, punyalah dia kagum dengan ladang teh. Hehe. Subhanallah ladang teh ni masih ditumbuhi dengan pokok teh yang segar. Damai sangat warna hijau ni, patutlah menjadi warna kesukaan Rasulullah.



    Sebelum menginjak ke senja, kami pun balik ke hotel.

    Kami singgah dinner awal kat kedai seafood, alamak lupa namanya. Kedai tu terletak di shop lot tanah rata bersebelahan watsons. Memang best ikan siakap steam dia. Adoiii terliur pula, kalau lah dekat memang dah pergi sana sekarang juga. Harga makan berdua RM50 (lump sum untuk ikan siakap masak steam, sayur campur, tom yam campur, 2 air tembikai suam dan air nescafe panas) Berbaloikan harga dia. Kami pun balik ke hotel dengan senang hati.

    Malam tu, ajak husband pergi pasar malam brinchang. Tak banyak kedai yang buka mungkin kedai tutup awal, tak pastilah saya. Terkini, pasar brinchang ni dah ada tapak sendiri, dulu sepanjang jalan raya, may be nak elak jalan jam, so PBT sedia tapak. Tak banyak hasil pun yang dapat. Belikan Fateh gloves, dia macam pelik je bila sarungkan gloves tu. Asik tengok jari-jemari dia je tak sudah-sudah. HAHA. Kami beli jagung rebus, buat bekalan perut kalau lapar balik hotel nanti, sejuk-sejuk memang cepat terasa lapar. Mulalah teringat kat orang syria, macam manalah keadaan mereka, sekarang musim sejuk kat sana. Kita ni masih bersyukur ada saja makanan nak dimakan. Insaf...

    Hari Kedua

    Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka pakai baju, minum kopi. Ehhh... Pagi tu kami sarapan di Cameron Valley sebab hotel tak sedia breakfast. Sampai awal pun salah, sampai lewat apa tah lagi, haha dah sampai awal, sarapan tak siap lagi, tengah mendidihkan air lagi katanya. Tunggulah kami kat situ sampai semua dah ready sambil menikmati pemandangan ladang teh. Kami order kek american cheese, scones, butter cake, passion tea and hazel tea. Fail betul rasa, frust lagi! Just boleh recommend hazel tea dia je, sedap leamk berkrim. Yang lain memang out, biasa je rasa. Rugi bayar mahal-mahal.





    Next destination is Big Red Strawberry, ladang strawberry yang terbesar di kawasan Brinchang ni.Datang ladang strawberry nak petik strawberry, strawberry pula tak da. Huhu.. Apa maknanya ni? Kena repeat lagilah jawabnya, tak pe tunggu anak umi besar sikit dan dah faham, nanti umi bawak lagi ye. Kat sini, ada cafe yang jual aneka menu berasaskan strawberry. Sebabkan masih kenyang lagi, kami just menikmati sundae straberry, jus strawberry dan kentang goreng. Perggghhhhh memang terlaaaajaaaaakkkkk sedap oiii. Harga sundae RM4.50 tak pandan dengan rasa sedapnya, dengan penuh buah strawberry yang fresh. Jus strawberry dia pun sama, terasa fresh sangat, harga pun berpatutan. Highly recomended tempat ni. Tolonglah korang pergi sini. Mehhh layan gambar sikit-sikit jeee...









    Lama bersantai-santai di Big Red Strawberry, tibalah masanya nak bershopping sebelum balik. Kami singgah ke Kea Farm, sesak betul. Buang masa tempuh jam sebab nak cari parking. Sekali ni je kot gigih ke kea farm bahagian atas, lepas ni shopping kat area bawah tu, murah pun murah. Kea Farm ni memang famous dengan hasil ladang-ladang CH dan juga tanaman hidup mahupun kering. Ada juga sourvenoir dijual di situ. Tertarik dengan satu gerai ni, pandai sungguh cina tu tarik pelanggan, kagum dengan auntie tu. Terbaiklah marketing auntie, nak meniaga ni tak boleh sombong-sombong, rezeki tak masuk. Tiru macam auntie ni, punyalah ramah dan mulut manis. Hehe.. :) 

    Dah siap berbelanja ala kadar, maklumlah zaman sekarang ekonomi meleset. Harga banyak dah berubah especially produk baju dan bantal. Ye kot rasanya. Kalau pandai boleh cari kedai yang lebih murah. Tapi harga jagung still sama RM10 dapat 5-6 biji. Masih sama macam dulu. Sebelum balik, kami makan tengahari di gerai yang terletak bersebelahan terminal bas tanah rata. Yang ni kami ambil pakej juga dengan harga RM40 dapat makan daging merah, tom yam dan sayur kailan. Sedap tapi portion sikit sangat kot, Tak puaasss. Hehe. 

    Air paip kat cameron sejukkan. Best kan :) Haha tiba-tiba.. sebab teringat perangai tak senonoh, pergi basuh tangan lama-lama sebab nak balik KL dah, lepas ni tak da lah rasa air paip sejuk cam tu. Adoiii

    Untuk trip kali ni, kami balik ke KL melalui Tapah. Barulah perasan Lake House ni kat mana. Tengok dari kereta pun dah cantik sangat rumah agam tu. Teringin gak nak menginap kat situ one day. Jalan nak balik KL melalui Tapah ni memang mencabar, selekoh tajam dan cerun sipi-sipi jalan je, gaung pun tinggi. Kecut perut jugalah. Kat pekan Ringlet tu boleh settle down sekejap, ada 2 petrol station kat pekan tu dan kedai-kedai mostly kedai cina. Selain itu juga, kawasan Tapah ni boleh nampak penempatan orang asli dan bangsal-bangsal jualan hasil hutan orang asli sepanjang jalan. Akhirnya dapat singgah juga, salah satu bangsal orang asli yang jual produk rotan, beli kerusi kecil untuk Fateh dan tudung saji sebagai support. Actually kraf rotan ni ada je jual di R&R, tapi harga sini lebih murah dan boleh nego sendiri. Orang asli ni tak cerewet pun, kita minta, dia bagi je harga yang kita nak tapi reasonable la kan. Takkan harga RM30 ko minta 10 sen, memang lah dia tak bagi. Hehe... Lagipun bila beli ni, kita macam beramal jugalah bantu orang susah.




    Alhamdulillah, dapat juga tulis journal ni. :)